GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Çocuğunuzu Başarılı Bir Kariyere Nasıl Hazırlamalısınız?

Çocuğunuzu Başarılı Bir Kariyere Nasıl Hazırlamalısınız?

Her ebeveyn, çocuklarının hayatta başarılı olmasını ister. İstedikleri başarıların çeşidi değişir, ancak toplumun kibar, katılımcı ve üretken üyelerine ek olarak, çoğu ebeveyn çocuklarının kariyerlerinde de başarılı olmalarını içten ister. Başarılı bir kariyer her ebeveynin hayalidir.

Önümüzdeki on yılda, çoğu endüstri otomasyon ve robot bilimi tarafından dönüştürülecek, bu da bizi makinelerden ayıran becerileri hiç olmadığı kadar önemli hale getirecek. Robotlar ve algoritmalar, ezber görevlerin büyük çoğunluğunu üstlendikçe, yaratıcılık, uyarlanabilirlik ve duygusal zeka gibi beceriler başarı için gerekli olacaktır.

Peki bu becerileri çocuğunuzda nasıl geliştirebilirsiniz? Onları gelecekte başarılı olmaya nasıl hazırlayabilirsiniz? Başarılı bir kariyer için yapabileceğiniz çok şey var.

Onlara (ve kendinize) meydan okuyun

Ebeveynler bazen çocuklarının yaşamdaki deneyimlerini kendi başlarına takip etmeyi bekler veya isterler. Ancak yarının dünyası büyük ölçüde farklı görünecek ve ebeveynlerin kalıpların dışında düşünmesi, bugünün en cesur tercihlerinin çocuklarını mümkün olan en iyi geleceğe ulaştıracağını düşünebilmeleri gerekir.

Resmi eğitim çoğu kariyer için entelektüel çerçeve sağlamaya devam ederken, bunun ötesine bakmak da aynı derecede önemli olacaktır. Daha çok resmi eğitimin odaklanmış olduğu robotların ve algoritmaların insanlardan çok daha iyi olduğu bir dünyada ezberleme yeteneği yeterli olmayacaktır. Bir Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre, gelecek yıllarda yaklaşık 5 milyon iş yok olacak ve çoğu alanda, yaratıcı düşünebilme ve sürekli öğrenebilme becerisi önemli hale gelecektir.

Çocuğunuza ufkunu genişletmek ve sürekli yeni şeyler öğrenmek için zorlayarak çocuğunuzun yaratıcı ve esnek bir zihniyet geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Eğer yurt dışında hiç eğitim görmemişseniz, çocuğunuzun bunu yapma yeteneğine yatırım yapmayı düşünmelisiniz. Kendi başınıza tamamen farklı bir ülkede hiç çalışmadıysanız veya gönüllü olmadıysanız, bu konuya hemen atlayın ve çocuğunuza önerin. Çocuğunuzun mizacına ve özgün ilgi alanlarına saygı göstererek, ileride yatan dinamik geleceğe onu hazırlayacağına inandığınız fırsatlar için ona meydan okuyun.

Uyum sağlamayı öğrenin

Çocuğunuzu konfor alanlarının dışına iten deneyimler, onları gelecekle yüzleşmek için daha donanımlı hale getirecektir.

Daha uyumlu olmak, gençleri sınırları olmayan başarılı bir kariyer için hazırlar. Geleceğin en iyi iş yerleri ve ekipleri, bugün hayal edebileceğimiz her şeyden daha akışkan, uzak ve esnek olacak ve bunun için en iyi hazırlanmış, en uyarlanabilir iş gücüne ihtiyacımız olacak.

Entelektüel olarak, uyarlanabilir olmak, doğru bir zihinsel esneklik ve kendine güvenin yanı sıra sürekli öğrenme ve gerektiğinde kariyer değiştirme isteğini de teşvik eder. PwC’deki Ortak Küresel Lider, Kişi ve Organizasyon’dan Jon Williams, gençleri kendilerini “tanımlanmış bir rol ya da meslek içinde değil, bir beceri ve yetenek paketi” olarak düşünmeye davet ediyor.

Çocuğunuzun uyum yeteneğini bir beceri paketi olarak geliştirmenin en etkili yollarından biri, onların yurt dışında eğitim görmesini veya çalışmasını sağlamaktır; yeni bir şehirde yaşamak, yeni arkadaşlar edinmek, yeni bir kültürü tanımak ve yeni bir şeyler yapma yolu onlara iyi gelecek bir şekilde açıklık geliştirecektir.

Bağ kurmalarına yardım edin

Her türlü engele rağmen bağlanabilme yeteneği şimdiden en başarılı liderleri, bilim insanlarını, iş adamlarını ve sanatçıları birbirinden ayırmaktadır. Küresel sorunlar küresel çözümler gerektirir ve yarının liderlerinin daha duygusal, sosyal ve kültürel olarak daha akıllı olmaları gerekir.

Harvard Üniversitesi’nde eğitim ve ekonomi profesörü olan David Deming, gelecekte sosyal becerilerin neden daha önemli olacağının bir başka nedenini ortaya koyuyor: Birçok görev ve iş otomatikleştikçe, teknik bilgi birikimini gelişmiş sosyal becerilerle birleştirebilen insanlar en ödüllendirici fırsatları bulacaklar.

Seyahat, bağlantı duygusunu güçlendirmek ve gelişmiş sosyal beceriler geliştirmek için harika bir yoldur, ancak yurt dışında okumak veya çalışmak her zaman daha iyidir. Çocuğunuza kısa bir dönüm noktası turunun yapamayacağı bir anlayış ve deneyim derinliği verir. Aynı zamanda onlara yerel dili öğrenme fırsatı da verir. Bu da yeni kültürlerle köprü kurmada ve yeni düşünme biçimleri oluşturmada en etkili araçtır.

Dillere önem verin

Araştırmalar, iki veya daha fazla dili konuşma yeteneğinin zihinsel esneklik, güç ve dayanıklılık oluşturduğunu göstermiştir. Ve bugün doğan çocukların yarısından fazlasının, 100 yaşına kadar yaşaması bekleniyor, bu da zihnimizi çevik ve genç tutan stratejiler her zamankinden daha önemli kılıyor.

Ancak yabancı dil becerileri bundan daha fazlasını sunar: Dünyanın farklı köşelerinden insanlarla etkili ve doğal iletişim kurma becerisi. Küresel iş gücü dili olarak çocuğunuzun İngilizce öğrenmesini sağlamak sizin ilk önceliğiniz olmalıdır. 100 ülkede 100 milyardan fazla insan tarafından İngilizce konuşulmakta ve önümüzdeki on yıl içinde uluslararası ortak dil olarak kullanılacaktır. Bilim ve tıptan hukuğa ve iş dünyasına kadar, İngilizce diline güçlü hakimiyet başarı için gereklidir. Öğrenmeyi sürdürmekten öğrenmeye erken başlamaktan daha önemlidir ve bunun en ideal yolu öğrenmenin sihrini yürütebileceğiniz, dili yaşama dahil edebileceğiniz İngilizce konuşulan bir ülkede bulunmaktır. Başarılı bir kariyer yapmak İngilizce bildiğinizde çok daha kolay.

Başarılarını kutlayın

Ebeveynler değişimi kucaklamalı ve gelişimi kutlamalıdır; çocuğunuzun başarılı bir kariyer hedefi için temel bileşenler bunlardır. Çocukların okulda başarılı olmalarını ve iyi bir üniversiteye girmelerini sağlamak önemlidir, ancak yaratıcılık, uyarlanabilirlik, duygusal zeka ve kültürler arası becerilerin her zamankinden daha fazla değer barındıracağı bariz ve hızla değişen dünyayanın ötesine bakmak önemli.

Çocukların yabancı dil öğrenmesi hakkında detaylı bilgi edininTestimizi yapın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi