GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

En İyi Çin Yeni Yılı Kutlamaları

En İyi Çin Yeni Yılı Kutlamaları

Evet, işte Çin için yeni yıl vakti ve yeni yılı kutlamak için dünyanın en büyüleyici şehirlerindeki eğlencelere katılmaktan daha iyi bir yol var mı? Dünyanın bütün Chinatown’ları, birleşti ve bizlere, bütün gayretleriyle hazırladıkları el yapımı fenerlerini ve son rötuşlarını çalıştıkları dans figürlerini sunacaklar.

İşte, Dünyanın en iyi Çin Yeni Yıl kutlamalarının yapıldığı 5 şehir

1- New York City

Eğlenceli bir geçit törenine katılmak ister misiniz? New York’ta her yıl yapılan, sahne ve dövüş sanatlarının, meşalelerin ve havai fişeklerin yer aldığı bu gösteriyi mutlaka görmelisiniz. “Big Apple”de yapılacaklar listenize kesinlikle eklemeniz gerekenlerden biri de Sara D. Roosevelt Parkında 600.000 maytabın patlatıldığı dakikaları izlemektir. Bu arada, “dumpling” yeme yarışıyla kendinizi deneyebilirsiniz. Ne kadar “dumpling” yemeyi başarabilirseniz, kötü ruhlar sizden o kadar uzak duracaktır. Yani, en azından öyle bir söylenti var. Hala aç mısınız? New York Chinatown’da arkadaşlarınızla bir tabağı paylaşın ve geleneksel Çin mantısının ve Pekin ördeğini diğer mutfakların tatlarıyla birleştiren yemeklerin tadını çıkarın. (Çin-Fransız veya Japon-İtalyan-Latin gibi düşünebilirsiniz.)

2- Sydney

Bu yeni yılda, Sydney’in “The Rocks” mahallesi, heyecan verici etkinlik takvimiyle pek çok konuğa ev sahipliği yapacak. Opera, klasik müzik, moda defileleri ve dövüş sanatları şovlarıyla yerel gruplar gösterilerde sahne alacak. Daha sonra, Çin, Kore, Japonya, Tayland ve Endonezya’dan gelen gruplar müzik, dans, bando ve performans sanatlarından oluşan gösterilerini sunacaklar. Şehrin bir diğer ucunda, “Lunar Lanters” (Çin burçlarındaki bütün hayvanların elektrik dalgalarıyla gösterilmesi) iki hafta sonu boyunca sergilenecek. Ayrıca, 12 metrelik sandallarda, 20 kişinin davullar eşliğinde kürek çektiği, heyecanlı Dragon Bot Yarışlarını da sakın kaçırmayın.

3- Manchester

Her şeyi bir sıraya koymak lazım(Tabi ki önce yemek). Yemek tutkunları, St. Ann’s Square’deki tavşan, Çin mantısı ve dumplinglerin servis edildiği Çin Yemeği Festivaliyle bayram edecekler. Şehirdeki diğer seçenekler için ise son çıkan Çince filmlerin izleneceği Çin Yeni Yılı Film Festivaline ve Manchester Arndale’daki aile dükkanlarında, çocuklarınızla birlikte düğüm yapma aktivitelerine katılmaktır. Elbette, Manchester halkı, ejderhaların bu kutlamaların olmazsa olmazı olduğunun farkında. Manchester Ejder Yürüyüşü, Albert Square’deki danslarla başlar. Ejderhalar ilk kez gözüktükten sonra Chinatown’a kadar yürüyüş devam eder. Peşlerine takılın ve Chinatown’da, maytaplar, Çin akrobasisi ve lezzetli mantılar ve müzikle bezenmiş eğlenceli partilerin keyfini çıkarın.

4- Vancouver

Kanada’nın en büyük Chinatown’unun yer aldığı Vancouver, Çin Yeni Yılıyla birlikte şehrin her yerini gezecek geçit töreniyle canlanır. Erken gelin ve acıkınca hemen gidebileceğiniz yerel Çin restoranlarında vakit geçirin. Daha fazlası için, Dr. Sun Yat-Sen Garden’de düzenlenen “ Bahçedeki Fenerler” festivaline ve iki hafta sürecek etkinlikte sergilenen el yapımı lambalara ve yemeklere göz atın. Bir diğer gün boyu sürecek Çin Yeni Yılı etkinliği seçeneği de dans ve dövüş sanatlarının, Aslan dansının, hikâyelerin ve yemeklerin sergileneceği “Temple Fair”dir. Mükemmel bir son için de dolaplarınızı Vancouver’in Asya süpermarketi olan ve gösterilerle renklenen International Village’den alacağınız eşyalarla doldurun.

5- Singapur

Singapur’da geçireceğiniz yeni yıl kutlamalarına geri sayım partisiyle ve resmi açılış partisinin havai fişekleriyle ve maytaplarıyla başlayın. Buradan doğruca Street Bazaar’ın renkli tezgâhlarına ve palyaço, dansçı, akrobat ve hokkabazlarla dolu kalabalık Chingay geçit törenine gidin. Daha fazlası mı? Bir diğer dikkat çeken etkinlik ise 10 ülkenin en iyi dans gruplarının katıldığı Uluslararası Aslan Dansı Yarışmasıdır. Aklınızda olsun, Singapur’dayken şanslı bir yıl için bol bol yemek yemelisiniz. “One Lai” (ananaslı turta) şansı temsil eder ve yer fıstıklı cookieler ise uzun ömür getirecektir. Bereketli bir yıl için ise “Prosperity Toss” u deneyin. Balık salatanızı ne kadar yukarı fırlatabilirseniz, bu sene sizin için o kadar şanslı geçecek.

Nerede kutladığınız hiç önemli değil. Çünkü Çin Yeni Yılı bütün dünyada aşk, aile, yemek, ışık, dans ve müziğin ifadesidir. Herkese mutlu yıllar.

Daha fazlası: Çin Yeni Yılı ve yapılması gerekenler

Çin Yeni Yılını EF ile Yurtdışında Geçirin!Detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi