GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yabancı diller hakkında 10 fantastik bilgi

Yabancı diller hakkında 10 fantastik bilgi

1. Sadece 8 kişinin konuştuğu bir dil var

Özel şeyler konuşmak mı? Sınıflandırılmamış Busuu dili, Kamerun’un Güney Bantoid bölgesinde konuşulur, ancak yalnızca sekiz kişi tarafından konuşulur. Hatta, 1986’da kontrol edildiğinde, sekiz Busuu konuşmacısı vardı 2005′ te ise bu sayının üçe düşmesi ile birlikte dili, nesli tükenmekte olan bir dil haline gelmiştir.

2. Çin Mandarin, öğrenmesi en zor dil olarak kabul edilir

Çin Mandarin alfabesinin tamamen sembollerden oluştuğu düşünüldüğünde bu durum tabi ki şaşırtıcı değildir. Ortalama bir Çinli yerel kişinin 8000’den fazla sembole aşina olduğu tahmin edilmektedir ve gazete okuyabilmek için minimum 3000 sembol bilmek gerekmektedir. Ayrıca birçok karakter aynı sese sahip olduğundan, sözcükleri ayırt etmek için dört farklı telaffuz tonu bulunmaktadır.

3. İngilizce en çok kelime içeren dildir

İngilizce, bu kategorideki pastayı 750.000 kelimeyle gururla alıyor ve her geçen gün sözlüğüne yenilerini eklemeye devam ediyor. Aslında, yılda yaklaşık 5.400 yeni İngilizce kelimenin oluşturulduğu tahmin ediliyor, ancak bunlardan yalnızca bin kadarı genel halkın kelime dağarcığına dahil edilmekte.

4. William Shakespeare sözlüklere 1700 kelime kazandırmıştır

Yeni kelimeler konusunda, William Shakespeare oldukça geniş bir roman terimleri koleksiyonu kazandırmıştır. Bunu, isimleri fiillere, fiilleri sıfatlara çevirerek, kelimeleri birleştirerek, ön ek ve son ekler ekleyerek ve doğrudan yenilerini icat ederek yaptı.

5. ABD’nin resmi dili yoktur

İngilizce Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın kullanılan dil olsa da, aslında orada resmi bir dil yoktur. Ülkede 300’den fazla dil konuşulması Amerika’yı  hem kültürel hem de dilsel olarak farklı bir yer haline getiriyor. Sadece bir tane resmi dil atamanın zor olması şaşırtıcı olmasa gerek.

6. İkinci bir dil öğrenmek beyninizi güçlendirir

Birden fazla dil konuşmak, sizlere bir dizi fayda sağlar. Bunlardan biri, beyninizi, çalışmaların gösterdiği şekillerde sizi daha akıllı hale getirebileceğini göstermesidir. Başka bir dil öğrenmek, beynin yaşlanma sürecini bile yavaşlatabilir ve bedeniniz yaşlansa dahi zihninizi zamana karşı koyacaktır.

7. Dilbilgisi açısından doğru olan en kısa cümle “GO!”

İngilizce dili, gramer açısından en doğru cümle için ödülün sahibidir. Git anlamına gelen“GO!” komutu bir kişiye harekete geçmesi talimatını verir – burada konu yazılmaz veya konuşulmaz, ancak hemen anlaşılır.

8. Rusça, Avrupa’da en çok konuşulan dildir

120 milyon anadili ile Rusça, Avrupa’nın en yaygın dili söz konusu olduğunda güçlü bir liderliğe sahiptir. Almanca 95 milyon ile ikinci sırada yer alıyor, ancak ticaret ve ticaret alanlarında hala daha yaygın olarak kullanılmaya devam edmektedir.

9. Yaklaşık 160 farklı İngilizce lehçesi vardır

İngiliz lehçelerinin toplamını tam olarak ölçmek mümkün olmasa da, dünya çapında 160’ın üzerinde farklı lehçe olduğu tahmin ediliyor. Dili ilk öğrenirken bunu ayırt etmek her zaman kolay olmasa da, anadili İngilizce olan kişiler genellikle aksanlarına dayanarak hemşehrilerinin nereden geldiğini çok hızlı bir şekilde söyleyebilirler.

10. ‘Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis’ dünyanın en uzun kelimelerinden biridir

Dünyadaki resmi en uzun kelime üzerinde net bir fikir birliği yok gibi görünüyor (ve bildiğimiz gibi, dil sürekli değişiyor), ancak bu 45 harfli kelime kesinlikle en uzun kelimeler arasında ilk sıralarda yer almakta. Bu kelime, başta bir yanardağ olmak üzere çok ince silika tozunun solunmasından kaynaklanan belirli bir akciğer hastalığına atıfta bulunur. Bununla birlikte, çok daha kolay ve daha verimli bir seçenek gibi görünen ‘silikoz’ kelimesine eşittir.

EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi