GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yurtdışında Çalışmak için Bilmeniz Gerekenler

Yurtdışında Çalışmak için Bilmeniz Gerekenler

Yurtdışında çalışmak size sadece güzel hatıralar bırakmakla kalmaz, uluslararası iş hayatının ve pek çok yeni kariyer fırsatının da kapısını açar. Bu macerayla birlikte dil yetenekleriniz inanılmaz gelişecek ve kültürler arasında hareket ve rekabet etme şansınız, yeni yeteneklerinizle çok daha güçlenecek. Kısacası, yurtdışında çalışma şansınız varsa mutlaka kullanın ve yurtdışında yaşamak için ortam hazırlayın. Bu radikal değişikliğe daha hazır hissetmeniz için mutlaka dikkate almanız ve araştırmanız gereken 12 şeyi listeledik. Karşınızda yurtdışında iş bulmak için bilmeniz gerekenler:

Bütün vize koşullarını ve çalışma izinlerini öğrenin.

Ne kadar hazırlanırsanız hazırlanın, yurtdışında çalışabilmek, işin sonunda vize alıp alamadığınıza bağlı olacaktır. Bu sebeple, başka bir ülkede çalışmak için gereken belgeleri bulmak ve onları hazırlamak atacağınız ilk adım olmalı. Ayrıca, vize veya çalışma izni almanın size biraz masrafı olabileceğini de aklınızda tutun. Son olarak, aldığınız kâğıtlarla yurtdışında en fazla ne kadar kalabileceğinizden emin olmalı ve “Vizeniz sadece işinizle mi alakalı yoksa aldığınız süre boyunca ne olursa olsun o ülkede kalmaya devam edebilir misiniz?” sorusunun cevabını mutlaka bulmalısınız.

Tahmini gelirinizle yaşam maliyetlerinizi mutlaka karşılaştırın.

Hesabını yapmanız gereken en önemli ikinci şey: Para. Her ay tam olarak ne kadar para kazanacağınızı tam olarak bilmiyor olabilirsiniz, ama sektörün ortalamasını bilmeli, bunu da ortalama yaşam masrafınızla karşılaştırmalısınız. Basitçe, bütün fatura, kira ve yemekleri çıkardıktan sonra cebinize tam olarak ne kadar kalıyor şeklinde bir hesapla yere çok daha sağlam basabilirsiniz.

Nasıl iş ve ev bulabileceğinizi öğrenin.

Eğer çalışmak için gönlünüzden sadece bir şehir geçiyorsa, orada iş ve ev bulmanın zorluklarını da mutlaka araştırmalısınız. İnsanların bu işi nasıl yaptıklarını mutlaka öğrenin ve bunların sizin bütçenize etkisini de göz ardı etmeyin.

Ne kadar boş zamanınız olacağını düşünün.

Yurtdışında çalışmak istemenizin bir sebebi de yeni ülkeler keşfetmektir muhtemelen. Yani, bunu yapabilecek zamanınızın kalacağından emin olun. İlk başlarda boş vakit size pek önemli gelmeyebilir. Ancak, toplam kaç gün izniniz olduğu (hastalık izinleri dahil) gideceğiniz ülkeye göre büyük değişkenlik gösterecektir. Sürekli çalışıp tatil yapamamak bütün macera planlarınızı mahvedebilir. Bu sebeple, gideceğiniz ülkede gezmeye vaktiniz kalacağından ve arada sırada ülkenize geri dönüp ailenizi ziyaret edebileceğinizden emin olun.

YURT DIŞI EĞİTİM İÇİN ÜCRETSİZ FİYAT KATALOĞU

Network kurmaya başlayın.

Çağımızın sihirli sözcüğü: Network. Başka ülkelerde bağlantılarınızın olması sizin için çok değerli.  Şanslısınız ki, artık bütün o yolu gidip insanlarla geyik yapmak zorunda değilsiniz. Sosyal medyayı kullanıp, sektörünüzde çalışan insanlarla tanışıp bağlantılar kurabilirsiniz.  İnsanlardan yardım ve tavsiye istemek, kapıdan içeri adım atmak için her zaman iyi bir başlangıçtır. Yani, Twitter ve LinkedIn’de daha aktif olun. Expatlarla ve yerlilerle konuşmaya çalışın.

Gideceğiniz ülke hakkında bilgi edinin ve oranın kültürünü öğrenin.

Tatile gittiğinizde her şey gerçekte olduğundan çok daha muhteşem gözükür. Mutluluğunuzu baltalamak istemeyiz ama o ülkede yaşamak çok daha farklı olacaktır. Faturalar, vergiler ve geç kalan otobüsler… Bunun yanında, o hayalini kurduğunuz parlak güneşli ve sıcak kumlu sahillerden uzakta yaşama ihtimaliniz de yüksek. Tabii ki, her şey kötü gidecek demiyorum. Ancak biraz daha gerçekçi olmakta da fayda görüyorum. Tamamen taşınmadan önce yerleşmek istediğiniz ülkeyi ziyaret edip kendi gözlerinizle incelemek sizin yararınıza olacaktır. Ayrıca bu, işverenlerle tanışmak için iyi bir fırsat da olabilir. Mahalleye ve çevreye bakın, ayrıca yerlilerle piyasa, yurtdışında çalışmak ve iş dünyası hakkında konuşmayı unutmayın.

Yerlilerin nasıl iş bulduğunu öğrenin.

Farklı kültürlerin iş bulma konusunda farklı yaklaşımları olabilir. Bazıları pek çok evrak işi gerektiren resmi başvuruları severken, diğerleri yüz yüze mülakatlardan hoşlanır. Yerlilerin bunlardan hangilerini kullandığını öğrenin. İkinci olarak, işinizi kendi kendinize mi bulmanız gerektiğini yoksa bir iş kurumu veya aracı kuruluşla mı bulmanın daha rahat olacağınızı anlamaya çalışın.

CV’nizi ve niyet mektubunuzu geliştirmeye çalışın.

Nasıl iş bulacağınızı öğrendiğinize göre, işe başlamak için gereken bütün belgeleri hazırlamaya hazırsınız. Sektörünüzün kullandığı bütün sayfa düzeni ve içerik formalitelerini öğrenin. Ayrıca kişisel bilgilerinizin ne kadarını paylaşmanız gerektiğinden ve hangi belge/referansları eklemeniz gerektiğinden emin olun.

Gerekli olabilecek diploma ve sertifikalar hakkında bilgi edinin.

Gideceğiniz yeni ülke, eğitiminiz, iş deneyimleriniz ve yetenekleriniz hakkında diplomalar ve sertifikalar talep edebilir. İşe başvuru koşullarını ve gerekliyse bu belgeleri nerelerden temin edebileceğinizi öğrenmelisiniz. (Bu, istediğiniz ülkeye gidebilmek için daha fazla para ve zaman ayırmanız gerektiği anlamına gelebilir.) Eğer İngilizce seviyenizi belgelemeniz gerekiyorsa, EF’in ücretsiz EF SET sınavı başlangıç için iyi bir nokta olabilir.

Kendinizi farklı şeylere hazırlayın.

Yeni şeyler keşfetmek, hayatınızda yeni bir sayfa açmak ve vizyonunuzu geliştirmek yurtdışında çalışma sebepleriniz arasındadır muhtemelen. Ancak, şunu da buraya bırakalım. Kültür şoku yaşama ihtimalinizle ev özleminiz ve “neden burdayım?” sorularıyla, “bütün hayatım böyle geçecek.” cevapları el ele gider. En hazırlıklımız bile bunu yaşayacaktır. O zaman, bu krizleri büyüdüğünüzün ve unutamayacağınız anılar yaşayacağınızın bir kanıtı olarak görebilirsiniz.

Her zaman bir B planınız olsun.

Hevesinizi kırmak istemiyoruz ama işlerin istediğiniz gibi gitmeme ihtimaline karşı her zaman bir B planını cebinizde bulundurmalısınız. Örneğin, yurtdışı iş bulamadan ne kadar uzun süre o ülkede yaşayabileceğinizi öğrenin. Ayrıca, acil durumlar ve kötü günler için ne kadar para ayırmanız gerektiğini de mutlaka hesap etmelisiniz.

Hayallerinizin peşinden gidin.

Şimdi yapmayacaksanız, ne zaman yapabilirsiniz ki? Yurtdışında çalışmak için ilk adımı şimdi atın!

Yabancı dilinizi geliştirerek iş hayatına hazırlanın.Detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi