GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Öğrenci Hayatı Bitmeden Yapmanız Gerekenler: Öğrencilere Tavsiyeler

Öğrenci Hayatı Bitmeden Yapmanız Gerekenler: Öğrencilere Tavsiyeler

Öğrenci hayatı dersler, notlar, sunumlar ve sınavlarla dolu kapalı bir kutu… Kendinizi ders çalışma ve enerjinizi yüksek tutma konusunda yeterince geliştirdiniz. Peki, hiç düşündünüz mü mezun olduktan sonra neler olacak? Kepinizi havaya atarken nasıl hissedeceksiniz? Hangi konularda kendinizi geliştirmek isterdiniz? Üniversite hayatınız bitmeden önce bu 10 fikirle yeni bir başlangıç yapabilirsiniz. Kendinizi bu konularda geliştirecek ve kampüs dışındaki hayata hazır olacaksınız. Öğrenci hayatını en iyi şekilde değerlendirmek isteyen öğrencilere tavsiyeler listeledik.

1. Kendiniz hakkında kötü düşüncelerinizi sınırlayın

Bazen kendimizin en kötü düşmanı olabiliriz. Her zaman kendimiz için en iyisini isteriz diye düşünürken aslında içimizdeki ses bize engel olur. “Yine mahvettin”, “Neden bu pozisyonu sana versinler?”, “Yine başaramayacaksın!”. İçinizdeki bu sesi bastırmak oldukça zor. İlk adımı kolay bir şekilde atabilirsiniz. Sınavdayken veya önemli bir görüşmede içinizdeki negatif sesi duyduğunuzda onu fark edin ve gitmesine izin verin. Düşünceyi somutlaştırarak bir balon gibi patlatın veya bir kutuya kilitleyin. Böylelikle, bu negatif düşünceler kaybolacak, kendinize güveniniz artacak ve hayata daha pozitif bakacaksınız.

2. Fırsatlara “EVET!” demelisiniz.

Dünya sadece bir ülke veya bir şehirden ibaret değil. Şanslısınız ki bundan daha karmaşık ve ilginç bir yer. Diğer kültürlere karşı merak duymak dünyayı öğrenmek için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri. Bu hafta sonu Fransızca bir film mi yoksa Asya’da bir festival mi var? Araştırın ve bulun. Yakınlarınızda bir Afrika dans kursu var mı? Bir arkadaşınızla beraber kaydolun. Güzel şeyler yalnızca yeni deneyimlerle elde edilir. Öğrenci hayatı da bunun için en ideal zaman.

3. Kendinizi sınırlandırmayın

Öğrenci hayatı sınır tanımaz. “… sevmiyorum”, “…  yapamam” demek çok kolay. Ama biliyor musunuz? Siz gelişim içinde çalışıyorsunuz. Belki satranç oynamayı veya Vietnam yemeklerini seveceksiniz. Belki kick-box veya öğretmenlikte başarıyı yakalayacaksınız. Durum ne olursa olsun içinizde size engel olan sese dur deyin. Kendimi deneyebilirim diyerek motive olun.

4. Yanlışlarınızı üstlenin

Başkalarını suçlamak çok kolay. Ama etkili mi? Birini suçlu gösterdikten sonra, kısa bir süre için kendinizi iyi hissedersiniz. Bir süre geçtiğinde fark edeceksiniz ki, başkalarını suçlamak çocukça bir hareket. Sınavdan mı kaldınız? Bu ev arkadaşınızın gürültülü olmasının suçu değil! Bir dahaki sefere kütüphaneye veya sessiz bir kafeye gidebilirsiniz. Bir arkadaşınızı mı incittiniz? Sorunu görmezden gelmeyin. Kahve içmeye davet edin ve özür dileyin. Aynı zamanda bu düşüncelerde dolaşırken dikkatli olun ve bunların negatif düşüncelere dönüşmesine izin vermeyin. Kabul edin ve bir sonraki sefere daha iyi olmaya çalışın.

5. Yapılacaklar listesi hazırlayın

Bir kere geldiğiniz şu dünyada neler görmek, neler yaşamak istersiniz? Yurt dışında okumaya ne dersiniz? İspanya’ya, Kanada’ya veya Avustralya’ya bir seyahate ne dersiniz? Yeni bir dil öğrenmeye peki? İngilizce öğrenmek için bir akademik yılınızı boş geçmek, dalgıçlık veya çocuk bakıcılığı yapmak? İsteklerinizi belirleyin ve bir kağıda yazın. Bu liste sizi bekleyen fırsatları görmeniz için muhteşem bir fırsat. Unutmayın, mezun olduktan sonra çok uzun bir hayatınız var.

6. Ailenize daha az bağımlı olmayı öğrenin

Aileniz her ne kadar siz 70 yaşına gelene kadar sizin desteğiniz veya acil durum sığınağınız olmak istese de, yetişkin olmanın bir kuralı da başınıza bir şey geldiğinde kendiniz halledebilmenizdir. İlk olarak paranızı nasıl idare edeceğinizi öğrenmelisiniz. Faturalarınızı ödeyin ve acil durumlar için biraz para ayırın. Eğer hala evde yaşıyorsanız kıyafetlerinizi kendiniz yıkamakla başlayın, çalışıyorsanız kiraya yardımcı olun ve haftada birkaç gün yemekleri siz hazırlayın.

7. Yemek yapmayı öğrenin

Güzel yemek yapmayı öğrenmek, ailenizden ayrıldığınız zaman başlar. Karmaşık şeyleri unutun. Sağlıklı, lezzetli şeyler ızgara tavuk-sebze, omlet, makarna ve patates kadar kolay olabilir. Yemek bloglarına bakabilir, ailenize veya arkadaşlarınıza fikir danışabilirsiniz. Amacınız dışarıdan veya ailenizden yardım almadan kendi yemeklerinizi hazırlayabilmek. Bonus ise güzel yemek hazırlamak potansiyel erkek arkadaş veya kız arkadaş için de büyük bir artıdır.

8. Yeni bir dil öğrenin

Yeni bir dil öğrenmenin faydaları saymakla bitmez. Bunlardan birkaçı: Hafızayı güçlendirir, odaklanmayı geliştirir, ezber yeteneğini geliştirir. Bunun yanında İtalya’da İtalyanca kahve sipariş ettiğinizi veya Brezilya’da Portekizce rezervasyon yapabilmenin verdiği zevki düşünün. Yeni bir dil öğrenme konusunda gerginseniz, ilk hedefiniz akıcı konuşmak olmasın. O dilde ders alın, kendinize konuşacak birilerini bulun, kitaplar dergiler okuyun. Ama en etkili yol olarak o dilin konuşulduğu ülkeye gidebilir, orada yaşayabilirsiniz. Dili günlük hayatta kullanmak pratik yapmanızı, daha kolay ve akıcı konuşmanızı sağlar. Ve bonus olarak çok daha eğlenceli ve unutulmaz anılar biriktirmenizi sağlar.

Dil Öğrenmek için Ücretsiz Katalog

9. Araba kullanmayı öğrenin

Özgürlük anlamında, araba kullanmayı öğrenmek gerekli özelliklerden biridir. İlk olarak araba kullanmanın sizi ne kadar rahatlatacağını düşünün. Arkadaşlarla hafta sonu kaçamağı, ağabeyinize ev taşırken yardım etmek, alışverişe gitmek, arkadaşınızı havaalanından almak, okula veya işe gidip gelmek. Araba almayı düşünmüyorsanız sorun yok, sadece araba kullanmayı öğrendiğiniz zamanın ne kadar değerli olduğunu hatırlayın.

10. Bir (veya iki) uçak bileti alın

Üniversiteyi bitirmenin uçağa atlayıp bir yerlere gitmekten başka daha güzel bir kutlaması olabilir mi? Belki Güney Doğu Asya’ya ucuz bir seyahat? Japonya, İngiltere veya Avustralya’da yaşamak? Çok duraklı bir Avrupa yolculuğuna çıkmak ya da Amerika’yı baştan başa arabayla gezmek? Hayaliniz her neyse mezun olmadan önce adım atmaya başlayın. Uygun bilet kovalayın ve vize işlemlerine bakın. Ama en önemli adımı unutmayın: Uçak biletinizi satın almak. Bu küçük adım sizi “Belki bir gün giderim.” durumundan “haftaya gidiyorum” durumuna ulaştırır.

Öğrenci hayatı yurt dışında daha güzel, ilk adımı atmaya hazır mısın?Hazırım!
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi