GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yurt Dışında Bir Yıl İçin Nasıl Bavul Hazırlanmalı?

Yurt Dışında Bir Yıl İçin Nasıl Bavul Hazırlanmalı?

Yurt dışında bir yıl için (örneğin, uzun dönem dil eğitimi) iş bavul hazırlamaya gelince, “daha çok erken” diye bir şey yoktur. Son dakika hazırlanmak; hayati eşyaları unutmak, asla ihtiyacınız olmayacak şeyleri yanınıza almak ve uçak için evden çıkmadan önce etrafınızdaki bütün eşyaları kocaman bavulunuza tıkıştırmak anlamına gelir. Sonra da muhtemelen aşırı ağırlık için havaalanında ödeme yapmanız gerekecek.

İşte yurt dışında bir yıl yaşam için nasıl hazırlanmak gerektiği ve bu süre içerisinde aklı başında (ve heyecanlı!) kalmak ile ilgili tüyolar:

Ne zaman hazırlanmalı?

En azından gitmeden birkaç ay önce başlamalısınız. Bu biraz kulağa saçma geliyor olabilir ama sonradan dolabınızda bazı eksiklikler olduğunu fark edebilirsiniz ve yeni şeyler satın almanız gerekebilir. Yurt dışında bir yıl yaşamak o kadar da basit değil. Ayrıca gideceğiniz şehirde çılgınca alışveriş yapmak yerine kendi ülkenizde alışveriş yapmak finansal açıdan daha rahatlatıcıdır (bütçenizi eğlenceli seyahatiniz ve kısa gezintileriniz için saklamak isteyebilirsiniz).

Yurt dışında bir yıl için erken bavul hazırlama başlamak sizi panikle alışveriş yapmaktan kurtarır. Örneğin, Tokyo’da sizi kışa karşı koruyacak ve aslında sevmediğiniz bir kışlık palto almak zorunda kalmanız gibi, ya da farkında olmadan Miami’ye uçmadan havaalanına giderken yolunuzun üstünde size uymayan bütün bikinileri satın aldığınızı fark etmek gibi. Her şeyi önceden ayarlamak daha iyi.

Bütün kıyafetlerinizin temiz olması gerektiğini söylemeye gerek bile yok. Her şeyin yıkanması ve kuruması için kendinize zaman verin. Böylece şehre ilk vardığınızda çamaşırhanaye koşup yabancı bir dilde talimatlara uymanıza gerek kalmaz.

Ne alınmalı?: Gerekenler

Cevap oldukça açık: Pasaport, kimlik kartı, biletler, yurt dışı ve nakit para için kullanılacak banka veya döviz kartları, önemli dokümanların fotokopileri, sağlık sigortası evrakları. Ama toparlanırken düşünülmesi gereken birkaç önemli şey daha var.

Öncelikle, yaşayacağınız mevsim için hazırlanın. Bütün bir yıl boyunca 35 dereceye çıkan veya bütün kış 60 cm kalınlığında kar olan yeni şehrinize, evinizde her zaman giyebileceğiniz kıyafetleri getirmenin bir anlamı yok.

Birkaç çift iyi ayakkabı almak önemlidir. Rahat bir çift spor ayakkabı şehrinizi keşfetmek ve tanımak için gereklidir.

Eğer varsa düzgün bir kamera getirin, yoksa satın alabileceğiniz en iyi kameraya sahip cep telefonunuzun yanınızda olduğuna emin olun. Binlerce anı biriktireceğiniz altı ay veya bir yıl geçireceksiniz. Bu şekilde onları belgelemek isteyeceksiniz.

Son olarak, telefonunuzu ve kameranızı şarjı dolu tutabilmek için güç adaptörlerine ihtiyacınız olup olmadığını kontrol edin. Avrupa’nın iki bacaklı fişi İngiltere’nin üçlü soketine uymayacaktır. Aynı şey fişleri farklı olan Amerika için de geçerlidir.

Ne alınmalı?: Eğer bavulunuzda hala yer varsa

İlk vardığınızda kendinizi daha az yabancı hissetmeniz için evde rahatlık sağlayan birkaç eşyanızı yanınızda getirin. En sevdiğiniz yatak çarşaflarınız, bazı fotoğraflar ve hatta yeni şehrinizde bulamayacağınız bir iki tane özel yiyecek gibi size evi hatırlatacak herhangi bir şey olabilir.

Nasıl toplanmalı?

Eşyaları sadece çantaya atıp her şeyi aldığınızı düşünmeyin, koca bir yıl (ya da bir yıla yakın zaman) için bütün hayatınızı bir çantaya toparlarken bir son dakika koşuşturması yeterli gelmez.

Gitmeden aylar önce “Ben bunu alırım” yığınına ekleme yapmaya devam edin. Bavulunuzu yapmak için hazır olduğunuzda, her şeyi yatağınızın üstüne dizin ve kategorilere ayırın. Bu size ayıkladığınız veya unuttuğunuz şeylerin gözünüzde canlanmasında yardımcı olur. Yeterli sayıda çorap aldınız mı? Gerçekten 19 tane tişörte ihtiyacınız var mı?

Bu süreç boyunca eleştirel olun ve acımasızca bütün ihtiyacınız olmayan/giymeceğiniz gereksiz her şeyi çıkarın. Ama temel kıyafetlere (ve favorilerinize) sahip olduğunuza emin olun.

Valiz pratiklikleri

Sert bavullar uzun seyahatler için ideal bir yoldur. Oldukça ağır olduğunda bile taşıması kolaydır ve seyahatiniz sırasında her şeyinizi güvende tutar. Kabin valizleri ise biraz fazla küçük ve bir sırt çantası yurt dışında yaşamaya hazırlandığınız hayatınız için yeterli değildir.

El çantanıza değerli eşyalarınızı; büyük bavulunuzun içine bakım malzemeleriniz ile dolu su geçirmez çantanızı koymayı unutmayın.  Bunları her yerden alabiliyor olmanıza rağmen, gideceğiniz yerde motive olmak için bir şişe sevdiğiniz şampuandan yanınıza almak isteyebilirsiniz ve oraya vardığınızda büyün kıyafetlerinizin üzerine akmış olduğunu görmek istemezsiniz.

Pasaport, uçak biletleri, banka kartları ve para gibi önemli eşyalarınızı el çantanızda ayrı bir su geçirmez dosyanın içine koyun, mümkünse kolayca ulaşılabilir bir gözün içine. Ayrıca burası telefon şarjınızı da koymanız için iyi bir yer çünkü indikten hemen sonra ihtiyacınız olacak.

En popüler ipucu: Kare şeklinde düzenleme yapın. Bu küp şeklindeki kumaş “kutular” kıyafetlerinizi organize bölmelerde saklar ve bavulunuza düzgünce sığar.

Bizimle yurt dışında uzun dönem eğitim alın.Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet