GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Seyahatte Yapılan Giyim Hataları: Kaçınmanız Gereken Moda Yanlışları

Seyahatte Yapılan Giyim Hataları: Kaçınmanız Gereken Moda Yanlışları

Seyahatinizi planlarken bavul hazırlamak zorlu olabilir. Şu tarz sorular akla gelir: Kar yağdığında insanlar ne giyiyor? Ne zaman rahat ayakkabılara ihtiyacım olur? Bu çiçek desenli elbiseyi nerede giyeceğim? Ve asla aklınıza gelemeyecek birçok kıyafet senaryosu, ancak seyahat ederken yerel görünmek istiyorsanız mutlaka kaçınmanız gereken giyim hataları var. Yurt dışı seyahatinizdeki moda yanlışları huzurunuzu kaçırabilir, aman dikkat!

1. Açık kıyafetler çok cesur kalabilir

Durum: Günümüzde açık giyinmek çok normal bir şey, aynı zamanda da moda. Özellikle yazın çok rahat oluyor. Ancak kısa bluzunuzu, parmak arası terliklerinizi veya kısa şortlarınızı şehirde giymeden önce sıcak yaz günlerinde yerli halkın ne giydiğine bakmalısınız. Daha muhafazakar ülkelerde havuz, ev veya spor merkezleri dışında açık giyinmeniz uygunsuz görülebilir.

Çözüm: Yazlık bluzunuz ya da elbisenizin üstüne ince bir gömlek alabilirsiniz, böylece durumun gerektirdiği şekilde kıyafetinizi ayarlayabilirsiniz. Eğer bu konuda taviz veremem diyorsanız Miami veya San Diego gibi yerlere gitmeniz daha uygun olacaktır çünkü orada ihtiyacınız olan tek şey parmak arası terlik ve şort.

2. Yerel kıyafetlerden kaçının

Durum: Ziyaret ettiğiniz ülkenin geleneksel kıyafetlerini giyerek ülkenin yerel geleneklerini kucaklama fikri iyi niyetinizi belli ediyor olsa da, saygısızca da algılanabilir. Dünyadaki pek çok kültür, geleneksel kıyafetlerdeki renklere ve desenlere çok önem veriyor ve bazı durumlarda belirli tarzlar sadece belli tatillerde ve kutlamalarda giyiliyor. Yerel kültürde giydiğiniz elbisenin önemini anlamamışsanız bu çabanız saygısızca hatta hakaret edici algılanabilir.

Çözüm: İspanya’da baş örtünüzü giymeden, Fransa’da berenizi takmadan, Bombay’da Hint elbisesi giymeden, Boston’da Yankees şapkası takmadan, Dublin’de etek giymeden veya Berlin’de lederhosen giymeden önce hangi duruma neyin uygun olacağını yerli halk ile kontrol etmelisiniz.

3. Ayakkabılar nereye?

Durum: İsveç, Finlandiya, Almanya, Hindistan, Suudi Arabistan, Endonezya, Japonya ve Kanada’nın bazı bölgeleri gibi yerlerde birinin evine girmeden önce ayakkabılarınızı çıkarmak beklenen bir nezaket göstergesidir. Hatta bu yerlerin çoğunda kültürel normlara o kadar çok işlemiş ki bundan farklı bir şey yapmak garip hatta saygısızca karşılanır. Buna karşın Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde ayakkabılarınız kuru olduğu sürece evde bile giyebilirsiniz.

Çözüm: İyi bir ipucu – dışarıda ya da ev girişinde ayakkabılık var mı kontrol edin. Eğer varsa ve ayakkabı ile doluysa ayakkabılarınızı çıkarmanız gerektiğinin bir göstergesidir.

4. Bel çantası geri döndü

Durum: Bu göreceli bir durum ve çoğunlukla tarz meselesi ancak birçok kişi için bel çantası takmak turist olduğunuzun açık bir göstergesidir. Ayrıca hırsızlar o çantada cüzdan, telefon ve pasaport taşıdığınızı düşünebileceği için hedef haline de gelebilirsiniz. Durum böyle de olsa bel çantası geri döndü ve belinizde ya da omzunuzda çantayı takmak size yakışacak bir işlevsel tarz olacak.

Çözüm: Pratikliği kişiliği ile birleştirmeyi tercih edenler için bel çantası tercih edilebilir. Geri kalanlar için belki de en iyi seçenek omuz çantasıdır. Klasiklere bağlı kalmakta bir sorun yok.

5. Şık, rahat veya şık rahat?

Durum: Bir partiye giderken kıyafetinizin aşırı kaçabilir ve rahatsız hissedebilirsiniz ancak inanın ki herkes takım elbise giyerken eşofman giymiş olmak çok daha kötü olacaktır. Ofis, okul ya da ev partisine giderken kıyafet kodunun ne olduğuna emin değilseniz size basit bir kural söyleyeceğiz: başarılı olmak için süslü giyinin.

Çözüm: Süslü giyinmek günlük giyinmekten çok daha kolay. İşte nasıl yapacağınıza dair maddeler:
– Uzun kollarınızı kıvırın
– Pantolon paçalarınızı kıvırın
– Çoraplarınızı çıkarıp biraz ayak bileği gösterin
– Uzun elbisenizi belden katlayın, böylece daha kısa olacak ve rahat dans edebileceksiniz
– Gömleğinizin birkaç düğmesini açın (çok fazla açmayın tabii!)

Yerel giyinmek ve giyim hataları yapmamak için yerli gibi alışveriş yapın

Yerel halkla beraber kafelerde ya da sosyal etkinliklerde takılırken alışveriş yapmayı sevdikleri mekanları sorun. Dünyada yeni yerlerde popüler dükkanları keşfetmek her zaman eğlencelidir. Böylelikle giyim hataları minimuma indirgenebilir. Hem kim bilir, belki de evinize harika (ve stil sahibi) maceralarınızı hatırlatacak tamamen yeni ve ilham verici bir dolapla dönersiniz.

Podyuma hazır mısınız?

EF ile dil yolculuğuna çıkın, farklı kültürlerin giyim tarzlarını keşfedin!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi