GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yurt Dışı Eğitim Seyahati: En İyi Şekilde Faydalanmak İçin 10 İpucu

Yurt Dışı Eğitim Seyahati: En İyi Şekilde Faydalanmak İçin 10 İpucu

Yurt dışı eğitim seyahati gibi çok az deneyim size uzun dönem dil eğitimi ve yurt dışında yaşam fırsatını sunar. Fakat gözlerinizi kapattığınızda, bütün o haftaların ve ayların tıpkı rüzgardaki bir kum tanesi gibi kaybolduğunu göreceksiniz. Daha iyi bir plan nasıl olur? Hemen makaleyi okuyarak yurt dışı eğitim seyahati boyunca deneyiminizi en iyi şekilde değerlendirebileceğiniz 10 ipucunu keşfedin.

1. Gitmeden önce organize olun

Evrak işlerini son dakikaya bırakmak büyük baş ağrısına eşittir! Gitmeden önce hazırlık aşamanız ile ilgili nelerin gerektiğine dair eğitim danışmanınıza, öğretmenlerinize ya da önceden yurt dışında okumuş öğrencilere sorular sorun. Sağlık sigortası, bütçe planlaması, aile yanında konaklama ayarlamaları, hava durumu ve havaalanı karşılaması düşünülmesi gereken önemli şeyler.

2. Kendiniz için hedefler koyun

Bir yabancı dilde yüksek lisans yapmak, yeni bir branşa atlamak ya da hayaliniz olan lisans üzerine çalışmak istiyor olabilirsiniz, fakat “yurt dışında okumak” kısmından “okumak” kısmını atmayın. Bu ülke dışında eğlenemezsiniz anlamına gelmiyor (ki hiç şüphesiz bolca olacak) ama unutmayın ki her şeyden önce, size gelecek kariyerinizde yardımcı olacak önemli becerileri elde etmeniz konusunda kaçırılmaz bir fırsattır.

3. Oradaki insanlarla bir araya gelin

Dile dair bazı şeyler bilmenin yanı sıra, yurt dışında okuyacak olan başarılı öğrenciler daha uçağa binmeden önce yakında içine girecekleri kültürlerini iyice özümserler. Size ilham verecek kitaplar, filmler, yemekler ve müzikler bulabilirsiniz. Oradaki kültürde öne çıkan yazarları, şarkıcıları, atletleri veya oyuncuları araştırın ve mevcut olayları inceleyin. Böylece yeni şehrinizle şimdiden bir bağınız varmış gibi hissedersiniz. Bununla birlikte birkaç sohbet edebileceğiniz konu hakkında da bilgi sahibi olursunuz.

4. Zihninizi açık tutun

Bu tüyo genellikle verilir çünkü bu gerekli! Yeni ülkenize basma kalıplarla dolu düşüncelerle gelmeyin. Onun yerine gözlerinizi açın, rahatlayın, kültüre kendinizi dahil edin. Göreceksiniz ki yurt dışında yaşamla alakalı yaptığınız varsayımlarınız yanlış çıkacak. “Benim ülkemde bazı şeyleri farklı şekilde yapıyoruz” tarzında düşünmek ya da söylemek gibi dürtülerinize direnin. Onun yerine akışına bırakın.

5. Orada yaşayanlardan ipuçları alın

Her ne zaman yeni bir durumda nasıl davranmanız gerektiğinden emin değilseniz, etrafınıza bir bakın. Orada yaşayanlar en iyi rehberleriniz! İlk vardığınızda, ev sahibi aileye veya öğretmenlere gelenek ve görenekleri ile yazılı olmayan kuralları sormak iyi bir fikir. Kaldığınız süre boyunca bunu yapmaya devam etmelisiniz.

6. Yeni şeyler öğrenin

Elbette, bir dönem İspanyolca okumak için Barselona’ya gitmiş olabilirsiniz ya da İngilizcenizi geliştirmek için San Diego’ya seyahat etmiş olabilirsiniz, ama diğer deneyimleri görmezden gelmeyin. Belki salsaya, yemek derslerine ya da dünya çapında ünlü parklarda yürüyüşe davet edilebilirsiniz. Birçok şeyi deneyimleyerek tahmin bile etmediğiniz kadar çok fazla beceri ile eve dönmüş olacaksınız.

7. (Olası) Memleket özlemiyle ilgilenin

Bu hisleri saklamak ya da görmezden gelmek onları sadece daha da kötüleştirir. Onun yerine, aileniz ve arkadaşlarınızla düzenli bir iletişim içinde olarak özleme krizlerinizi önleyebilirsiniz. Arayın, yazın, sohbet edin, onların dünyasına blog sayfası aracılığıyla dahil olup kendi hayatınızdaki yenilikleri paylaşın. Ama yeni arkadaşlarınızı ve yeni çevrenizi unutmayın. Keşfedilecek çok fazla şey var, meşgul olmak ülkenize duyduğunuz özlem ile başa çıkmak için iyi bir yol. Ayrıca evinizin rahatlığını özlemek genellikle uzun sürmez ve sonrasında yeni ülkeniz için bile “memleket özlemi” duyabilirsiniz.

8. Arka cebinize dikkat edin

Her ne kadar cezbedici olsa da, paranızı görkemli biblolara, dışarıda yemeklere, geleneksel el işlerine harcama dürtünüze direnin. Unutmayın, yeni evinizde birkaç ay daha kalacaksınız ve paranız yetmeli. Makul bir bütçede kalabilmek için, bu zamanı oradakilerin nasıl yemek yediğini ve nereden alışveriş yaptığını öğrenerek kullanın. Hizmetlere ve toplu taşımaya çok fazla para harcamaktan kaçınmak için öğretmenlerinize veya ev sahibi ailenize yerel ücretleri sorun. En iyi tüyomuz ise eğer vize koşullarınız uygunsa, kendinize yarı zamanlı bir iş bulun. Sadece bütçeniz artmaz, dil yeteneğiniz de dört katına çıkar!

9. Sosyal çevrenizi genişletin

Dersten sonra direkt diğer öğrencilerin yanına koşmayın. Oradaki yerel halkla arkadaş olmak için efor sarf edin. En azından oradan bir arkadaş edinmek size birçok kapı açacaktır. Sadece yeni alışacağınız kültürü daha iyi anlamanıza yardımcı olmaz, özel etkinliklere, spor oyunlarına ve özgün festivallere davet edilmenizi de sağlayabilir.

10. Çalışın!

İlk başta neden yurt dışına çıktığınızı unutmayın. İş yükünün fazla olduğu zamanlar olabilir, evinizi özleyebilirsiniz veya bazen hiç çalışmak istemeyebilirsiniz, ama gözünüzü karartın ve çalışmaya başlayın! Ne kadar klişe gibi gelse de, bu ülke dışındaki deneyim hayatta bir kez başına gelebilecek bir fırsattır ve vaktinizi en iyi şekilde kullanırsanız, yıllarca bu faydalarının tadını çıkarırsınız.

Bizimle yurt dışı eğitim seyahatine çıkın.Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet