GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

İngiltere Hakkında Sevdiğimiz (Sizin de seveceğiniz) 50 Şey

İngiltere Hakkında Sevdiğimiz (Sizin de seveceğiniz) 50 Şey

İnanılmaz çeşitli ve güzelliğiyle büyüleyici olan İngiltere‘nin neredeyse oraya giden herkesi veya orada yaşayacak kadar şanslı olanları kendine bağlayan özgün bir çekiciliği var.

Bariz olanlardan bilinmeyenlere kadar, İngiltere hakkında sevdiğimiz şeyleri sıraladık:

Deniz Kenarı

Altın sarısı kumlardan, çakıl taşlı sahillere ve sarp kayalıklarına kadar İngiltere’nin deniz manzarası kesinlikle nefes kesici.

Kraliyet Ailesi

Düğünler, kaleler, harika çocuklar ve kraliyet tacı… Gerçek hayat muhtemelen Netflix’te gösterilenden çok daha iyi ancak Windsor’a dair ne öğrenebilsek bizim için kardır.

Spor

Tenis, ragbi, futbol, kriket… İngilizler spora delicesine tutkunlar ve kendi takımlarını her zaman savunurlar. Zayıf durumda olanların yanında durmaya da her zaman hazırdırlar.

Scone (yağlı bir tür çörek) yanında sütlü çay ve reçel

Daha fazla bir şey söylememize gerek var mı?

Balık ve patates kızartması

İngiltere hakkında sevdiğimiz şeyler listesinde olmazsa olmaz. Bir İngiliz klasiğidir ve deniz kenarında yemesi daha zevklidir (gizli önerimiz: İskoçya’daki Anstruther kasabası).

Televizyon dizileri

Eğer The Crown, Downtown Abbey, Black Mirror, Luther, Dr Who ya da Sherlock seviyorsanız, İngiliz televizyon sektörüne bir teşekkür borçlusunuz demektir.

BBC

BBC, İngiltere‘nin yayıncılık dünyasına bir hediyesi. Uluslararası erişimi, 7/24 dünya olaylarını kapsaması ve dünya standartlarında eğlence programları üretiyor olması ile BBC, dünyadaki en eski ulusal yayın organizasyonudur.

Aksan

Herkes İngiliz aksanına sahip olmak istiyor, değil mi? İlgi çekici, sofistike ve çok farklı biçimleri var.

Resmi tatiller (Bank holiday)

Yıllık izninizden gitmeyen, herkes için geçerli sekiz ekstra tatil günü… (Eğer İngiltere‘de yaşıyor ve okuyorsanız kendinizi şanslı saymalısınız!)

Müzik

The Beatles, The Rolling Stones, Queen, Amy Winehouse, Coldplay, Sam Smith, Oasis, Ed Sheeran, Adele, Muse, Mark Ronson, Calvin Harris, Ellie Goulding, Dua Lipa ve The Spice Girls… Üstelik bunlar sadece başlangıç için sıraladıklarımız…

Çeşitlilik

İngiltere, çeşitli ırk ve ulustan insanların kaynştığı bir yer ve bu özelliği çok sevilir. Tarih, kültür ve zengin bir mutfak kaynağıdır, bunu da en açık şekilde Londra ve Manchester‘da gözlemleyebilirsiniz.

Gariplik

İngiltere garip, alışılmadık bir ülke ve bundan da gurur duyuyorlar.

West End

Eğer Londra‘da West End’e giderseniz ve Sefiller (Les Miserables), Wicked, Mamma Mia veya Aslan Kral (Lion King) gibi dünyaca tanınan ödüllü prodüksiyonları izleyebilirsiniz. Sonrasında yakınınızda bir tiyatroya gidip harika bir yerel drama izleyebilirsiniz.

Erişilebilir kültür

Sanat, bilim ve kültür İngiltere‘nin her yerinde mevcut. Üstelik, The British Museum gibi dünya standartlarında yerlere giriş ücretsiz. Harika değil mi?

Kırsal bölgeler

Yeşil alanlar, çakıl taşlı kasabalar ve tarihi evler… İngiltere‘nin kırsal bölgelerinin etkisi inkar edilemez.

Tarih

İngiltere’de en uzak ve küçük yerlerde bile pub, kilise, kale ya da 1600’lere dayanan küçük evler bulabilirsiniz.

Çikolata

Cadbury Dairy Milk, Curly Wurlies, Chocolate Freddos ve M&S Çikolatalı Brownie İngilizlerin eseri. Gördüğünüz gibi İngiltere hakkında sevdiğimiz şeyler listesi oldukça tatlı!

Harika icatlar

Eğer İngiltere olmasaydı dünya şu anki haliyle olmazdı. Antibiyotik, çimento, jet uçaklar, televizyon, konserve kutusu ve WWW diye bildiğimiz internet bunlardan sadece birkaçı. Çikolatalı gofreti de unutmayalım.

(Yıllık) kar yağışı karmaşası

Kar yağışı İngiltere’de kaos yaratır: okullar kapanır, toplu taşıma durur ve herkes kayak yapmak için en yakın yere gider.

Mizah

İngilizlerin mizahı meşhurdur ve orijinal komedi programları (Fawlty Towers, The Office, Little Britain) ve komedyenler (Eddie Izzard, Ricky Gervais, Jimmy Carr, Russell Brand, Michael McIntyre) bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Sıra

İngilizler kuralcılığı sever ve sıraya önem verirler. Çok da kibardırlar.

Londra

Londra‘nın İngiltere hakkında sevdiğimiz şeylerden biri olması kaçınılmaz. Bu şehir, sunduğu heyecan ve çeşitlilik ile ön plana çıkıyor. Eğer kendinizi bunalmış hissederseniz uzaklaşmak da çok kolay. Trene atlayın ve şehirden çıkın. Bu kadar basit.

Yol gezileri

Konu yol gezilerine gelmişken, Londra’dan küçük şehirlere kadar gezecek birçok yer var. Örneğin, BrightonBournemouthBristolManchesterEastbourneOxford ve Cambridge.

Rock müzik

Bazı ünlü sanatçılardan çoktan bahsettik ancak İngiliz rock tarihi özel bir başlığı hak ediyor. The Beatles, The Rolling Stones, Stone Roses, Pink Floyd, Black Sabbath, Led Zeppelin, Joy Division, The Smiths, Blur, Queen, The Cure, The Who, Oasis veya Radiohead gibi grupların olmadığı bir rock camiası düşünebilir miyiz? Bizce hayır.

Come Dine with Me

İngiliz televizyonunun harika programlarından birisi. Dört yabancı bir araya geliyor, birbirleri için yemek yapıyorlar ve akşamında değerlendiriyorlar. Kazanan kişi eve 1000 pound götürüyor. Yorumlamalar harika (İngiliz mizahını en net görebildiğimiz programlardan).

“Builder’s brew” çayı

Builders brew, yani birebir çevirisiyle “inşaatçı demlemesi” çayı. İnşaatlarda mola verdiklerinde yaptıkları çay olduğu için adını bu şekilde almış. Kettle’da su ısıtın, kupanıza çayı koyun, sıcak suyu üstüne ekleyin, süt ilave edin, iki şeker atın ve oldu! Ekstra krema da ekleyebilirsiniz. (Bisküvi batıracaksanız çok tutmayın çünkü kırılacaktır).

Beş çayı

Havalı bir İngiliz çay ritüeli. Özenle hazırlanmış sandviçler, kekler, ve scone (çörek) yanında sayısız çay içilir, belki de bazen bir iki kadeh şampanya. Hepsi de öğlen aynı saatte olur. İngiltere hakkında sevdiğimiz şeylerden birisi kesinlikle beş çayı.

İngiliz kahvaltısı

Yemeklerden bahsetmişken, bu kahvaltının ünlü olmasının bir sebebi var. Güne başlamak için daha güzel bir şey olamaz!

“Cornish pasty”

Bir tür etli börek olan “cornish pasty” İngilizler tarafından çok tüketiliyor. Sığır etinden soslu ete kadar pek çok çeşit deneyebilirsiniz.

“Üzgünüm” kelimesine duydukları aşk

İngilizler özür dileyecek bir durum olmasa bile her şeye özür dilerler. İşte tam olarak bu derece kibarlar.

Snowdonia Milli Parkı

Soğuk, bulutlu ve %90 yağmurlu havası ile güneşli havaya denk geldiğinizde sizi aşırı mutlu eden bir iklim var burada. Bu park da ayrıca inanılmaz güzel!

David Attenborough

Milli hazine (kendisi bu terimden nefret etse de) Mr. Attenborough İngiliz neslini doğa programlarıyla bilgilendirmiş ve Blue Planet, Planet Earth gibi serilerle de dünya çapında bir kitleye ulaşmıştır. Bu sözleriyle de tüylerimizi diken diken etmiştir:

“Tarihte özgün bir noktadayız. Daha önce gezegenimize ne yaptığımızdan hiç bu kadar haberdar olmamıştık ve bir şey yapmak için hiç bu kadar gücümüz olmamıştı. Mavi gezegenimizi korumak için tabii ki sorumluyuz. İnsanlığın geleceği ve Dünya’daki tüm canlıların hayatı bize bağlı.”

Manchester‘daki The Curry Mile

Asya restoranlarının büyük bir çoğunluğu İngiltere‘de bulunuyor ve köri soslu yiyeceklerin en iyilerini burada bulabiliyorsunuz. Hindistan, İngiltere‘nin önünden çekil.

Kırmızı telefon kulübeleri

Instagram’da her yerde görebiliyorsunuz. Artık kullanımda değil ancak her zaman ikonik.

Londra otobüsü

Hala kullanılan bir başka ikon. Üst katta en önde oturarak gezmek, Londra’yı deneyimlemenin en heyecan verici yollarından birisi.

Londra simgeleri

Big Ben, Tower Bridge, St. Paul’s Cathedral, Buckingham Palace ve London Eye. Hepsi birbirinden ikonik yapılar ve eğer aceleniz varsa bir günde bile gezmeyi bitirebilirsiniz.

Pazar günü pub’ta yemek

Thames boyunca uzanan geleneksel pub’lardan birinde pazar gününü arkadaşlarınızla geçirebilirsiniz. Bundan daha İngiliz bir şey olamaz.

Walkers cipsi

Sadece bir İngiliz “karides kokteyli” aromalı bir cips icat edebilir ve bunun güzel fikir olduğunu düşünebilirdi. (Gerçekten de öyle.)

“Mind the gap”

Tipik bir Londra metrosu duyurusu. “Mind the gap” boşluğa dikkat etmeniz adına bir uyarı. Bunu bir rap şarkısına kesinlikle koymaları gerekiyor.

Portobello Road

Londra’da Notting Hill’de bulunan bu ünlü sokak şeker renkli evleri, ilgi çekici dükkanları, harika cafeleri ve dünyanın en büyük antika pazarıyla daha Instagram üretilmeden bile Instagram’lık bir yerdi.

The Great British Bake Off

Amatör pastacılar dünyanın gördüğü en iyi pastayı yapabilmek için yarışıyorlar. Kulağa sıkıcı mı geldi? Kesinlikle değil. Büyüleyici ve oldukça da heyecan verici.

New Forest midillileri

5000 yarı vahşi midillerin olduğu bu yer Londra’nın sadece birkaç saat uzağında. Kulağa büyüleyici gelmiyor mu?

Borough Pazarı

Cumartesi sabahı tüm Londralılar için alışveriş cennetidir burası. Harika yemekler, güzel bir alan ve yiyip içebileceğiniz, sohbet edebileceğiniz küçük şirin yerler mevcut. İngiltere’nin başkentinde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden.

Pub quizleri

Yukarıda bahsettiğimiz pub yemeklerinden sonra arkadaşlarınızla pub quiz için oturmaya devam edin ve herkesin neden sizden çok şey bildiğini düşünmeye başlayın.

Sakinlik

“Sakin ol ve…” şeklinde başlayan slogan sadece bir poster değil. İngiltere‘nin hayata tipik bakış açısını da gösteriyor: hayat sana ne sunarsa sunsun sakin kal.

The Mini

Küçük tatlı sürüş makinesi ve aynı zamanda da bir tasarım ikonu.

The Lake District

İngiltere’nin en güzel bölgelerinin birinde saf huzur. Güneyde kalıyorsanız bu uzun yolculuğa değecektir.

Hipster cenneti

Brighton dünyadaki en iyi ve ilginç şehirlerden, aynı zamanda da oldukça orijinal.

Dünya standartlarında üniversiteler

Oxford, Cambridge, Imperial, King’s College, The London School of Economics, UCL, Durham, Warwick… Dünyadaki tüm zeki öğrenciler İngiltere’yi evi gibi benimsiyor.

İngiltere'yi bizimle deneyimleyin!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet