GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

OHAL’de Yurtdışına Çıkmak İçin Gereken Belgeler Neler?

OHAL’de Yurtdışına Çıkmak İçin Gereken Belgeler Neler?

Ülkemizde yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 3 aylık bir OHAL (olağanüstü hal) ilan edildi. OHAL durumu tüm yaşamımızı çeşitli şekillerde etkilerken, aynı zamanda yurtdışına çıkışta bazı önemleri ve kısıtlamaları beraberinde getiriyor. Bu dönemde birçoğumuzu OHAL döneminde yurtdışına çıkıp çıkamayacağı sorusu düşündürüyor. OHAL durumunda yurtdışına çıkabilmek için gerekli belgeleri hazırlamanız ve yurtdışı çıkış işlemlerinizi yaparken bu belgeleri sunmanız gerekiyor. Yurtdışına çıkışınızı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız yazımızın devamını okuyarak OHAL’de yurtdışına çıkmadan önce bilmeniz gerekenleri öğrenin.

Umuma Mahsus Pasaporta (bordo) sahipseniz

Öğrenciyseniz Neler Yapmalısınız?

Eğer öğrenci kaydınız bulunuyorsa yurtdışına çıkmadan önce okuduğunuz okuldan (bu bir dil okulu da olabilir) öğrenci belgesi almanız ve yurtdışı çıkışınızda yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Öğretmenseniz Yurtdışına Çıkmadan Önce Neler Yapmalısınız?

Bir kamu kuruluşuna bağlı öğretmen olarak çalışıyorsanız il veya ilçe milli eğitim müdürlüğünden ıslak imzalı bir “yurtdışına çıkmasında engel yoktur/ yurtdışına çıkmasına mani bir durum yoktur” ibareli yazıya/dilekçeye ihtiyacınız var.

Çalışanlar İçin Neler Gerekli?

Pasaport kontrolü esnasında yaptığınız iş sorulabilir ve bunu kanıtlamanız istenebilir. O nedenle işyerinizden aldığınız, izinli olduğunuza dair bir belge ve işyeri kimliğinizi yanınızda bulundurmalısınız. Eğer mümkünse sigorta kaydınızı da almanız yararlı olacaktır.

İşverenler İçin Neler Gerekiyor?

Eğer işverenseniz sahip olduğunuz işyerine ait belgeleri yanınızda bulundurmayı unutmamalısınız.

Emekliler Yurtdışına Çıkışta Neler Yapmalı?

Emekliyseniz veya Bağkur’a bağlıysanız SGK dökümlerinizi yanınızda bulundurun. Devlet kurumundan emekliyseniz emekli olduğunuza dair kimlik kartı bulundurmanızda fayda var. Eğer emekli emniyet mensubu veya emekli asker, asker eşi / çocuğu iseniz yurtdışına çıkmasında bir engel yoktur bilgisini içeren belgeyi bulundurmalısınız.

Yeşil Pasaporta (Hususi) veya Hizmet Pasaportuna (Gri) sahipseniz yurtdışına çıkmadan hangi belgeleri sunmalısınız?

Eğer hali hazırda aktif olarak kamuda çalışıyor ve yeşil pasaport bulunduruyorsanız OHAL döneminde olduğumuz için ilk olarak vize ihlal bölümüne gitmeli ve burada yapılacak olan GBT araştırmasından sonra yurtdışına çıkmanıza engel bir durum olmadığına dair bir belge ile birlikte pasaport, bilet ve vize kontrolünden geçmelisiniz.

Eğer yeşil pasaporta sahip ve emekliyseniz yine vize ihlal bölümüne gitmelisiniz. Ardından pasaport ve bilet kontrolüne girmeniz gerekiyor. GBT kontrolünüzde yurtdışına çıkmanıza engel oluşturabilecek herhangi bir şey bulunmadığı takdirde ve yurt dışına çıkış için gerekli belgeleri bulundurmanız durumunda uçuşunuzu sorunsuzca gerçekleştirebileceksiniz.

Eğer anne veya babanız sayesinde yeşil pasaporta sahip öğrenciyseniz, öğrenci belgesinin yanı sıra pasaportu almaya hak kazandığınız kişi çalışıyorsa bağlı bulunduğu il – ilçe müdürlüklerinden yurtdışına çıkışınızda bir engel olmadığını belirten bir yazı gerekiyor.

Son olarak da pasaport kontrolünde ekstra önemler alınmaya başlandığından ve yukarıda saydığımız belgelerin kontrolü yapıldığında dolayı uzun kuyruklar oluşabiliyor. O nedenle uçuşunuzdan 4-5 saat önce yurtdışı çıkış evraklarınızla birlikte hava alanında bulunmanızı tavsiye ediyoruz.

EF Education First olarak 1965’den beri dil eğitimi almak amacıyla yurtdışına giden öğrencilerimize yurtdışı çıkış öncesi ve sonrası tüm süreç için gereken tüm desteği veriyor ve en doğru bilgileri almalarını konusunda yardımcı oluyoruz.

EF ile Yurtdışına Sorunsuz Çıkın!Daha detaylı bilgi alın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi