GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Sydney’e Tapmanız İçin 10 Neden

Sydney’e Tapmanız İçin 10 Neden

Ahh Sydney, seni gerçekten çok seviyoruz. Çok güzel, zengin, güneşli ve lezzetlisin. Bize doğa yürüyüşlerine çıkma, yeni bir kültürü deneyimleme ve Avustralya’nın argosunu öğrenme fırsatını sunuyorsun (işte senin için hızlandırılmış yoğun bir kurs). Peki, Sydney tüm bu heyecena gerçekten değer mi? Evet, kesinlikle değer. Şehrin yerlileri, Sydney’e başka ülkelerden taşınıp burada yaşayanlar ve burayı ziyaret edenler bu konuda hemfikir. Avustralya’nın bu inci gibi şehrini sevmek için işte 10 neden.

  1. LİMAN

Etkilenmemek imkansız değil mi? Kesinlikle katılıyoruz. Avustralya nasıl kangurularıyla bütünleşmişse, Sydney’de limanı ile bütünleşmiştir ve bu ikisini ayırmak imkansızdır. Maceranı seç – Sydney’i yürüyerek keşfet, feribota atla veya Sydney adalarını gez (bir ayrıntı daha: Sydney limanında Fort Denison, Shark, Clark, Rodd, Goat ve Cockatoo isimli adalar bulunmaktadır). Sahil şeridinin 240 kilometre boyunca devam eden adaları sörf yaparken veya kürek sörfü yaparken Harbour Bridge’in en üst noktasından izle.

  1. PLAJLAR

Çok uzun bir sahil şeridi olan Sydney her zevke göre plajlar sunmaktadır: Sakin sulardan, resim çekmeye değer koylara, baş döndürücü deniz havuzlarından (yukarıdaki resimdeki Boni Buzdağı’ına benzeyen) veya sadece harika sörf sporlarına kadar. Bir plajdan diğerine sahil yürüyüşleri, doğa yürüyüşleri (Gordons Körfezi’nde 500 metrelik sualtı doğa yürüyüşleri de dahil) ve diğer birçok sahil içinde Curl Curl, Narrabeen ve Newport sahillerinde  sörf kültürü mevcuttur. Sydney plajlarını sevmek için bir neden daha mı? Elektrikli barbeküler, soyunma kabinleri, büfeler, oyun alanları ve halka açık tuvaletler ile gününü kolay ve harika geçirmeni sağlıyor.

  1. YEMEK

Yurtdışındayken, Avustralyalılar herkes gibi yemek yemekten ve yemek kültüründen bahsetmekten hoşlanırlar. Ancak, sohbet her ülkenin kendi geleneksel yemek kültürüne gelince, Avustralyalılara “Peki, Avustralya’nın özgün yemekleri nelerdir?” sorusu sorulduğunda, çok da detaylı bir cevap alamayabilirsin. Çünkü uzun göç yıllarının ardından Avustralya’nın mutfağı uluslararası bir biçime bürünmüştür. Sydney’de, harika ve otantik Asya, Latin, Avrupa ve hatta Afrika yemek kültürlerine ait yemekler bulabilirsin. Şehir merkezinde, Asya’nın en lezzetli yemeklerini Çin Mahallesi’nde (Chinatown), Tayland Mahallesi’nde (Thaitown) ve Kore Mahallesi’nde (Koreatown) deneyin. Hala aç mısın? Yunan, Vietnam ve Portekiz yemekleri için Marrickville bölgesine git, ya da Granville, Lakemba, ve Auburn’de Türk ve Lübnan yemeklerini tat. Ve İtalyan mutfağınına özgü yemekleri Leichhardt’ta her zaman tadabilirsiniz. Ve bu uzun, lezzetli bir akşam yemeği partisinin daha başlangıcı!

4. TRACKING VE YÜRÜYÜŞLER

Uzun bir sahil şeridi olması itibariyle Sydney’i keşfetmenin en iyi yolu yürümektir. Daha kolay olan 1.8 km’lik Hermitage Foreshore Track (yürüyüş yolu), rahatlatıcı Bradleys Head yürüyüşüyle veya park tarzını seviyorsan Coogee Coastal Walk (Coogee Sahil Yürüyüşü) ile başla. Daha sonra, mesafeni 30 km’lik Harbour Bridge’deki South Head yürüyüşüne, limanın giriş noktasına kadar giden bir şehir içi yürüyüşüne yükselt. Birçok tur şirketi Sydney’in sahil şeridinde rehber eşliğinde geziler düzenler – veya bunu kalabalık bir grup ve öğle yemeği için bir piknikle de yapabilirsin.

  1. AVUSTRALYA İNGİLİZCESİ

Avustralya İngilizcesi eşsiz tonlamasından, rahat kültüründen ve yaratıcı argo ifadelerinden ötürü çok popüler durumda. Sydney’de, mayonu (bathers) yanına almayı unutma (bathing suit, swimmers, togs veya cozzie sözcüklerinin hepsi mayo anlamına gelir) ya da kızarmış ekmeğin üzerine bolca heaps ofavo _(_avakado ezmesi) koymayı unutma. Avustralya İngilizcesi’ne özgü flat white, short black veya long black gibi kahveyle alakalı terimlerden Avustralya İngilizcesinin kahve kültürüne uzandığı anlaşılıyor. Gitmeden önce başlamak için  sana yardımcı olacak yazımızı tekrar bırakıyorum buraya.

  1. MANLY FERİBOTU

Bir günlük kısa bir yolculuk için şehrin en çok sevilen deniz kıyısı muhiti olan Manly’e gitmek için limandan kalkan bir feribota atla. Bu 15 dakikalık feribot yolculuğu, geminin su üzerinde hafifçe süzülmesi, birçok kişi için en önemli şey.  Bir kez de olsa Manly’de dışarda bir yemek için sahilde kendine sakin bir nokta bul. Yanına biraz balık ve cips al veya yarımadanın harikulade restoranlarını ve kafelerini keşfet.

7**. ULUSAL PARKLAR**

Sydney resmedilmeye değer ulusal parklarla çevrili. Şehrin batısındaki ünlü Blue Mountains dağlarını, kuzeyindeki Ku-ring-gai Chase Ulusal Park’ını ve güneyindeki Royal Ulusal Parkı’nı ziyaret et. Onların arasında, dereler, vadiler, okyanus manzaraları, mongrovalar ve tepelerin yanı sıra doğa yürüyüşü yapabileceğin düzinelerce patika bulunmaktadır. Doğayı biraz maceralı seviyorsan, kaya inişi, kano, dağ bisikleti ve at binme gibi aktiviteleri de deneyebilirsin.

  1. BALİNALARI SEYRETME

Evet, doğru okuyorsun! Sydney’in en iyi yerlerinden kambur balinaların göç edişini izleyin. Sezon resmi olarak Mayıs’tan Kasım’a kadar sürer, fakat balinaları görme şansınız Haziran’ın sonu ve Temmuz’un ilk günlerindeki kış gündönümünde artar. Balinaları görmek için North Head gözetleme kulesini, Watsons Körfezi yakınlarındaki Hornby Ligthouse,  South Head konumlarını, Shark Adası ve Sydney Limanı (Harbour) Ulusal Parkı Arabanoo Gözetleme Yerlerini deneybilirsin. Güneşin gün içindeki parıldamasından kurtulmak için sabahın ilk saatlerinde buraları ziyaret et ve rüzgarlık, güneş kremi, şapka (kışın bile) ve dürbün ile gelmeyi unutma.

  1. KÜLTÜR

Herkes Sydney Opera Binası’nın gösterişli beyaz formunu bilir. Burası Sydney kültürünü yansıtan en bilindik yerlerdendir. Tabiki de Sydney’in kültürel anlamda sunduğu tek şey burası değil. Ocak ayında, şehirde Sydney Festivali gerçekleşir. Festivalde Müzeler, galeriler, parklar, meydanla, ve diğer mekanları da yaklaşık 3 hafta kadar tiyatro, kabare, komedi gösterileri, atölyeler, sirkler, dans ve ücretsiz etkinliklere ev sahipliği yapar. Ocak ayı dışında NSW Sanat Galerisi, Devlet Tiyatrosu ve pek çok bağımsız sanatçı ve göstericiler etkinlikler düzenlerler.

  1. HAVA

Sydney’in havası en az yemekleri, yürüyüş yolları, manzaraları ve burada bahsedilen her şey kadar güzel. Eğer ne zaman gideceğinize karar veremiyorsanız, yılda 300 gün güneş alması karar vermeniz için büyük bir avantaj olacak. Yazın genellikle 19° – 26°, sonbaharda 5° – 22°, ilk baharda 11° – 23° ve kışın  9° – 17° derece arasında hava sıcaklığı değişir. Kuzey yarım küreden gelen ziyaretçiler için Sydney’in kışı pek de soğuk gelmeyecektir.

EF ile Sydney'de İngilizce öğrenin.Detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi