GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Çin Yeni Yılınız Kutlu Olsun: Köpek Yılı

Çin Yeni Yılınız Kutlu Olsun: Köpek Yılı

Önümüzdeki günlerde (16 Şubat 2018) Çin Yeni Yılı’nın ilk gününü kutlayacağız. Neredeyse dünyanın üçte birinin kutladığı bu özel gün hakkında bilgi edinmek ve belki de önümüzdeki senenin kutlamalarına sen de katılmak istersin diye senin için harika bir Çin Yeni Yılı rehberi hazırladık!

NE ZAMAN KUTLAMALI

Sene sonunun her zaman 31 Aralık olduğu Miladi Takvimin aksine, Çin Yeni Yılında tarihler hep değişmektedir. Çin ay takvimine göre belirlenen bu tarih her zaman 21 Ocak ile 20 Şubat arasında değişmektedir. Kutlamalar yeni aydan dolunaya kadar 15 gün boyunca sürmektedir.

NEREDE KUTLAMALI

Çin ile birlikte Vietnam, Tayvan, Endonezya ve Filipinler, kısacası dünyanın yaklaşık üçte biri Çin Yeni Yılını kutlamaktadır. Çin Yeni Yılı dünyadaki en yoğun tatil sezonudur, milyarlarca kişi tatillerini aileleriyle birlikte geçirebilmek için seyahat etmektedirler.

HANGİ HAYVAN

Çin Takvimine göre her yıl burçlar kuşağında yer alan bir hayvanla temsil edilmektedir. 2017 Horoz Yılıyken, 2018 ise Köpek Yılı. Doğduğun yıl hangisi ise, o yılın hayvanının burç özelliklerini taşıdığına inanılmaktadır. Köpek yılında yani 2018de ya da 1982, 1994, 2006 gibi tekrarlanan her 12 yıldan birinde doğduysanız dürüst, sadık ve azimli olmanız beklenir.  Justin Bieber ve Michael Jackson, Köpek yılında doğan bazı ünlüler.

HAZIRLANMAK İÇİN NE YAPMALI

Yeni yılın ilk gününden önce evini temizlemeli ve saçını kestirmelisin. Evini temizlemek, kötü enerjinin atılması ve iyi bir geleceği davet etmek anlamına gelirken, saç kestirmenin ise, kötü enerjilerin/ruhların yeni yılda seni tanımasını ve takip etmelerini önleyeceğine inanılır. Ama saçla ilgili aktiviteleri iyi planlamak gerekiyor; zira, Yeni Yıl günü saç yıkamanın bütün iyi şansı yıkayıp, yok edeceğine inanılmaktadır. Aynı şekilde, bu gün borç istemek ya da makasa yakın durmak, ağlamak da kötü şans getirmektedir.

NE GİYMELİ

Kırmızı rengin iyi şans getireceğine inanıldığı için gardrobunda bolca kırmızı renkli giysilere yer vermelisin, iç çamaşırı dahil.

NE SÖYLEMELİ

“Mutlu Yıllar” Çince “Xīnnián kuàilè” 新年快乐 olarak söylenir, okunuşu ise sshin-nyen kwhy-luh.

NE YEMELİ

Kutlamalar 15 gün boyunca sürdüğü için, birçok kez aile sofralarında bir araya gelinmektedir. Çin kültüründe sekiz uğurlu sayıdır, sofralarda genellikle sekiz  çeşit yemek konur, özellikle de iyi şans getirdiği için bütün bir balık ve mutluluk getirdiği için kızarmış ördek bu çeşitler arasında yer alır. Kesilmemiş noodle ve uzun fasulyeler uzun ömre işaret ederken, mandalina ve greyfurtların ise sağlık ve şans getirdiğine inanılır. Tatlı pirinç topları genelde kutlamaları 15. gününde yenmektedir ve birlikteliği sembolize etmektedir. Eğer bereketli, para dolu bir yıl olmasını istiyorsan bolca yuvarlak Çin mantılarından (para şekline benzedikleri için) yemelisin.

KUTLAMALARIN SONU

İzlemesi oldukça muhteşem olan fener festivali ve ejderha ve aslan dansları kutlamalarının sonunu göstermektedir. Ejderhalar ve aslanlar geçit törenlerinde dans ederek şeytanı kovarak, iyi enerji, bilgelik ve uzun ömür getirirler. Her şekilde, boyutta ve malzemeden olan fenerlerde ise insanların tahmin etmesi için bazı bilmeceler bulunur. Muhteşem havai fişek gösterileri ise eğer hala kaldıysa kötü enerjiyi tamamen kovmak için en güzel yoldur.

Mutlu ve şans dolu bir Köpek Yılı olsun!

Çin'i ve Çinceyi EF ile Keşfedin!Daha detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet