GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

10 Farklı Ülkede Dünya Kadınlar Günü

10 Farklı Ülkede Dünya Kadınlar Günü

Farklı Ülkelerde Uluslararası Kadınlar Günü

Başlangıçta kadınlar tarafından desteklenen bir gün olup, sonrasında kadınların ekonomik, siyasal ve sosyal ilerlemelerini kutlamak ve cinsiyet eşitliğine ulaşmak için atılması gereken adımları vurgulamak adına kutlanan global bir gün haline gelmiştir. Her yıl 8 Mart'ta düzenlenen Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlar, dünya çapında genellikle adalet ve insanlık onurunu simgelemek için mor, umudu temsil etmek için de yeşil giyinirler. O zaman 8 Mart gününün nasıl başladığına bir göz atalım?

Uluslararası Kadınlar Günü'nün Başlangıcı

Dünya Kadınlar Günü'nün temelleri, Şubat 1909'da, New York City'deki hazır giyim işçilerinin daha iyi ücret, daha kısa çalışma saatleri, iyileştirilmiş çalışma koşulları ve oy hakkı için yaptığı geniş çaplı greve yanıt olarak düzenlenmiştir.

Başlangıçta ABD'de ulusal bir gün olarak kutlanan bu fikir hızla uluslararası bir boyut kazandı. İlk kez 1910'da Danimarka'da düzenlenen Uluslararası Çalışan Kadınlar Konferansı'nda Alman sosyalist Clara Zetkin'in takvimde kadınların seslerini duyurabilecekleri kalıcı bir gün olması fikrini öne sürdükten sonra Avrupa ülkeleri tarafından kabul edildi. İlk uluslararası gün 1911'de kutlandı, ancak bugün bildiğimiz 8 Mart tarihi I. Dünya Savaşı sırasında belirlendi. Birleşmiş Milletler tarafından 1975'te kutlanmaya ve resmileştirilmeye başlandı.

Bu tarihten itibaren Dünya Kadınlar Günü her ülkede farklı şekillerde kutlanmaya devam etmiştir.

Dünya Çapında Uluslarası Kadınlar Günü Nasıl Kutlanıyor?

Dünya Kadınlar Günü birçok yerde resmi bir tatildir ve farklı kutlama yöntemleri gözlemlenmektedir. Nerede olduğunuza bağlı olarak kutlama değişkenleri, hediye alıp vermekten politik gösteri ve protestolara kadar çeşitlilik göstermektedir.

1.     İtalya

Kadınlar geleneksel olarak Uluslarası Kadınlar Günü’nün belirlenmiş sembolü olan sarı mimoza çiçeği alırlar. Bu çiçek aynı zamanda kadın gücünün de sembolüdür. Bu durumda kadınlar  için baharda mimoza çiçeklerini birbirlerine aktarmaları kadın dayanışmasına işaret eder

2.     Romanya 

Romanya’da, Uluslarası Kadınlar Günü, Anneler Günü’yle benzerlik gösterir. Özellikle de erkeklere kartlar ve çiçek vererek, annelerini, büyükannelerini, çocukluk arkadaşları gibi yakınlarını mutlu etmeleri beklenir.

3.     Amerika Birleşik Devletleri

Amerika’da Dünya Kadınlar Günü resmi bir gün değildir. Bununla birlikte Mart ayı geneli kadınlara özel aylar arasında yer alır. Kadınların tarih boyunca geçmişte ve modern günümüzde başarılarına dikkat çekme dönemi olarak görülür. 8 Mart, özellikle başkentlerde mitinglere ev sahipliği şeklinde geçer, bir konu çerçevesinde konuşma ve düşünce liderliğini bir araya getiren faydalı etkinlikler, konferanslar ve işletme etkinlikleri düzenlenir.

4.     Rusya

          Her ne kadar 1918’den beri bu tarih ulusal resmi tatil olsa da, orijinal anlamı politik olarak unutulmuş gibi gözüküyor ve bunun yerine hediye verme şeklinde ilerliyor. 

5.     Çin

Kadınlar Günü her ne kadar 7 Mart’ta kutlanıyor olsa da ülke, Dünya Kadınlar Günü’nü 1949’dan beri tanıyor. 8 Mart’ta işverenler, kadın çalışanlarına yarım gün izin vermeleri konusunda teşvik ediliyor. Bununla birlikte, aynı zamanda  bu günün güçlü köklere sahip ticari bir yanı da bulunuyor. Erkekler de hayatlarındaki kadınlara çiçek alıyor.

6.     Avustralya

Her ne kadar yürüyüşler 1970'lerin başlarından bu yana yaygınlaşmış olsa da Avusturalyalılar, Dünya Kadınlar Günü'nü on yıllardır kutluyorlar. Gün, ülke çapında çeşitli panel tartışmaları, kahvaltılar ve kendi alanında önde gelen kadınların yer aldığı etkinliklerle devam ediyor. Genel olarak daha fazla temsil, eşitlik ve çeşitlilik çağrısında bulunmak için halka açık konuşmalar gerçekleştiriliyor.

7.     İspanya

İspanya'da 2018'de 5 milyondan fazla kişinin 24 saat boyunca greve çıktığı beklenmedik büyük çaplı genel grevin ardından ülke sokaklara çıkmaya devam ediyor. Gelecekteki Dünya Kadınlar Günleri'nin odak noktası kitlesel bir grev olmasa da İspanyol halkı, kadın ve kız çocuklarına yönelik haklara giderek daha fazla odaklanmayı amaçlıyor.

8.     Birleşik Krallık

Dünya Kadınlar Günü de dahil olmak üzere Londra'da üç gün boyunca düzenlenen Dünya Kadınlar Günü festivalinde, küresel olarak kadınların karşı karşıya olduğu sorunları çözmek için bir araya gelen konuşmacılar, aktivistler ve sanatçılar yer alıyor. Birleşik Krallık'ta kurulan WOW'un artık dünyanın diğer yerlerinde tek bir isim altında iç içe geçen ve birbirini besleyen tartışmalar, söyleşiler ve sergilerle benzer festivalleri de mevcut.

9.     Şili

Dünya Kadınlar Günü, başta başkent Santiago olmak üzere birçok şehirde yürüyüşlerle kutlanıyor ve protestocular cinsel ve üreme haklarına desteklerini simgeleyen yeşile çalan renklerde mendiller takıyor. İlahiler, davul ritimleri ve hatta ayrıntılı kostümler de yine kutlamalarda yer alanlar arasında.

10.   Arjantin

1900'lü yıllardan bu yana Dünya Kadınlar Günü’nün genellikle kadınlara hediyeler verilerek kutlandığı Arjantin,  son yıllarda vatandaşların şiddete, mevcut ücret eşitsizliğine, sanatta eşit temsile ve diğer toplumsal değişimlere karşı gösteri yaptığı gün olarak karşımıza çıkıyor.

EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet