GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yeni bir dil öğrenme korkusunun üstesinden nasıl gelinir?

Yeni bir dil öğrenme korkusunun üstesinden nasıl gelinir?

Bir TikTok kullanıcısı son zamanlarda, dünyanın en yüksek dağlarından biri olarak bahsedilen dağın zirvesinde yaptığı sosyal medya paylaşımıyla viral oldu.

Bu dağa tırmanmak asla ulaşılamaz bir başarı gibi görünmekte ve tırmanış sürecinde insanın kendisinde şüphe duymasına neden olmaktadır. Niye mi? Atmamanız gereken bir adım atabilir, ayak bileğinizi yanlış yerleştirebilir, uzun süreli molalar vermek zorunda kalabilir veya yolunuz boyunca geri dönüp tekrar denemek zorunda kalabilirsiniz. Bu esnada, aşağıdaki seyirciler sizin verdiğini çabayı izlerken sizin başaracağınıza inanmayabilir, hatta, hayal kırıklığı hissedebilirler.

Her ne kadar imkansız gözükse de, bir süre daha pes etmeden devam ettiğinizde dik zirve gittikçe düzleşecek ve nihayetinde varış noktanıza ulaşacaksınız. Bir süre önce size inancı olmayan insanlar, bu sefer, başarınıza tanık olacak, cesaretinize hayran kalacak ve sizden feyz alacaklar.

Yurt dışında dil öğrenmek, bazen dağ tırmanmaya benzeyebilir.

Yeni bir dil öğrenmeye başladığınızda, akıcı bir şekilde konuşabilmeniz için çaba harcamanız ve pratik yapmanız gerekir. Öğrenme süreciniz boyunca, öğrendiğiniz yeni kelimeleri ve ifadeleri kullanmak garip gelebilir. Gittiğiniz yerin yerel halkıyla yaptığınız konuşmalar da eklenince, o dildeki gerçek zamanlı iletişim sizi konfor alanınızın dışına itebilir.

Yanlış şeyler söyleyebilir, birkaç kelimeyi yanlış telaffuz edebilir ve kendinizi düzeltirken güveniniz sarsılabilir. Bu nedenle, tekrar tekrar denemek zorunda kalabilirsiniz. Yeni beceriler öğreniyorsunuz, kendinizi gelişiyorsunuz ama aynı zamanda da, çok dik ve zorlu bir dağa tırmanıyorsunuz. Dağcılıkta olduğu gibi, yolculuk boyunca konfor alanınızın dışına çıktığınız ve zorlayıcı durumlar oluşabilir, ancak, sabırla devam ederseniz, sonunda gerçekten başarıya ulaşacaksınız.

Yeni bir dil öğrenme sürecinde size yardımcı olacak bazı ipuçları vermek istedik.

1. Korkunuzu kucaklayın

İlk başladığınızda, kendinizi utangaç güvensiz hissedebilirsiniz. Bu, çok doğal bir durum ancak, bu korkunun sizi engellemesine izin vermek yerine, kabul etmeyi öğrenin. Hata yapmanın, öğrenme sürecinin doğal bir parçası olduğunu ve yolda tökezlemenin gayet normal olduğunu fark edin.

2. Pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın

Ne kadar çok pratik yaparsanız, dil konusunda o kadar rahat olursunuz. Yeni becerilerinizi günlük hayatta kullanmaya çalışın. Bunu, yerli konuşmacılarla sohbet ederek veya akıcılığını geliştirmek isteyen diğer arkadaşlarınızla konuşarak yapabilirsiniz. Dilin içine kendinizi ne kadar çok dahil ederseniz, ilerlemeniz o kadar hızlı olacaktır.

3. Öğrenme yolculuğunuza yatırım yapın

Tam kapsamlı bir dil kursu ya da kültürel bir değişim programı fark etmeksizin, eğitim yolculuğunuza zaman ayırmak için çaba gösterin. Dil öğrenmeye zaman ayırdığınızdan pişman olmayacaksınız.

4. Yabancı arkadaşlar edinin

Başkalarıyla birlikte öğrenmek, yolculuğu daha az korkutcu hâle getirebilir. Öğrenmekte olduğunuz dili konuşabilen ve sizin ana dilinizi pratik yapmak isteyen arkadaşlar edinin. Bu şekilde birbirinizden öğrenebilir ve strese girmeden değerli geri bildirimler alabilirsiniz.

5. Hataların ve tökezlemelerin, bu sürecin bir parçası olduğunu kabul edin

Yeni bir dil öğrenmek doğrusal ilerleyen bir yolculuk değildir. Yolda tıkanmalar ve durgunluklar olacaktır. Bir hata yaptığınızda, bunun öğrenme sürecinin bir parçası olduğunu unutmayın. Hiç kimse hata yapmadan dil öğrenmez. İlerleme sürecinizde duraklama yaşadığınızda, ileriye doğru devam edin. Bu durumun doğal ve normal olduğunu içselleştirin.

6. Kendi aksanınızı bulun

Bir dil öğrenirken, kendi aksanlı sesinizi dışarıdan duymak can sıkıcı olabilir. Yerel konuşmacılardan veya filmlerde, televizyon dizilerinde duyduğunuz aksanı taklit ederek bu rahatsızlığı aşmaya çalışın. Aksanı öğrenmek, bu savaşın neredeyse yarısı olabileceğini kabul ederek doğruyu denemekten çekinmeyin.

7. Başarınızı kutlayın

Yeni bir dil öğrenmek zaman ve çaba gerektirir. Bu nedenle, yolculuğunuz boyunca gelişiminizi ve başarınızı kutlamaı da ihmal etmeyin. Öğrendiğiniz dilde başarıya ulaştığınız kilometre taşlarını not alın. Bu taşlar, yeni bir dilbilgisi kuralını öğrenmek veya yerel konuşmacılarla iletişim kurmak olsun. Başarılarınızı kutlamak, motivasyonunuzu korumanıza ve yolculuğu daha az korkutucu hâle getirmenize yardımcı olacak.

Zirveye ulaştığınızda, bize de haber vermeyi unutmayın!

Dil öğrenme yolculuğunuza başlayınKeşfet
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi