GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

G’day, Mate: 10 İfadede Avustralya İngilizcesi

G’day, Mate: 10 İfadede Avustralya İngilizcesi

Her sene 26 Ocak’ta kutlanan Avustalya Günü’ne birkaç ay kalmışken bu tarihte orada olmak isteyenler ve Avustralya’da yaşayan ve oldukça rahat olan arkadaşlarımızın şerefine, herkesin bilmesi gereken 10 Avustralya İngilizcesi ifadesini (tabii ki dünyaca ünlü “Aussie, Aussie, Aussie, Oi, oi, oi” tezahüratı ile birlikte!) biraraya getirdik.

Avustralyalılar hayat hakkında olduğu gibi dilleri konusunda da rahattırlar, bu sebeple bu ifadelerin bazılarını (veya hepsini) kullanmak, stres düzeyini aşağılara çekecek ve dünyayı sakin bir karaktere sahip olan Avustralyalı bakış açısıyla görmene yardımcı olacaktır. Eğer Avustralya’da yaşayan bir yabancıysan veya orayı yakında ziyaret etmeyi planlıyorsan, günlük bazı ifadeleri öğrenmek oradaki yaşantın için çok önemli, zira favori kafendeki yakışıklı baristadan tut da Başbakan’a kadar herkes bu dili ve ifadeleri kullanıyor olacak. “G’day”ler ve “Good on ya”lar gibi ifadeleri yeni “mate”lerin ile test ettiğinde mümkün olduğunca yerel gözükebilmen adına yazının sonunda birkaç telaffuz tiyosu da serpiştirdik.

1.   “AUSSIE”

Anlamı? Çok açık ve basit (umarız senin için de öyledir). Avustralyalıları, kendilerine Avustralyalı diye hitap ederken bulamazsın. Aussie diyeceklerdir. Niye mi? Öncelikle, daha kısa. Bunun yanında daha dostça ve sevimli geliyor; tıpkı sarılmayı hayal ettiğiniz koala ayıları gibi sevimli.

Nasıl kullanılır? “Dün arkadaşımla tanıştın mı?” “Aussie’yi mi kast ediyorsun? Evet, tanıştım.”

2. “MATE”

Anlamı? Arkadaş anlamında kullanılan başka bir sözcük.  Britanya’da da yaygındır ancak cümlelerinin sonunu, sohbet edenler arasında arkadaşlık ifade eden ve rahat bir bağ kuran daha uzun ve uzatılmış bir  “maaaaate” ile soslayan Avustralyalılar tarafından daha da coşkulu kullanılır. Ayrıca etki yaratmak adına da cümleye başlarken kullanılır.

Nasıl kullanılır? “Pardon, tren ne zaman hareket edecek acaba? “Saat 2’de mate!” veya “Mate, gördüğüme inanmayacaksın”.

3. “G’DAY”

Anlamı? Hem gündüz hem gece “merhaba” yerine kullanılan genel bir selamlama sözcüğü. Genellikle aşağıdaki gibi  “mate” ile birlikte kullanılır…

Nasıl kullanılır? “G’day, mate!” (Bu arada daha çok erkekler tarafından kullanılmaktadır, kadınlar pek sık kullanmazlar)

4. “HOW ARE YOU GOING?”

Anlamı? Nereye gittiğiniz ve gitmediğinizle hiç bir ilgisi yoktur. Avustralyalılar, bu ifadeyi, “nasılsın? veya “iyi misin?” veya (bir işle ilgili) bir yardıma ihtiyacın var mı? soruları yerine kullanırlar.

Nasıl kullanılır? Biri sana “How are you going?” diye sorduğunda, normal bir şekilde “İyiyim, teşekkürler” veya bir şeyle ilgili yardıma ihtiyacınız varsa “İyiyim, ama” şeklinde cevaplayabilirsin çünkü bu soru soranın zihninde bu açıdan formüle edilmiştir.

5. “GOOD ON YA”

Anlamı? “Good on you”nun kısası. Onay vermek için kullanılır (“Tebrikler” veya “İyi iş” gibi) ve içten  bir tebriği ifade eder. Bunun yanında gündelik konuşmalarda  “gerçekten mi?”, “işte bu!” vs. gibi ifadeler yerine de kullanılır. İğnelemek için de kullanıldığı olur, örneğin hafif alaycı ama kaba bir kelime kullanmak istenmediğinde.

Nasıl kullanılır? Pozitif: “Good on ya, mate. Bu sınavı mükemmel şekilde verdin!” İğneleyici: “Sörf tahtanı bir kez daha kırdın, Good on ya, mate.”

6. “I’M STUFFED”

Anlamı? Amerikalılar bunu tamamen doydukları anlamında kullanır, ancak Avustralyalılar bunu ayrıca yoruldukları ya da başlarının belada olduğu anlamında da kullanır.

Nasıl kullanılır? Ne söylemek istendiğine bağlı. Yorulduğunu anlatmak istiyorsan doğrudan “Bugun işte zor bir gün geçirdim. I’m stuffed.” diyebilirsin.

7. “NO WORRIES”

Anlamı? “Rica ederim”den “sakinleş”e kadar her anlamda kullanılır. Her zaman birçok farklı durum için bu ifadeyi duyabilirsin.

Nasıl kullanılır? “Bana bu konser için bilet aldığın için teşekkür ederim.” ” “No worries.”

8. “TOGS”

Anlamı? Mayo, yüzme şortu.

Nasıl kullanılır? “Togs”unu unutma, bugün plaja gidiyoruz!”

9. “BARBIE”

Anlamı? Hayır, çocukken oynadığınız oyuncağın ismi değil, barbekünün kısaltması. Avustralyalıların da neredeyse Güney Afrikalılar ve Amerikalılar kadar  barbekü alışkanlıkları vardır. Christmas gibi tatil günleri bile Avrupalılar gibi bir sofra etrafında resmi şekilde oturarak değil, sahilde güpgüneşli bir havada rahat bir şekilde yenen bir aile barbie’si ile geçirilir.

Nasıl kullanılır? “Rob bugün plajda barbie düzenliyor”

10. “ESKY”

Anlamı? Taşınabilir hızlı (içecek) soğutucu(su). Avustralyalılar, içecekleri soğuk tutmak için yukarıda bahsettiğimiz barbekülere eskylerini getirirler. Avustralya’da yazları gerçekten sıcak geçer, o yüzden soğuk içecekleri düzenli tüketebilmek için “esky”ni bulundurman ve vücudunu tolere edilebilir ısı derecelerinde tutmanı şiddetle tavsiye ederiz.

Nasıl kullanılır? “Esky’yi unutma! Bugün dışarısı sıcak!”

BONUS: Avustralyalılar sözcüklerin sonundaki r’leri ( örneğin “forever” ve “together” yerine “foreva” ve “togetha” derler) veya g’leri (örneğin  “fishing”, “driving” vs. yerine “fishin’” ve “drivin’” derler) pek söylemezler. Daha fazla telaffuz tüyosu istiyoranız burada bulabilirsin.

Avustralya'yı EF ile Keşfedin!Daha Detaylı Bilgi Alın!
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi