GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yurtdışında Aile Yanında Konaklamaya Dair 12 Tavsiye

Yurtdışında Aile Yanında Konaklamaya Dair 12 Tavsiye

Her şeyin (aile yanı konaklama dahil) farklı ama bir o kadar da heyecan verici olduğu yurtdışı eğitimi macera dolu bir deneyimdir. Bir anda daha önce tanımadığın kişilerle her şeyini paylaşmaya başlarsın. Alışman biraz zaman alabilir, hatta ara ara bazı zorluklarla da karşılaşabilirsin, ne de olsa ilk defa bir arada yaşamaya başlandığında böyle bir süreçten geçilmesi çok normal. Yanında kalacağın aileyle birlikte yaşayacağın süreyi en iyi şekilde değerlendirmen için 12 önerimiz var, kim bilir belki bu önerilerin bazılarını kendi ailen için bile kullanabilirsin.

1. Açık ol ve iletişim kur

Yumurtaya alerjin mi var, deniz mahsullerini sevmiyor musun, köpek korkun mu var? Yanında kaldığın aileye bunları bir an önce ve açık bir şekilde söylemelisin. Senin hakkındaki bu önemli bilgileri başvuru formundan bilmeleri gerekirdi ama bazen aksilikler olabiliyor ve bazı bilgiler yeterince vurgulanmamış olabiliyor. Ailenin, seni sofra başında yemeğini yemek yerine karıştırırken bulmasından önce onlarla, yemek tercihlerini ve varsa beslenmeyle ilgili kısıtlarını en başından konuşmanda fayda var. Ayrıca ailene karşı adil ve kibar olmak istiyorsan direkt yemeği beğenmediğini söylemeden önce diğer yolları denediğinden emin olmalısın.

2. Hediye Al

Hediye her zaman iyi bir kaynaştırma aracıdır. Hediye için bir servet harcamana gerek yok ama kendi memleketinden getireceğin küçük bir hediye sana artı puan kazandıracaktır. Ayrıca yanında kaldığın ailen seni her zaman güzel anılarla hatırlayacaktır.

3. Aile yemeklerine katıl

Yemek zamanları insaları bir araya getiren ve kültürler arası kaynaşma sağlayan en güzel zamanlardır. Yemek zamanı evde olmaya çalışarak masanın kurulmasına ya da bulaşıklara yardım edebilirsin. Yemek sofraları kişileri tanımak ve yeni kelimeler öğrenerek konuşma becerilerini geliştirmek için harika bir fırsat sunar. Kültürel değişimi bir üst boyuta taşımak istiyor ve de yemek yapmayı biliyorsan, kendi memleketinden bir yemek yaparak geçici ailenle paylaşmayı deneyebilirsin.

4. Zamanlara saygılı ol

Her ne kadar tam kalma ücretini ödemiş olsan da, yanında kaldığın ailenin bir parçası olarak onların programlarına ve zamanlarına saygılı olman, en son dışarı çıkma saati kuralına uyman gerekir. Eğer akşam yemekleri saat 7’de yeniyorsa o saatte evde olmaya özen gösterebilirsin. Eğer yemek ya da aktivite saatlerinde evde olamayacaksan bunu önceden ailene bildirmelisin. Aynı şekilde otobüsünü kaçırdıysan ve eve geç kalacaksan yine geç kalacağını haber ver. Her ne kadar yanında kaldığın aile gerçek ailen olmasa da, haber vermediğinde senin için endişe duyabilirler (sanki kendi annen oradaymış gibi davrandığında bu kurallara otomatik olarak uymuş olursun zaten).

5. Farklılıkları kabul et

Yeni evinde muhtemelen farklı yemeklere, çamaşırların farklı bir şekilde katlanmasına, ve kendi evindekinden farklı kurallara alışman gerekebilir. Unutma ki, farklı, yeni ve aynı olmayan şeyler, kötü olmak zorunda değildirler. Dünyanın farklı yerlerinde işler farklı şekilde yürümektedir, bu işleyişte bir sorun olmadığına göre bu farklılıklar bizim için öğrenme deneyiminin bir parçası olabilir. Yurtdışına gitme amaçlarından biri de bu değil miydi zaten? Kültürel farklılıkların farkında olmak ve bu farklılıkları kabul etmek, ufkumuzu genişletecek ve bizi daha açık görüşlü ve olgun bir kişi yapacaktır.

6. Davranışlarına dikkat et

Eminiz ki sen de bir otelde yaşamadığının ve yanında kaldığın ailenin annesinin de hizmeçin olmadığının farkındasındır. Kaldığın odayı temiz ve düzenli tut, kirli tabaklarını mutfakta bırakma ya da dolaptaki sütü bitirerek boş kutuyu dolapta unutma. Birlikte alışverişe gittiğinizde poşetlerin arabadan eve taşınmasına sen de yardımcı olabilirsin. Ortak kullanıma açık olan banyoyu sabah saatlerinde iki saat bloke ederek tüm sıcak suyu bitiren kişi olmamak için dikkat et. Arkadaşlarını (ailenden önceden izin alarak) kaldığın evde akşam yemeğine davet edebilirsin belki ama onları gece kalmak için çağırmamalısın. Tüm pazar gününü uyuyarak geçirdikten sonra kalkıp kahvaltı yok diye şikayet de etmemelisin. Kısacası, ortak yaşam alanında en iyi davranış ve tutumunu sergilemeye özen göstererek, ‘lütfen’ ve ‘teşekkür ederim’ kelimelerini sık sık kullanmayı da unutmamalısın.

7. Aktivitelere katıl

Elbette okuldaki yeni arkadaşlarınla vakit geçirebilirsin hatta geçirmelisin de ama arada bir yanında kaldığın aileye de vakit ayırmaya ne dersin? Yabancı bir ülkedeyken, birlikte süpermarkete gitmek ya da yeni ailendeki kardeşini futbol antremanı yaparken izlemek oldukça keyifli olabilir. Gündelik aktivitelere dahil olmak seni  yeni ailene yakınlaştırırken, aynı zamanda dili pratik etme fırsatı ve yeni bir kültürü daha yakından tanıma fırsatı verir. Ayrıca, sadece odanda kalmak ve sürekli telefonunun başında vakit geçirmek için dünyanın bir ucundan diğer ucuna yolculuk yapmadın değil mi?

8. Günlük konuşmalardan faydalan

Yeni bir dil öğrenmenin anahtarı hata yapma korkusunu bir kenera bırakmaktır – bunun için de yanında kaldığın aile dili pratik yapmak için sana harika bir fırsat sunmaktadır. Gerçek hayatın içinden kişiler oldukları için, onların konuşmalarında ders kitaplarında bulamayacağın birçok deyim, ifade ve kelimeyi duyacaksın. Mümkün olduğunca oturma odasında ya da mutfakta vakit geçir ve gerekirse ev ödevin için onlardan yardım iste. Aile fertlerinin söylediklerini anlamadıysan, açık ol ve ne kadar çok konuşabilirsen konuşmaya çalış (tabii herkesin en sevdiği diziyi izlediği bir anda değil de, ailenin de müsait olduğu zamanlarda).

9. Yanında kaldığın aileyi tanımaya çalış

Ailenin ne işle meşgul olduğu, ne yiyip ne içtikleri ve nasıl eğlendikleri konularına kayıtsız kalma. Sorular sor, meraklı ol, onlar hakkında bilgileri onlardan öğrenmeye çalış. Bu, yeni bir kültürü tanımanın ve yeni öğrendiğin kelimeleri pratik etmenin en güzel yolu olacaktır. Bunu yaparken kişisel alana saygı konusunu hatırlatmak isteriz; onların uygun olmadığı anlarda bir yakınlık kurmak için zorlamamalısın. Mutfakta ya da banyoda meşgullerken, günlük planları hakkında bir sohbet başlatmaya çalışman (iletişim becelerini geliştirme motivasyonın olsa da) pek uygun olmayacaktır.

10. Bu sürecin geçici olduğunu hatırla

Büyük bir olasılıkla kendi annen çok daha güzel köfte yapıyordur ve haftada beş defa patates yemek pek de hoşuna gitmiyor olabilir. Eğer arabada yolculuk ederken çalan radyo kanalı ya da herkesin beğeniyle izlediği televizyon programı hoşuna gitmiyorsa, derin bir nefes al ve şikayet etmemeyi dene. Sonuçta, yanında kaldığın aile ile geçici bir süre kalıyorsun ve onların kendi hayatlarını yaşayış şekilleri farklı olabilir (müzik zevkleri sende büyük bir soru işareti oluştursa bile). Birkaç hafta ya da ay sonra kendi evine, memleketine, yaşamına döneceğini hatırla ve fırsatın varken yeni ailenle birlikte eve döndüğünde anlatacağın hikaye ve anılar biriktirmeye çalış.

11. Problemlere karşı adil ve dürüst ol

İnsanlar bir arada yaşadıklarında, çatışma olasılığı vardır – bu pek hoş bir durum olmasa da arasıra yaşanmakta  ve genellikle de çabuk bir şekilde atlatılmaktadır. Eğer yanında kaldığın aile ile anlaşamıyorsan ya da seni rahatsız eden ciddi bir sorun varsa, öncelikle aileyle bu durumu konuşmaya çalış. Eğer bu mümkün değilse, aile yanında konaklamayı ayarlayan Konaklama Birimi sorumlusuna durumu anlatmalısın. Yapıcı bir eleştiride bulunmayı unutma, ve eleştirdiğin şeylerin aslında kötü özelliği olmayan sırf ‘farklı’ olduğu için yakındığın konular olmadığından emin ol. Ayrıca birbirinize alışmanız biraz zaman alabilir (sadece senin için değil, yanında kaldığın ailenin de sana alışma süresi olacaktır), o yüzden sabırlı ol ve kendine ve onlara vakit ver.

12. İletişimini koparma

Arkadaşlıklar zorla kurulmasa da senin ve yanında kalacağın ailenin birbirinizle çok iyi bir şekilde anlaşacağını ve veda ettikten sonra bile iletişimde kalacağınızı umuyoruz. Herşeyin ötesinde bir süre boyunca birbirinizin yaşamlarınıza dahil olacaksınız ve sabahın köründe seni kötü saç şeklinle gören kişi bizce bir doğum günü kartı gönderilmeyi hakediyordur!

Yeni Kültürleri EF ile Keşfet!Daha detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi