GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

2018 Dünya Kupası: İzlemek için 13 Sebep

2018 Dünya Kupası: İzlemek için 13 Sebep

2018 Dünya Kupası yaklaşıyor. Rusya’da düzenlenecek olan bu büyük futbol şöleninin Türkiye’de de büyük ilgi uyandıracağı kesin. Türkiye kupaya katılma hakkını kazanamamış olabilir, ama bu durum kitlelerin bu organizasyonun peşinden sürüklenmeyeceği anlamına gelmez. İşte Rusya 2018 Dünya Kupası heyecanınızı arttıracak 13 sebep!

  1. Dünyanın en çok izlenen spor olayı

    İstatistikler bu iddiayı kesinlikle destekliyor. Brezilya 2014, maç başına 54 bin kişiyi stadyuma çekerken, toplamda 3.2 milyar izleyici sayısına ulaşmış ve final maçını 1 milyar kişiye izletmeyi başarmıştı. Yapılan araştırmalar benzer bir tablonun Rusya 2018’de de karşımıza çıkacağına işaret ediyor.

  2. Sayısız şampiyonluk adayı

    Rusya 2018 Dünya Kupası, bizlere her zamakinden daha çekişmeli bir turnuva vadediyor. Küçümsenmeyecek şampiyonluk şansına sahip çok sayıda takım, amansız bir mücadeleye girecek. Her turnuvayı kazanma potansiyeli olan Almanya, Fransa, Brezilya, İspanya gibi dominant güçlerin yanı sıra yılların hıncını çıkarmayı hedefleyen İngiltere, şampiyonanın gelecek vadeden takımı Belçika, sağı solu belli olmayan Arjantin ve son Avrupa Şampiyonu Portekiz kupanın peşinden koşacak.

  3. Yıldızlar geçidi

    Eğer futbol sinema olsaydı, Dünya Kupası Oscar töreni olurdu. Gezegenin en görkemli starları, 4 yılda bir düzenlenen bu futbol ziyafetinde boy gösterecek. Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar, Harry Kane, Paul Pogba, Robert Lewandowski, Eden Hazard, Edinson Cavani… Gerçekten daha fazla sebebe ihtiyacınız var mı?

    [

    IMAGE_URL=http://www.ef.com.tr/blog/wp-content/uploads/sites/7/2018/06/Plajda-Futbol-Topunun-Üzerine-Oturan-Çocuk.png

    ](http://www.ef.com.tr/blog/wp-content/uploads/sites/7/2018/06/Plajda-Futbol-Topunun-Üzerine-Oturan-Çocuk.png)

  4. Tanıdık yüzler

    Her ne kadar Türkiye bu turnuvaya katılma hakkını kazanamamış olsa da, kariyerlerine Süper Lig’de devam eden 22 oyuncu Rusya’da yer alarak Türkiye’nin 1 numaralı ligini temsil edecekler. Göztepe’nin sansasyonel kalecisi Beto, Trabzonspor’un genç orta sahası Onazi, Alanyaspor’un tecrübeli defansı Gassama, Galatasaray’ın belkemiği Muslera ve Beşiktaş’ın ateşli stoperi Pepe; bu oyunculardan sadece birkaçı.

  5. Renkli tribünler

    Her Dünya Kupası’nda görmeye aşina olduğumuz tribün şovlarına 2018 Dünya Kupası boyunca da tanıklık edeceğimiz su götürmez bir gerçek. Üstelik turnuvanın Rusya’da düzenleniyor olması ve Nijerya, Kosta Rika, Japonya ve İzlanda gibi renkli ülkelerin şampiyonada yer alması, tribünleri daha da karşı konulmaz hale getirecek. Hem de vuvuzela olmadan!

  6. Genç yıldız adayları

    Dünyaca tanınan süperstarların hünerlerini sergileyeceği 2018 Dünya Kupası’nda patlama yaparak yıldızları gölgede bırakmayı planlayan genç yetenekler de göz ardı edilmemeli. Timo Werner ve Hirving Lozano golleri, Cristian Pavon ve Lee Seung-woo ise kanatlardaki etkinlikleri ile turnuvaya damgalarını vurmaya çalışacaklar. Gözlerinizi gençlerden ayırmayın.

  7. Sürpriz sempatik takımlar

    Güçlü şampiyonluk adaylarının yanında, kısıtlı imkanlarla büyük işler yapan ülkelerin başarısı da Dünya Kupası’nı izlemeye değer kılan etkenlerden. Yaklaşık 350 bin kişilik popülasyonuyla (Kadıköy’den 100 bin kadar az) Avrupa ülkeleri arasından sıyrılan İzlanda, ilk kez bu turnuvaya katılma hakkı kazanan Panama, yürek parçalayıcı bir şekilde sakatlanarak kupa dışında kalan Mo Salah’ın sürüklediği Mısır ve 36 sene sonunda Dünya Kupası’na geri dönüş gerçekleştiren Peru, bu etkinliği zenginleştirecek bazı takımlar.

    [

    IMAGE_URL=http://www.ef.com.tr/blog/wp-content/uploads/sites/7/2018/06/Karanlık-Futbol-Stadyumu.png

    ](http://www.ef.com.tr/blog/wp-content/uploads/sites/7/2018/06/Karanlık-Futbol-Stadyumu.png)

  8. Kültür şöleni

    Bir arada görmeye alışık olmadığınız pek çok topluluğu, Dünya Kupası sırasında birbirleriyle etkileşim halinde görebilirsiniz. Bu çılgın ay boyunca hem Rusya, hem de dünyanın geri kalanında kültürlerin kaynaşmasına şahit olacaksınız. Evinizden çıkın ve maçları topluluk halinde izleyin; yalnızca çok uluslu şehirler ve dil okullarında görebileceğiniz çapraz kültür manzaraları gözlerinizin önüne serilecek.

  9. Video Hakem (VAR) uygulaması

    Belki de Rusya 2018’in en ilgi çekici yanı bu son model ürünü teknolojinin uluslarası arenada kendine yer bulacak olması. Süper Lig’in ikinci yarısında offline (çevrimdışı) olarak denenen Video Hakem; tartışmalı gol, penaltı ve kırmızı kart gibi pozisyonların tekrar incelenerek düzeltilebilmesine olanak sağlıyor. Kararların bir miktar gecikmeli olarak etklinlik kazanacak olması ise sistemin dezavantajı.

  10. Ölüm Grubu

Dünya Kupası tarihinin değişilmezi haline gelen Ölüm Grubu, 2018 Rusya Dünya Kupası’nda her zamankinden daha tartışmalı. Arjantin’in favori olduğu D Grubu’nda İzlanda, Hırvatistan ve Nijerya kıyasıya bir çekişme içine girecek, Almanya’nın ilk sırada bitirmesi beklenen F Grubu’nda ise Meksika, İsveç ve Güney Kore eşit güçlerin mücadelesini resmedecek.

[

IMAGE\_URL=http://www.ef.com.tr/blog/wp-content/uploads/sites/7/2018/06/Futbol-Antrenmanı.png

](http://www.ef.com.tr/blog/wp-content/uploads/sites/7/2018/06/Futbol-Antrenmanı.png)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  1. Hücum futbolu

Defansif futbolun son kaleleri İtalya ve Yunanistan’ın eleme turlarında devrilmesiyle Dünya Kupası’nın seyri ve rengi bir hayli değişeceğe benziyor. Özellikle İspanya, Almanya (eleme grubu maçlarında 10 maçta 43 gol kaydettiler) ve İngiltere gibi ofansif sistemleri benimsemiş takımların turnuvada bulunmasıyla futbol aşığı olmayanlara bile seyir zevki verebilecek bir kupa bize göz kırpıyor.
  1. Messi & Ronaldo

Rusya 2018, günümüzün -ve belki de tarihin- en iyi iki futbolcusu olarak gösterilen bu ikilinin son kupaları olma riskini taşıyor. Messi 30, Ronaldo ise 33 yaşında ve Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası’nda oynamaları uzak bir ihtimal olarak görünüyor. Arjantin ve Portekiz maçlarının keyfini çıkarmaya bakın deriz, bir daha bu fırsat elinize geçmeyebilir.
  1. Yabancı arkadaşlarınızı hatırlama fırsatı

Eğer daha önce yurt dışında dil eğitimi aldıysanız veya bir [**yurt dışı eğitim**](https://www.ef.com.tr/pg/yurtdisi-egitim/) tecrübeniz olduysa, farklı ülkelerden arkadaşlar edinmişsinizdir. Bu arkadaşlarınızla yeniden bağlantı kurmak için 2018 Dünya Kupası kadar iyi bir fırsat düşünülemez. Sohbet etmeye başladığınızda hem dil pratiği yapacak, hem de hatırlayacaksınız ki; arkadaşlarınız ülkelerce uzak, ama bir “Merhaba” kadar yakında.

EF ile büyük spor olaylarını yerinde izleyin!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi