GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Dilin içine dahil olabilmenin önemi: Neden bir dili, onu kullanacağınız şekilde öğrenmelisiniz?

Dilin içine dahil olabilmenin önemi: Neden bir dili, onu kullanacağınız şekilde öğrenmelisiniz?

İkinci bir dil öğrenmenin, ders almaktan kitap okumaya, hatta ve hatta bir uygulamayı daha verimli kullanmaya kadar birçok farklı yolu vardır. Fakat bu yollardan bir tanesinin diğerlerinden daha etkili olduğu kanıtlanmıştır; dile yoğunlaşma.

Sınıfta, yoğunlaşma temelli öğrenme, öğretmenin kuralları belirlemek ve geri bildirim vermek de dahil olmak üzere hemen hemen her şey için ikinci dilin kullanmasını içerir. Bu yöntemin öğrencilerin okuryazarlığını, akademik başarısını, düşünme becerilerinin gelişimini ve hatta kültürel duyarlılığını geliştirdiği kanıtlandıkça son 50 yıldır dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaya devam etmiştir.

Ancak yoğunlaşma temelli dil öğrenimi, sınıfların ötesine geçtiğinde çok daha iyi çalışır. Bu, hayatınızın diğer kısımlarında kendi etrafınızı dil ile çevrelemenizi içerir, böylece sık sık ve bağlantılı olarak pratik yaparsınız. Bu, beyninizin ikinci dili nasıl işleyeceğini yavaş yavaş çözen kısımları meşgul edip sürekli çalıştırmakla ilgilidir.

"Dilde yoğunlaşmanın/dile dahil olmanın" birçok yolu var

Ortalama herhangi bir insanın günde beş saat telefona baktığını biliyor muydunuz? Hatta batı dünyasının bazı bölgelerinde, Z kuşağı çocukları ekran başında dokuz saat harcıyor. Bu öğrenmek için çok fazla zaman demek! Telefonunuzdaki güncel dili değiştirmeyi deneyin, böylece ne zaman bildirim geldiğinde; tarih, hava durumu ve alarm gibi küçük şeyler göreceksiniz ve aklınızda kalacak.

Bir başka taktik ise düzenli olarak dizileri altyazılı şekilde ikinci dilinizde izlemek. Bu, boş zamanlarınızda bile, insanların ikinci dilinizi kullanmakta oldukları ve bu dille verdikleri en yaygın cevapları duyduğunuz ve gördüğünüz anlamına gelir. Bu, kelimelerin, deyimlerin ve hatta argo terimlerin kullanıldığı bağlamı daha iyi anlamanın gayet kolay (ve rahatlatıcı) bir yoludur.

Ama, bekleyin. Okumayı bırakıp televizyon kumandasını kapmadan önce, burada içerik gerçekten önemlidir. İkinci (veya üçüncü, veya dördüncü...) bir dili gerçekten kullanabileceğiniz bir amaç ile öğrenmek, daha hızlı ve akıcı konuşmanıza yardımcı olur; bu nedenle televizyonunuzu akıllı televziyon olarak yenilemeniz gerekebilir.

Her ne kadar bu haftayı Netflix'te The Parisian Agency'yi - Fransızca yayınlanan ve lüks bir emlak acentesini takip eden bir reality dizisi - izleyerek geçirmiş olsam da, mutfaklarıyla ön plana çıkan bir şov olan en Français bana pek yardımcı olmuyor. Hem de hiç. Ben bir emlakçı değilim, Paris'te 2,5 milyon avroluk bir daire satın almak da istemiyorum (maalesef). The Office gibi bir program izlemek benim için çok daha faydalı olurdu, çünkü öğrendiklerimi iş yerimde kullanma olasılığım daha yüksek.

Dilde gerçek yoğunlaşma yurtdışında olur

Gerçekten "dilde yoğunlaşma" eğitimin sunduğu fırsatların tamamından yararlanmak istiyorsanız kesinlikle ama kesinlikle televizyonunuzu pasaportunuzla takaslamanız gerekebilir. Öğrenmeye çalıştığınız dilin konuşulduğu bir ülkede eğitim almak dilde ustalaşma konusunda kesinlikle zaman içerisinde etkisi kanıtlanmış bir metottur, hem hızlı hem efektif. Bunun en ana sebebi kesinlikle ama kesinlikle bu deneyimin size yüzde yüze yakın bir "dilde yoğunlaşma" deneyimi sunmasıdır. Sadece burada olarak, zaten dil tarafından etrafınız çoktan sarılmış oluyor bu şekilde öğrenme süreciniz saedce sınıfla kalmayacak, her yeri kapsayacak.

Sokak işaretlerinden tutun, toplu taşıma zaman çizelgelerine kadar, süpermarketteki ürünler ve en sevdiğiniz restoranın menüsü dahil; gözünüzü çevirdiğiniz her an bu dili okuyarak pratik edeceksiniz. Ayrıca, okuma kesinlikle öğrenme sürecinin önemli parçalarından bir tanesidir; araştırmalar da her zaman iyi bir okumanın daha iyi bir ikinci dil konuşma yeteneği ile bağlantılı olduğunu göstermiştir.

Bu ikisi zaten doğru orantılı olduğundan, mantık olarak her ikisini de pratik etmek önemlidir. Yurtdışında eğitim aldığınızda, çevrenizdeki birçok insan bu dili konuşacağı için ikinci dil konuşma becerilerinizi geliştirmek çok daha kolaydır; birlikte yaşadığınız, çalıştığınız veya okuduğunuz insanlardan sabah kahvenizi sipariş ettiğinizde kafe baristasına kadar.

Dilde yoğunlaşma aynı zamanda beyni de güçlendirir

Gerçekten de İsrail ve ABD'deki bilim insanları, iki yıllık dilde yoğunlaşma programlarında yurtdışında eğitim gören ikinci dil öğrenen öğrencilerinin beyin gelişimini inceledi. Bu araştırmalara göre, beynimiz ikinci bir dili öğrenirken aslında ana dili öğrenme ve işleme metodunu da değiştirir ve geliştirir.

Buna ilaveten, EF Education First ve Tokyo Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü bir araştırma projesinde, yurtdışında kısa süreli yoğun dil eğitimi sırasında bile beyin fonksiyonlarında önemli değişiklikler meydana geldiği ortaya konmuştur. İki dilli olmanın daha iyi olduğuna dair daha fazla kanıta ihtiyacınız var mı? Başka bir dil öğrenmek için yoğunlaşma eğitimini kullanmak beynimizin sinir sistemini daha da akıllı hale getiriyor!

Yerel halkın içine karışmak ve onlardan biri gibi yaşamak her zaman işe yarıyor

Son olarak, yurtdışında dilde yoğunlaşma eğitiminin en büyük faydası, günlük hayatınızı, beraberinde getirdiği tüm sıradan rutinler ve gündelik uğraşlarla birlikte, başka bir dile dalmış olarak yaşayarak, gelecekte gerçekten kullanmanız gerekecek türden ifadeler ve kelimeler öğrenecek olmanızdır. Bu sizi akıcı konuşmaya yardımcı olacak ve hazırlayacak en iyi yoldur.

Ayrıca, zaman içinde yaşadığınız şehirle aranızda daha derin bir bağ oluşması da oldukça muhtemel. Etrafta dolaşmak ve yerel halkla iletişim kurmak için dili kullanma becerisinin bakış açınızı nasıl değiştirdiğini fark etmek, devam etmek için güçlü bir motivasyon kaynağı olacaktır.

Tüm bunlar dile olan hakimiyetinizi ve kendinize olan güveninizi artıracaktır. Yoğunlaşma temelli dil öğrenimi, sık sık ve bağlantılı bir şekilde pratik yapmanın tam olarak tanımıdır.

Immerse yourself in a brand new languageBuradan
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet