GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yeni Zelanda Hakkında Bilmediğinize Bahse Gireceğimiz 10 Şey

Yeni Zelanda Hakkında Bilmediğinize Bahse Gireceğimiz 10 Şey

Bir hobit dünyası, , bungee jumping cenneti ve rugby takımının oynadığı haka dansının ana vatanı – bu üç şey çoğu insanın Yeni Zelanda (‘Down Under’ – İngilizlerin deyimi) hakkında en çok bildiği şeyler. Dünyanın uzak köşesindeki bu güzel yer hakkında söyleyecek daha çok şey var.

İşte burada Yeni Zelanda hakkında bilmediğiniz 10 şey – biliyorsanız kendinizle övünün- ve bu 10 madde sayesinde hemen eşyalarını toplamak ve bir uçak bileti almak isteyeceksin.

  1. BÜYÜK BEYAZ BULUTLARIN DİYARI

Maori yerlileri Yeni Zelanda’yı ‘büyük beyaz bulutların diyarı’ anlamına gelen  Aoetaroa olarak adlandrırlar. Bu isim için farklı açıklamalar vardır, çoğu geleneksel Maori hikayelerinde yer alır. Fakat tüm hikayeler,  Yeni Zelanda’daki ufuk çizgisinin bir şekilde büyük, beyaz bulutlarla kaplı olduğuna bağlamaktadır. Aynı zamanda ülkenin şekline uzaydan bakıldığında da büyük bir beyaz buluta benzemektedir (belki de bu sadece bir tesadüftür).

  1. İNSANLARDAN ÇOK DAHA FAZLA KOYUN VAR

Yeni Zelanda az nüfuslu bir ülkedir. Coğrafi olarak toprak büyüklüğü Birleşik Krallık’a yakındır, ancak nüfusu sadece 4.4 milyondur (Birleşik Krallık’ın 64 milyonluk nüfusu ile karşılaştırılınca). Ve dahası – ülkedeki koyun sayısı insanlardan çok daha fazladır. Yeni Zelanda’da kişi başına yaklaşık altı koyun düşmektedir; bu, dünyadaki en yüksek oranlardan birisidir.

  1. PLAJLAR HİÇBİR ZAMAN UZAK DEĞİL

Yeni Zelanda’daki plajlar hızlı gidilebilecek bir günlük yolculuk mesafelerinden asla daha uzakta değildir. Aslında, ülkenin hiçbir parçası okyanustan 128 km daha uzak mesafede değildir – bu sayede aynı gün içinde hem kayak yapabilir hem de sörf yapabilirsin.

  1. BİR ZAMANLAR İNSANLIK İÇİN SON SINIRDI

İnsanlar – Homo sapiensler, tam olarak- yolculuklarına Afrika’da başladılar, oradan Avrupa’ya ve Asya’ya, Kuzey Amerika’ya, Avustralya’ya yöneldiler ve son olarak Yeni Zelanda’ya –dünyanın birçok bölgesinden on binlerce yıl sonra yaklaşık 800 yıl önce yerleştiler. Uzak olmasına bir anlam katıyor değil mi?

5. YENİ ZELANDA ESKİDEN KORKUNÇ BÜYÜKLÜKTEKİ BİR KUŞA EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAYDI

Eğer büyük kuşları seviyorsan, Yeni Zelanda senin için çok uygun bir yer.Soyu tükenmiş olmasına rağmen büyük Moa kuşları, Yeni Zelanda’nın yerli türlerinden biriydi. Bu kuş türü 3.6 metre uzunlukta ve yaklaşık 230 kg ağırlığındaydı.

  1. KADIN HAKLARINA ÖNCÜLÜK ETTİ

Dünyanın bu en uzak köşesi, aslında en çok gelişeniydi: Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler gibi birçok ülkeden çok önce kadın haklarına öncülük etti ve dünyada kadınlara 1893 yılında seçme hakkını veren ilk ülke oldu.

  1. DOĞA SEVERLER İÇİN HARİKA BİR MEKAN

Yeni Zelanda’yı düşününce muhtemelen aklınıza doğa gelecektir. Ülke sadece muhteşem dağlar ve güzel plajlarla dolu değil, ama aynı zamanda ülkenin üçte birinden fazlası olan doğal kaynakları, gelecek on yıllarda da el değmemiş kalmasını sağlamak için, korunmuştur.

  1. KİVİLERİN ÜLKESİ (İNSANLAR, KUŞLAR VE MEYVE)

İnsanlar neden Yeni Zelanda’dan bahsederken ‘kivi’ kelimesini de kullanırlar? Marketten satın aldığın tüylü meyvenin adı da kivi oluyor (Yeni Zelanda da yetiştiriliyor olması da muhtemel). Aslında Kivi, adanın yerlisi bir kuş ve sevgi dolu ada halkı için bir isim. Kivi ilk olarak adanın yerlisi uçamayan bir kuşun adıydı ve bazı pazar satıcılarının kivi meyvesinin asıl adı olan ‘Chinese gooseberry’ den dolayı satılmayacağını fark etmeleri sonucu meyvenin adı olarak ‘kivi’yi kullanılmaya başladı. Ayrıca Yeni Zelandalılar için de argo kelimesi olarak kullanılmaya başlaması ortalığı daha da karıştırdı.

  1. DÜNYANIN ‘GÜNAYDIN’ DEDİĞİ YER

Gisborne adındaki bu küçük şehir yılın ilk zamanlarında dünyada gün ışığını ilk gören yerdir. (gezegenin bu bölümündeki eğiminin, bu noktayı daha Kuzey’e taşımasının ardından) – 178°enlemdeki gün değişme çizgisinden yalnızca 496.3 km uzaklıktadır.

  1. ‘HOLLYWOOD’UN DİĞER MEKANI

Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden, Hobbit’e, King Kong’a; Son Samuray’dan, Balinanın Sırtında gibi filmlere kadar son yılların en büyük gişe rekorları kıran bazı filmleri Yeni Zelanda’da çekilmiştir. Baş döndürücü doğası ve yaratıcı, rahat insanları bölgeyi film çekmek için ideal bir hale getiriyor.

EF ile Yeni Zelanda'da İngilizce Öğrenin!Detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi