GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

10 Adımda Gezi Planlama

10 Adımda Gezi Planlama

Bu yaz içinde bastıramadığın bir seyahat etme isteği var ama gezi planlama işine nereden başlayacağını ya da bu tatili nasıl unutulmaz kılacağını bilmiyor musun? Sıradaki tatil maceranı daha da muhteşem bir hale getirecek 10 kolay ipucunu senin için bir araya getirdik..

1. YERİNİ AYIRT

Sırtına sırt çantanı alıp uzun, maceralarla ve spontane gelişmelerle dolu bir tatil planlıyorsan, büyük bir olasılıkla kalacağın yerleri önceden ayırtmamışsındır. Doğru olanı da budur zaten -seyahatini spontane olmaya ve akışına bırakmaya hazır olmalısın. Yine de, varacağın şehirde bir veya iki geceliğine bir hostelde yer ayırtmak avantajlı olabilir – kimse uzun bir yolculuktan sonra uyuyacak bir yer aramakla vakit harcamak istemez.

2. ORGANİZE ET

İlaçları düzenli bir şekilde muhafaza etmek için kullanılan kutuları bilir misin? Bu kutular, seyahat ederken takılarını ya da kulaklıklarını saklamak için de ideal. Böylece kablo, kolye ve bileklik gibi eşyalarının arap saçına dönüşmesini engelleyecek ve kırılmalarını ya da kaybolmalarını önlemiş olacaksın. Eğer evinde bu ilaç kutularından yoksa bir eczaneden kolaylıkla edinebilirsin.

3. ÇANTANA KOY(MA)

Hazır eşya toplamaktan söz ediyorken, yanına almak istediğin bir eşya veya giysi konusunda emin değilsen, onu çantana koyma; çünkü büyük bir olasılıkla onu kullanmayacaksın. Giymeyeceğin 10 çift ayakkabı taşırken litrelerce ter dökmek kulağa pek hoş gelmiyor, değil mi? Üstelik yanına ne kadar az eşya alırsan o kadar ufak bir çantaya ihtiyacın olur – bu da çantanı uçağa el bagajı olarak götürebileceğin ve check-in sırasında zaman yitirmeyeceğin anlamına geliyor. Son olarak şunu belirtmekte fayda var: Eğer çok ihtiyacın olan bir şey varsa (çikolata ve bisküvinin yanı sıra tabii ki), bunu gideceğin yerde bulma ihtimalin çok yüksek- sonuçta dünyanın sonuna gitmiyorsun!

4. FAYDALAN

Her boş dakikasını dünyayı keşfederek geçirenlerden biriysen, çeşitli havayolu şirketlerinin sunduğu ‘frequent flyer’ (sık uçanlar) programlarından faydalanabilirsin. Bu programlar, bir havayoluna sadık kalan kişilere kazandıkları puanlarla ücretsiz uçuş, ücretsiz sınıf yükseltme, özel bekleme salonlarına erişim ve check-in öncelikleri gibi fırsatlar sunuyor. Eğer mümkünse sana bu fırsatlardan faydalanma şansını tanıyan kredi kartı da edinebilirsin – bu daha hızlı puan toplamana yardımcı olacaktır.

5. KONUŞ

Hayatın boyunca gezdiğin her ülkenin dilini akıcı bir şekilde konuşman imkansız, ancak ‘merhaba’, ‘teşekkür ederim’ veya ‘benim adım …’ gibi basit cümleler kurmak o ülkede yaşayanlar üzerinde güzel bir izlenim yaratacaktır. Eğer gerektiği anda kelimeleri hatırlayamıyorsan da ufak bir gülümsemenin her dilde ne kadar etkili olduğunu unutma.

6. HATIRLA

Alfabenin ve sokak tabelalarının alışık olduğundan çok farklı göründüğü bir ülkeye gidiyorsan bu büyük kafa karışıklığı yaratabilir. Gecenin bir yarısı tanımadığın bir kentin bir köşesinde kaybolmak istemiyorsan her zaman otelinin veya hostelinin adresini  yanında taşımanı öneriyoruz. Özellikle Asya ülkelerinde, bu adresi yerel alfabeyle yazılı bir şekilde bulundurmak çok önemli, çünkü çoğu taksi şoförü Latin alfabesini okuyamayacaktır – ayrıca, latin alfabesi kullanmayan ülkelerde sadece Googlemaps’e güvenme!

7. KULAKLARINI TIKA

Gideceğin yerde kalacağın odanın şehrin en işlek caddesinde bulunup bulunmadığını pek bilemezsin. Ve yorgunluktan kımıldayamayacak haldeysen, güzellik uykunun şarkı söyleyen gençler, hediyelik eşya satıcıları veya delicesine kornaya basan sinirli taksi şoförleri tarafından bölünmesini istemezsin değil mi? Çözüm ne mi? Yanında kulak tıpası taşıdığın sürece her an her yerde uyuyabilirsin.

8. YEREL LEZZETLERİ KEŞFET

Tam pansiyon bir otelde kalmak rahat olabilir, ama her gün her öğününü aynı açık büfeden yemek seni mutlu etmeyecektir. Üstelik ziyaret ettiğin ülkenin yerel mutfağa dair hiçbir bilgi edinmeden evine dönmek pek ilham verici olmaz, öyle değil mi? Bunun yerine, orada yaşayan kişilerden lokanta tavsiyeleri isteyip en uzun kuyruklara sahip olan sokak yemeği satıcılarında karnını doyurabilirsin. Yerel halkın neler yediğini öğrenmek için köşe başındaki bakkalların raflarını da inceleyebilirsin.

9. ÜSTESİNDEN GEL

Seyahat ederken doğru psikolojiye sahip olmak bu deneyimin güzel geçmesini sağlayacak tek anahtardır. Başından beri bazı aksilikler yaşayabilecek olma ihtimalini göz önünde bulundurarak hareket etmek, olası bir tren gecikmesi, kayıp bir bagaj veya kötü bir yemeğin verdiği moral bozukluğuyla baş etmeyi daha kolay kılacaktır. Ve şunu da unutma ki, bu tarz aksilikler her zaman en iyi ve en komik anıları oluşturur.

10. TADINI ÇIKAR

Hazır konusu açılmışken, kısıtlı zaman yüzünden göremeyeceğin ve yapamayacağın şeyler yüzünden stres yapmanın bir anlamı yok. Beklentilerini bir kenara koy ve değişikliklere hazır ol – normalde yapmayacağın ve görmeyeceğin yerleri görmeye çalış. Bütün turistik yerleri görme zorunluluğu hissetmektense, ufak şeylerin tadını çıkarmaya bak – mesela o güzel balkonda nefis bir kahve iç veya uzun zamandır bitirmek istediğin kitabı oku.

Keyifli yolculuklar!

Dünyayı EF ile keşfet!Daha detaylı bilgi alın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi