GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Gap Year Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Gap Year Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Her sene dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın gerçekleştirdiği “gap year”, son zamanlarda Türkiye’de de alışılmışın dışında bir ilgi görmeye başladı. Ülkemizde sunulan gap year seçenekleri için talep çığ gibi büyürken bu kavramın Türk toplumuna uyarlanışı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. “Gap year nedir?”, “Gap year nasıl yapılır?”, “Mezuna kalmak ve gap year arasındaki fark nedir?” gibi sorular özellikle genç ve öğrencilerin kafasını karıştırıyor. Bu konuyu mercek altına alıyoruz.

Gap year nedir?

Birebir Türkçe tercümesiyle “boşluk yılı”, lise ve üniversite öğrencileri ile genç ve yetişkin profesyonellerin tercih edebileceği ve genellikle 1 yıllık bir süreci kapsayan bir zaman değerlendirme tecrübesini ifade ediyor. Bu tanıma göre gap year yapanlar 9 ile 12 ay arasında değişen bu zaman diliminde kendilerine en iyi yatırımı yapmak adına kararlar alıyorlar. Seçeneklerin arasında yurt dışında dil eğitimi görmek, dünyayı dolaşmak, farklı işler deneyimlemek gibi cezbedici olanaklar yer alıyor. Bu deneyim sırasında para kazanılabildiği gibi, geleceğe yönelik yatırımlar da yapılabilir.

EF gap year araştırması

Her 10 kişiden en az 1’i yurt dışında değerlendiriyor

Eğitimde sektör lideri EF Education First son 10 seneyi kapsayan bir gap year araştırması yaparak bu popüler konsepte yönelik çarpıcı istatistikleri gözler önüne serdi. Buna göre gap year yapmayı tercih edenlerin %27 kadarı bir işe girerek gerçek tutkularını bulmayı amaçlıyor. %14’e denk gelen bir kesim ise yurt dışında kendini keşfetmeyi deniyor. Yurt dışı tecrübesinde başı amaçsız geziler, kariyer odaklı programlar, dil eğitimi gibi motivasyonlar çekiyor. Ülkemizde ise mezuna kalmak bu sebeplerin en güçlelerinden birini oluşturuyor.

Lise öğrencileri gap year için aşırı hevesli

Bu kavram özellikle lise öğrencileri arasında olağanüstü derecede yaygın durumda. Çalışmaya göre lise öğrencilerinin %35’lik devasa bir dilimi gap year opsiyonunu değerlendirdiklerini belirttiler. Büyük çoğunluk ise bu deneyimi lise eğitimlerinin sonunda, üniversiteye başlamadan yaşamak istiyor. Araştırmanın gün yüzüne çıkardığı bir diğer ilginç bulgu ise liseden umduğunu bulamayan başarısız öğrencilerin boşluk yılı sonrası elde ettiği üstün üniversite dereceleri. Bu yolculuğa atılan öğrencilerin %90’ı bir sene içerisinde okula dönerek not ortalamalarını arttırmayı başardılar.

Kariyer için en doğru tercih

Geçtiğimiz 10 sene içerisinde gap year macerasına atılmış öğrencilerin %60’a yakın bir bölümü bu kararın doğru kariyer seçimi yapılmalarında pozitif bir etken olduğunu belirtti. Yurt içi ve yurt dışı kariyer fırsatlarının keşfine olanak sağlayan boşluk yılının getirdiği en önemli artılardan birisi gerçekten de iş sektörleri hakkında bilgi toplama imkanı oluşturması. Ayrılan zaman süresince farklı endüstriler araştırılabilir, kısa süreli stajlar yapılabilir ve böylelikle kariyer planı daha sağlıklı bir biçimde şekillendirilebilir. Yıl bitişinde karşılaştıkları iş imkanlarının sene öncesine oranla daha yüksek olduğu söyleyen öğrencilerin oranı ise %88.

Türkiye için göz kamaştıran istatistikler

Türkiye’de yavaş ama emin adımlarla gelişmekte olan gap year konseptinin yansımaları şimdiden görülmeye başlamış durumda. Ülkemizde her sene YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) milyonlarca öğrenci adayına ev sahipliği etmekte, bu sınavın sonucunda ise 1 milyon kadar kişi mezuna kalma yoluna sürüklenmektedir. Her ne kadar mezuna kalmak ile gap year tam olarak birbirini karşılayan terimler gibi gözükmeseler de, sürecin uzunluğu ve opsiyonların bolluğu bakımından birbirine oldukça benzer yapıdalar. Geçtiğimiz sene içerisinde ülkemizdeki talep oranında %25-30’luk bir artış gözlendi. Mezuna kalan öğrenciler dünyayı görmek ve kişisel yatırıma yönelmek konusunda eskisine oranla çok daha istekli görünüyor. Böyle bir atılımın kendilerini kariyer alanında bir adım öne geçireceğini fark etmiş gibiler.

Yabancı dil öğrenmek için ideal fırsat

Son olarak nefesinizi kesecek bir istatistik sunuyoruz sizlere: Gap year yapan öğrenci ve gençlerin %91’lik bölümü bu bir senelik süreç sonunda yeni bir dil öğrenme başarısını gösterdiklerini belirtti. Özgeçmişlerine ekstra bir dil yazabilen adaylar doğal olarak akademik hayatlarının geri kalanında başarı oranlarını arttırıyorlar ve bunun sonucunda daha fazla kariyer teklifini masalarında buluyorlar. Kültürel değişim ve yurt dışı bağlantıları gibi ekstra faydaların da temeli böylece atılmış oluyor. Bu açıdan bakıldığında mezuna kalmanın avantaja çevrilebileceği açık şekilde görülüyor.

[

](https://www.ef.com.tr/blog/wp-content/uploads/sites/7/2018/11/Gap-Year-TR.png)

Hayatınızı değiştirecek bir gap year deneyimine şimdi adın atın!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi