GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Seyahat Etmekten Asla Pişman Olmayacağının 8 Kanıtı

Seyahat Etmekten Asla Pişman Olmayacağının 8 Kanıtı

Her ne kadar denizleri aşıp “dünyayı görmek” isteseler de, insanlar seyahat etmemek için her türlü bahaneyi bulurlar. Para kaygısı, yalnızlık, dil becerileri ve hatta en basitinden nerelerin gezileceği gibi bahaneler tüm seyahat planlarını beklemeye alır ve sözde seyahatçileri mutsuz ev kuşlarına çevirir.

İyi haber: Denizaşırı seyahat fikri seni korkutsa da, bu fikri gerçekleştirmeyi tercih etmen hayatını tahmin edebileceğinden çok daha fazla zenginleştirecek. Bilet rezervasyonunu artık yaptırman için seni teşvik edecek, seyahat etmekten pişmanlık duymayacağını kanıtlayacak yüzlerce sebepten en önemlileri işte burada:

  1. KÜLTÜREL VE DUYGUSAL OLARAK UFKUN GENİŞLEYECEK

Seyahat etmenin en güzel yanlarından biri kendi dünyandan farklı bir dünyanın bir parçası olmaktır: Bir sürü yeni yemek, değişik bir dil, başka sosyal görgü kuralları, değişen ritimler, dinler ve gelenekler… İlk başta bu değişiklikler sana yabancı gelebilir; ama bunları özümsemek için kendini rahat bırakmalısın. Başka bir dünyayı deneyimlediğinde kendi dünyanın ne kadar genişlediğine şaşıracaksın.

  1. ŞU İFADENİN GERÇKLİĞİNİ KAVRAYACAKSIN: “WE’RE ALL IN THIS TOGETHER” (HEPİMİZ BU İŞTE BERABERİZ)

Kendi dünyamız içinde, problemlerimiz son derece zor görünür bize. Neyse ki, seyahat etmek hayata dair yeni bir perspektif kazanmak adına çok iyi bir yoldur. Dünyadaki tüm insanların (sivil şiddet gibi olağanüstü durumlar ile karşı karşıya olanlar dışında) aynı günlük sıkıntıları, üzüntüleri ve sevinçleri yaşadığını görmemizi sağlar. Bunu fark etmek hiç de sıkıcı değil, tam tersine son derece ferahlatıcı bir şey!

  1. CV’NE MÜKEMMEL EKLEMELER YAPABİLECEKSİN

Denizaşırı tecrübeni CV’ne ekleyebilirsin. Yurtdışında yaşam (ister uzun süreli bir seyahat olsun isterse yurtdışında yaşamak olsun) çalışkan gurbetçiler ve seyahatçiler için bonus anlamına geliyor. Yabancı bir dili kullanıyor, iyi bir sebeple gönüllü bir şey yapıyor ya da part-time çalışıyorsun. Bu imkanlar sadece deneyimini zenginleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda ileride iş bulma ihtimalini de artırıyor.

  1. DİL BECERİLERİNİ GELİŞTİRECEKSİN

Lisede öğrendiğin Fransızcanın kırıntılarına mı tutunmaya çalışıyorsun? Ya da Tokyo’da Japonca öğrenmek için gizli bir hevesin mi var? Seyahat esnasında dil öğrenmek, dil öğrenme serüvenin için en etkili yollardan biri. Aynı zamanda eğlenceli de; çünkü her gün her türlü insanla dil becerilerini kullanmak durumunda kalacaksın. Ha bunu demişken…

  1. KÜLTÜRLER ARASI İLETİŞİM KURMAYI ÖĞRENECEKSİN

Marketten taze ürün almak, taksinin gideceği yolu kararlaştırmak ya da en basitinden yeni (yerel) bir arkadaş ile bir fincan kahve eşliğinde sohbet etmek… Kültürler arası iletişim oldukça zor olabiliyor! Ama aynı zamanda çok çok faydalı. Zaman içinde pratik yaparak, karmaşık fikirleri çok daha kolay bir yoldan ifade etmeyi öğreneceksin; karşındaki kişinin kültürel farklılıklarını fark etmenin kolay yollarını bulacaksın.

  1. KENDİ KONFOR ALANININ DIŞINA ÇIKACAKSIN

Tam olarak olduğun gibi kalmanın bir yolu varsa, o da kendine zorlayıcı hedefler koymamak ya da gerçekten yeni bir şey yapmamaktır. Bunun eğlenceli bir tarafı yok ki! Tabi konforlu ve güvende hissedebilirsin ama zamanla tüm bu konfor ve güvenlik seni bunalıma sokar. İşin sırrı zorlukları deneyimlemek ve bunların üstesinden gelmeyi öğrenmektir. “İyi bir zorluk” bulmanın herhangi bir kuralı yok. Yabancılarla konuşmak, tek başına seyahat etmek ya da hakkında hiçbir şey bilmediğin bir yere yolculuk yapmak ve hatta orada yaşamak bunlardan bazıları olabilir. Birini yaptın mı, diğerleri çok daha kolay gelmeye başlayacak!

  1. “KÖTÜ ZAMANLARIN” BİLE SANA BİR ŞEYLER ÖĞRETTİĞİNİ GÖRECEKSİN

Konfor alanının dışına çıkmak her zaman sorunsuz olmaz elbette. Bazen kendini yalnız ve şaşkın hissedebilirsin ya da pasaportunu kaybetmek veya parasız kalmak gibi maddi sorunlarla da karşılaşabilirsin. Tabi ki bu deneyimler Top 10 listende değildir ama şunu unutma: karşılaştığın bir zorluktan kurtulmaya başladığında, değerli bir şeyler öğrenmiş olacaksın; içgüdülerine güvenmek, aynı otelde kaldığın ve senin gibi seyahat eden kişilerle konuşmak ya da yeni durumları kabullenmek gibi…

  1. HAYATIN BOYUNCA HATIRLAYACAĞIN ANILAR BİRİKTİRECEKSİN

Çağlar boyunca gezginleri cezbeden bir şey varsa, o da biriktirdikleri anılardır. İster güzel manzaralar, bambaşka yeni yemekler, doğa deneyimleri olsun, ister yeni arkadaşlıkların kurulduğu hassas anlar olsun, her adım unutulmaz olacak. Yurtdışı seyahatinden kalan anılar pasaportundaki mürekkep kuruduktan çok çok sonra bile seninle kalmaya devam edecek.

Dünyanın Kapılarını EF ile Aralayın.Daha detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi