GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yurtdışı Kariyer için Dil Öğrenmenin Önemi

Yurtdışı Kariyer için Dil Öğrenmenin Önemi

Çocuğunuzun (veya kendinizin) dilsel ufkunu genişletmenizin sağlayacağı faydalar yeni bir dil ile iletişim kurmayı öğrenmenin faydalarının ötesine geçer ve bir ömürlük bilişsel kazanımları beraberinde getirir. Çocuklar özelinde konuşmak gerekirse, dil öğrenme sürecinde kazandıkları beceriler onların bir dünya vatandaşı haline gelmelerine, empati, esneklik ve kültürel zeka gibi uluslararası özellikler kazanmalarına ve yurtdışı kariyer yapmak gibi imkanların ilk adımını atmalarına yardımcı olur.

İki dillilik ve beyin

Ana dili ne olursa olsun, insan beyni çok karmaşık bir organdır. Önceleri iki dilliliğin bir avantajı olmadığına inanılırken, geniş araştırmalar sonucu bu tez çürütülmüş ve dil öğrenmenin faydaları tartışmasız biçimde gözler önüne serilmiştir.

Çift dilli olmanız daha zeki olduğunuz anlamına gelmese de yapılan çalışmalar iki dilli bir beynin özellikle yıllandıkça daha esnek ve uyumlu hale geldiğini kanıtlamıştır. Örneğin bunama yaşı ortalamasının çift dilli kişilerde 4-5 sene kadar daha yüksek olduğu ve bu kişilerin inme gibi durumlarda daha hızlı bir kognitif iyileşme süreci geçirdikleri gözlemlenmiştir. Beynin yönetsel fonksiyonlarını kontrol eden dorsolateral prefrontal korteks kısmında boz (gri) madde yükselişi izlenen bu kitlenin konsantrasyon, problem çözme ve organizasyon gibi alanlarda daha becerili oldukları sonucuna varılmıştır.

Buna ek olarak, yapılan bir araştırma iki dilli çocukların zihinsel egzersizler sırasında kullandıkları bilişsel esnekliğin daha üstün olduğunu öne çıkarmıştır. Bir başka araştırma ise aktif olarak iki dil kullanan yetişkinlerin keskin zihinsel becerilerine dikkat çekmiştir.

Dil öğrenmek ve diğer hayat becerileri

Yabancı bir dil öğrenmenin çocuklara kognitif faydaların dışında önemli beceriler kazandırdığı da kanıtlanmıştır. Yapılan bir çalışma iki dil konuşabilen çocukların empati kurma konusunda daha başarılı ve iletişim ile yorumlama alanlarında gelişmiş oldukları öne sürülmüştür. Bunun sebebi ise çift dilli çocukların devamlı olarak diller arası yorumlama ve çeviri yapma gereksinimleri olarak varsayılmıştır.

Elbette yetkin insan ilişkileri, bilişsel esneklik ve yönetsel fonksiyonlar bu araştırmaların ötesine geçiyor. İnsanları anlamak, onlarla bir arada çalışabilmek ve kariyer alanında başarıya ulaşabilmek adına bu özellikler hayatın olmazsa olmazları arasında.

Kültürel bağlantılar

İki ya da daha fazla dil konuşuyor olmak çocuklar ve gençlere tartışmasız şekilde katkı sağlıyor, ama durumu bir de tersten bakalım: Neredeyse her 2 kişiden 1’inin iki dil konuştuğu günümüz dünyasında yalnızca bir dille sınırlı kalmak kültürel bir dezavantaj değil mi?

Çift dilli insanların daha açık görüşlü ve kültürel açıdan özgüvenli olduğu pek çok rapor tarafından belgelenmiştir. Bahsi geçen iki özellik de değişen dünyada günden güne daha uluslararası hale gelen iş yerlerinde başarıya erişmek adına kilit rol oynar. İki dile sahip çocuk ve gençler iş hayatına adım attıklarında farklı çevre ve kültürlerden gelen insanlarla çalışmaya hızlı ve kolayca alışacaklardır. Ancak farklı kültür ve düşünce sistemlerini anlamak ve takdir etmekle kültürel zekaya ulaşılabilir.

İş yerinde yabancı dil ve yurtdışı kariyer için fırsatlar

20.yy’da teknoloji iş dünyasını ne denli şekillendirdiyse, 21.yy’da aynı görevi diller görebilir. Yabancı bir dil bilmek işverenler için belirleyici bir faktör haline gelmiş durumda. Teknolojinin geldiği nokta itibariyle her gün daha fazla şirket uluslararası iş yapmaya başlamakta ve bu nedenle yerel seviyede dil becerisine sahip çalışanlara ihtiyaç duymaktadır. Geleneksel bir biçimde iki dilliğie karşı duran ülkelerde dahi yabancı dil seviyesinin gözle görülür şekilde yükselmektedir. Örneğin Amerika’da İspanyolca konuşan kişi sayısı İspanya’da İspanyolca bilenlerin sayısını geride bırakmıştır. Böylece Amerika Birleşik Devletleri, Meksika’dan sonra bu dili en çok konuşan ikinci ülke haline gelmiştir.

Etkili bir çift dil iletişimi üretkenliğe katkı sağlar ve globalleşen dünyada yeni iş fırsatları (yurtdışında kariyer yapmak gibi) yaratır. Bunun yanı sıra çalışanlara da elle tutulur finansal faydalar sağlar. Örnek vermek gerekirse, Almanca becerileri ortalama %3.8’lik bir maaş zamı ve toplamda (hayat boyu) 128 bin USD’lik bir ekstra geliri beraberinde getirir.

Uzun lafın kısası

Dil öğrenmek keyifli, faydalı ve çocukların gelişimi ve geleceği için muhakkak gereklidir. Kognitif avantajlarıyla birlikte gençlerimize empati, anlayışlılık, tolerans gibi özellikler aşılayan yabancı diller, yurtdışı kariyer veya yurtdışında yaşam hayali kuranlar için tartışılmaz bir faktördür. Hedefinizde farklı bir ülke varsa, planlarınızın ilk sırasına o ülkenin dilini öğrenmeyi yazın ve pozitif sonuçların tadını çıkarın.

10 farklı dilden birini seçerek uluslararası kariyerinizi başlatın!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi