GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Hızlı Dil Öğrenmek İçin 4 Basit Teknik

Hızlı Dil Öğrenmek İçin 4 Basit Teknik

Demek İspanya’da okumaya, ABD’de gezinmeye ya da Hawaii’de sörf yaparak tatil geçirmeye hevesin var, bir yandan dil dersi de alayım diyorsun. Sınıfta oturup yeni kelimeler ezberlerken kendi kendine “Bunu asla yapamayacağım” diyebilirsin. Emin ol, seni anlıyoruz. Dil öğrenmek, öyle bir bardak kahve yapmaya benzemez – ama imkansız da değildir. Al sana dil öğrenmeni hızlandıracak 4 basit teknik!

Şimdi bak, her konuda olduğu gibi dil öğrenmek de biraz fedakarlık istiyor. Unutma: Bu teknikler hile değil ama işe yarar. Bir dene, göreceksin. Hazır mısın?

1. Canlı İnsanlarla Konuş

Sabahtan akşama elimizde akıllı telefonlarla tabletlerle takıla takıla, artık öyle bir hale geldik ki her şeyin etkileşim olmadan öğretilebileceğini, öğrenilebileceğini ve denenebileceğini düşünüyoruz. Yüksek lisans mı yapacaksın? Online ders alırsın. Yemek tarifi mi lazım? Google var! Yabancı dil mi öğrenesin geldi? Uygulama indir! Evet, internet dil öğrencilerine kelime öğrenme konusunda yardım edebilir, ama bu dilde konuşmaya niyetin varsa, interneti salla gitsin. Native biriyle konuşma pratiği yapman lazım (hem de bir an önce!)

Tamam tamam, hemen vazgeçme o tatil planlarından, sakin ol. Yabancılarla konuşmak o kadar da korkutucu ya da zor değil. Yaşadığın şehirde oturup kahve içerken sohbet edebileceğin bir dil arkadaşı bul mesela, ya da online bir derse yazıl. Hatta direkt yurtdışına git. Yani ne yaparsan yap, “hazır” olmayı beklemeden başla. Unutma, dil biz konuşalım diye var.

2. Yeni Kelimeleri İlk Fırsatta Kullan

Çoğu dil öğrencisi adeta bir görev bilinciyle defterlerine yeni kelimeleri not eder, ama asla gerçek hayatta kullanmazlar. Tabii yazmak güzel bir alışkanlık ama tek başına yetmez. Ne demişler, kullanmazsan kaybedersin! Bir daha yabancı bir kelime duyduğunda, sadece yazmakla kalma: o kelimeyi ilk fırsatta ve farklı şekillerde kullanmaya bak. Cümle içinde kullan, telaffuz et, isim, fiil ya da sıfat halini bul ve native arkadaşlarına o kelime hakkında sorular sor. Bu teknik sayesinde yeni kelimeler bir anlam kazanacak ve aklına kazılacak!

3. Soru Sor

Arka sırada oturup utangaç takılan, deli gibi not alan tiplerden olma: Öğretmenler iyi soru sorabilen öğrencileri sever! Ne mi soracaksın? Genel sorulardan oluşan bir liste hazırla ve derste onları kullan. Unutma, iyi soru yeni bir bilgi verir sana, bir şüphenden daha kurtulursun.

Bunlar bizden olsun: “Bu kelimenin isim/fiil/sıfat hali nedir?”, “Bu kelime resmi olan durumlarda mı kullanılır?”, “Başka eşanlamlısı/zıt anlamlısı var mı?”, (eğer öğrendiğin dil farklı ülkelerde kullanılıyorsa) “Bu, Şili/İspanya/Honduras’ta da aynı anlama mı geliyor?”… Dil dersine yazılmadıysan da dert etme. Sorularını bir foruma yaz (Wordreference.com’u deneyebilirsin), Google’da ara, ya da native arkadaşlarına sor.

4. Gerçekten İhtiyacın Olan Neyse, Onunla Başla

Diyelim ki Madrid’e vardın, yurtdışı macerana atılmaya ve İspanyollar ile konuşmaya hazırsın. Bu diyaloglar nasıl olacak sence? Herhalde sanat ya da politika hakkında derin muhabbetlere girmeyeceksin, değil mi? Yurtdışındaki ilk zamanlarında nasıl durumlarla karşılaşacağını düşün. Mesela: Kayboldum (başlıklar: şehri gezme, toplu taşıma, turistik yerler). Yemek yemek istiyorum (başlıklar: yemek sipariş etme, markete gitme). Arkadaş edinmek istiyorum (başlıklar: kişisel sorular sorma, aile ya da arkadaşlar hakkında sohbet etme). Hangi kelimeler lazım sana? Bunu bir kere buldun mu, gerisi kolay!

EF ile Dili Yaşayarak Öğrenin!Daha detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi