GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

İlk Yurtdışı Seyahatiniz için Soru/Cevap Rehberi

İlk Yurtdışı Seyahatiniz için Soru/Cevap Rehberi

İlk defa yurtdışında dil okuluna gidiyor olmak oldukça heyecanlı, ama birkaç sorunuzun (genellikle daha fazlasının) olması epey normal: Yanımda ne götürmeliyim, ne kadar eşya götürebilirim, kredi kartına ihtiyacım var mı… Ve neden uçuşların süreleri farklılaşıyor?! Siz hazırlık sürecinin eğlenceli kısımlarına odaklanabilin diye – heyecandan dans ederek dolaşmak ve herkese yurtdışına gidiyor olduğunuzu anlatmak gibi – maceranıza başlamadan önce kafanıza takılabilecek soruları toparladık ve yurtdışı dil eğitimi uzmanlarımıza sorarak bu soru/cevap kitapçığını hazırladık. Yurtdışına çıkmadan önce neler yapılması gerektiğini detaylıca bulabileceksiniz. İlk kısmın tadını çıkarın ve büyük maceranıza nasıl hazırlanacağınıza dair her şeyi öğrenin:

1. DAHA ÖNCE HİÇ YALNIZ SEYAHAT ETMEDİM – TAVSİYELERİNİZ NELER?

Tek başınıza seyahat etmek ilk başta biraz korkutucu olabilir, bu yüzden işinize yarayacak birkaç tavsiye verelim: Hava alanına erkenden gidin. Böylece güvenliği geçmek ve uçak kapısına acele etmeden ulaşmak için yeterli zamanınız olacaktır. Hava alanı transferinizi önceden organize etmenin her zaman yardımcı olacağını düşünüyoruz – bu şekilde uzun bir uçuştan sonra konaklamanıza nasıl varacağınıza dair endişelenmenize gerek kalmaz. Eğer bir transfer ayarlarsanız, vardığınızda pasaport kontrolünden geçip bavulunuzu aldıktan sonra hava alanında biri sizi bekliyor olacaktır. İsminizin yazılı olduğu bir işaret ya da tabela taşıyor olacaklardır böylece onları seçebilmeniz kolaylaşacaktır – ayrıca sizi almadan da hava alanını terk etmeyeceklerdir. (Eğer onları hemen göremezseniz, ulaşabileceğiniz telefon numaraları için seyahat belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.)

2. EVİNDE KONAKLAYACAĞIM AİLEYLE ÖNCEDEN İLETİŞİME GEÇMELİ MİYİM?

Evet! Sonuçta, geçici olarak ailelerinin bir parçası olacaksınız, bu yüzden en az sizin kadar onlar da sizi merak ediyordur. Onlara bir email gönderip kendinizi tanıtabilir, ve istediğiniz birkaç soruyu sorabilir ve onlara yurtdışı dil eğitiminiz için ne kadar heyecanlı olduğunuzu anlatabilirsiniz! Tabi ki onları email ya da arama bombardımanına tutmak çok doğru olmaz, ama merhaba demek her zaman iyi bir fikirdir.

3. BAVULUMA NE KOYMALIYIM?

Bu nereye gittiğinize ve ne kadar kalacağınıza göre değişir – kalacağınız süre boyunca hava durumunun ortalama olarak nasıl olacağına dair bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun. Çamaşırlarınızı yıkayabilecek imkana sahip olacağınızdan, çok fazla şey götürmenize gerek yok. Ayrıca alışveriş yapacağınızı da hesaba katmayı unutmayın. Havayı öğrenir öğrenmez, kat kat kullanabileceğiniz kıyafetleri bavulunuza yerleştirin. Bir adet spor ayakkabı koyduğunuzdan emin olun, çünkü şehir gezileri, doğa aktiviteleri gibi rahat ayakkabılara ihtiyaç duyacağınız birçok durum olabilir. Şarj aletlerini ve adaptörleri unutmayın! Eğer bir şey unutursanız da, (uğurlu bir kıyafetiniz, aksesuarınız olmadığı sürece) gittiğiniz yerde de satın alabileceğinizi unutmayın. Şampuan, duş jeli gibi ihtiyaçlarınızı ilk birkaç gününüzü karşılayacak şekilde, küçük seyahat şişelerinde almanızı tavsiye ediyoruz, sonuçta bunlar gittiğiniz yerde de satın alabileceğiniz şeyler. Ve evet, size evinizi hatırlatacak küçük bir şeyi de yanınıza almanız oldukça doğal, bu oyuncak ayınız bile olsa!

4. NE TÜR BİR VALİZLE SEYAHAT ETMELİYİM?

Tekerlekli valizleri taşıması ve sürüklemesi kolaydır, ama eğer çok fazla seyahat edeceğinizi düşünüyorsanız, büyük bir sırt çantası daha elverişli olabilir. Hava yollarıyla hem el bagajı hem de bagaj için ne kadar kilo hakkınız olduğunu kontrol edin. Onsuz yaşayamayacağınızı düşündüğünüz ve değerli olan her şeyi (laptop, kamera, şarj aleti), ve bagajınızın anında size ulaşmaması anında kullanabileceğiniz birkaç parça kıyafeti el bagajınızda taşımanızı öneririz. Eğer hafta sonu gezilerine katılmayı düşünüyorsanız, (ki umarız düşünüyorsunuzdur), kullanabileceğiniz daha küçük bir sırt çantası almayı unutmayın.

5. EVİNDE KALACAĞIM AİLEYE VE ODA ARKADAŞLARIMA HEDİYE GÖTÜRMELİ MİYİM?

Herkes hediyeleri sever, evinde konaklayacağınız aile ve odanızı paylaşacağınız kişiler de buna istisna değildir. Ülkenizden küçük hediyelik bir eşya harika olur ve onlara sizin sevecen bir insan olduğunuzu ve pozitif duygularla geldiğinizi gösterir.

6. SEYAHATİME NASIL HAZIRLANMALIYIM?

Bavulunuzu hazırlamanın, kalacağınız aileye ya da oda arkadaşınıza hediye almanızın, ve havaalanına zamanında gitmenizin yanı sıra; okulunuz hakkında bir şeyler öğrenmeye ve sınıf arkadaşlarınızla önceden tanışmaya başlamanızda gerçekten yarar var (http://my.ef.com/). Ayrıca tavsiye edilen ve seviyenizi ölçen online testleri de önceden yapmalısınız. Blogumuzda da destinasyonlarımızla ilgili birçok detaylı ve ilginç yazı var, bu da kendinizi hazırlamak için başka eğlenceli bir yol olabilir. Eğer bu konuyu daha da ileri taşımak istiyorsanız, destinasyonunuzu internetten araştırın ve orada yapabileceğiniz her şeyi önceden öğrenmiş olun.

7. NEDEN UÇUŞ SAATLERİM DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR?

Çok fazla detaya girmek istemiyoruz ama dünyanın küre olması, aerodinamikler ve saat dilimleriyle alakalı olduğunu söyleyebiliriz. Yani biraz coğrafya bilmeyi gerektiriyor. Eğer Viyana’dan Londra’ya uçuyorsanız, birinden diğerine gitmek daha kısa sürecektir, çünkü rüzgarların farklı esiş yönleri de uçakların uçuş hızını etkiler. Ve tabi bir de saat dilimleri var. Eğer Viyana’dan 13.00’da ayrılırsanız, Londra’ya uçuşunuz 2 saat sürer ama öğleden sonra 15.00 yerine 14.00’te Londra’ya varmış olursunuz – çünkü Londra farklı bir saat diliminde, yani Viyana’dan 1 saat geride yer almaktadır. Uzun lafın kısası: uçuşlarınızın farklı süreleri olması oldukça normal.

8. KREDİ KARTINA İHTİYACIM VAR MI?

Evet, kredi kartı almanızı öneriyoruz, özellikle de istikamet Amerika Birleşik Devletleri ise. Eğer fazla para harcayacak olmanıza dair bir endişe varsa, kartınıza bir limit koyması için bankanızla konuşun. Çok fazla para harcamanızı engelleyecek başka bir yol ise içine nakit para yükleyebileceğiniz kartları kullanmak: Siz ya da aileniz belli bir miktar nakit parayı kartınıza yükleyebilir ve böylece ne kadar harcayacağınızı önceden bilebilirsiniz. Bu konuyla ilgili yapabileceğiniz en iyi şey ne yapacağınıza dair bankanıza danışmaktır.

9. NE ZAMAN HAVA ALANINDA OLMALIYIM?

Uçuşlar tren yolculukları gibi olmadığından kalkış saatinden 5 dakika önce hava alanına gidemezsiniz. Varış zamanınız nereye uçtuğunuza göre değişir ve en iyisi hava yollarıyla iletişim kurup teyit etmektir. Genel bir kural olarak: aynı kıtada uçuyorsanız, genellikle uçuştan 2 saat önce hava alanında olmanız gerekir; eğer başka bir kıtaya uçuyorsanız 2-3 saat önceden hava alanında olmanız gerekir. Valizlerinizi önceden vermeniz, güvenlik kontrolünden geçmeniz ve uçuş kapınıza –nefes nefese yetişmek yerine- bir gülümsemeyle ulaşmanız için erkenden gitmek en iyisidir.

10. YANIMA NE KADAR PARA ALMALIYIM?

Bu nereye gittiğinize, ne kadar kalacağınıza ve alışveriş yapmayı ne kadar sevdiğinize göre değişir. İlk hafta için yanınıza nakit almanızı ve daha sonrasındaysa kredi kartı kullanmanızı öneriyoruz. Bazı aktiviteler ve etkinlikler için gitmeden önce de bilet alabiliyorsunuz bu yüzden gittiğinizde para için endişelenmeden sınıf arkadaşlarınızla eğlenmeye hazır olmanız mümkün.

11. YURTDIŞI DİL EĞİTİMİM İÇİN ÖZEL BİR SİGORTAYA İHTİYACIM VAR MI?

Sorumluluk ve yasal mesuliyet içeren bir seyahat sigortası satın almanızı öneriyoruz. Kendiniz de özel bir sigorta yaptırabilir ya da dil okulunuzla iletişime geçip size sigorta sağlayıp sağlamadıklarını öğrenebilirsiniz. (http://www.erikainsurance.com/insurancepolicies/studentinsurance.asp)

12. PASAPORTUMUN SÜRESİNİN GEÇTİĞİNİ FARK EDERSEM NE YAPMALIYIM?

Eğer pasaportunuzun süresi geçtiyse mümkün olduğunca çabuk yenisini almalısınız. Eğer vize almak zorundaysanız, vizeyi alıp alamayacağınızı etkileyeceğinden pasaportunuzdaki bitiş tarihine dikkat edin. Birçok ülke pasaportunuzun en az birkaç ay daha geçerli olmasını talep edecektir.

13. EVCİL HAYVANIMI DA GETİREBİLİR MİYİM?

Rehber hayvan olmadığı sürece, maalesef ev hayvanınızı yanınızda getiremiyorsunuz. Evcil hayvanınıza da yabancı dil öğretiyor olmayı isterdik… (Çekebileceğiniz tüm eğlenceli instagram fotoğraflarını düşünün!) Ama gümrük ve konaklamayla uğraşıyor olmak çok zor olurdu

Bu yazıyı yazmamda bana yardımcı olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederim: Romina, Florent, Jennifer, Vanja, Florence ve Simon – harikasınız!

İlk Yurtdışı Deneyiminizi EF Güvencesiyle Yaşayın!Daha detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet