GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Avustralya mı Yeni Zelanda mı? Hangi Cenneti Seçerdiniz?

Avustralya mı Yeni Zelanda mı? Hangi Cenneti Seçerdiniz?

Saklanamazsınız. Sizi görüyorum. Muhteşem olduğunu bildiğiniz Avustralya’yla, bir gitsem bir kimse beni geri getiremez dediğiniz Yeni Zelanda arasında kaldınız. Gayet doğal. İkisi de mükemmel. Güney Yarımkürede yer alıp İngilizce konuşuyorlar. Ayrıca, sırt çantanızı takıp gezmek, tatil yapmak veya eğitim görmek için de gayet uygun. Yani, hangisini seçerdiniz? Bu seçimi kolaylaştırmak için, en dikkat çekici bir kaç özelliklerini karşılaştırdık.

Dil

Genel kanının aksine, iki ülkede de bir süre geçirdikten sonra Avustralyalılarla Yeni Zelandalıların tam da aynı dili konuşmadığını anlamaya başlayacaksınız. Yeni Zelandalılar sesli harfleri biraz daha bükerek söylerler. Mesela “bed” kelimesini “bid” gibi söyler, ya da “six” derken “sux” çıkar ağızlarından. Avustralyalılar ise daha genizden konuşurlar.

Elbette, pek çok yerel jargon da var. Parantezdeki ilk kelime bildiğimiz İngilizcede kelimelerin nasıl geçtiğidir. İkincisini de gönlümce çevirdim. Bushwalking/tramping (hiking/doğa yürüyüşü), thongs/jandals (flip flops/parmak arası terlik),  Esky/chilly bin (cooler/soğutucu). Bunlar sadece bir kaçı. Daha fazlası mı? Yeni Zelanda’da kullanılan bro/cuz (friend/ kanka), chur bro (thanks, sağ ol kanka), hard bro!(hemfikir olduğunuzu belirtmek için, aynen kanka) gibi. Eğer gitmek istediğiniz ülke Avustralya ise, baştan sizi uyaralım. Avustralyalılar kelimeleri kısaltmaya bayılırlar. Bu sözlerle pratik yapmaya başlayabilirsiniz. cuppa (cup of tea/ bardak çay), choccy (chocolate/çikolata), biccy (cookie/ kurabiye), brekkie (breakfast/ kahvaltı), avo (avocado/avokado), prezzie (present/hediye), Chrissy (Christmas/noel), Chrissy prezzie (doğru tahmin ettiniz. Noel hediyesi).

Gezi

Avustralya ve Yeni Zelanda’yı gezerken ki en büyük fark iki ülkenin büyüklüğü olacaktır. Avustralya’nın eyalet başkentleri arasındaki mesafeler ve çöller dillere destan. Perth ile Brisbane arasında 3660 kilometre var ki bu Madrid ile Moskova arasındaki mesafeden çok daha uzun. Bir diğer yandan, Yeni Zelanda’da bir kaç saatlik bir araba yolculuğuyla farklı iklimlere gidebilirsiniz. İki ülkede de büyük şehirler (Yeni Zelanda için sadece Auckland aslında) güçlü toplu taşıma hizmetlerine sahip. Ek olarak, iki ülkede de sahip olduğunuz ehliyeti aynı araba sınıfı için kullanabilirsiniz. Sadece trafiğin soldan aktığını unutmayın.

Yemek

Avustralya’ya ve Yeni Zelanda’ya yeni gelenler hemen ulusal maya özütleriyle tanışacaktır (Evet, gerçekten böyle bir şey var). Vegemite ve Marmite’yi daha önce hiç tatmamış insanlara anlatması çok zor, ama Aussie (Avustralyalılar) ve Kiwiler (Yeni Zelandalılar) bu yiyeceklere bütün kalpleriyle bağlılar. Bu ezmeleri severseniz, yerliler de sizi sevecektir (Ufak bir hatırlatma; Vegemite ve Marmite kahverengi renklerine rağmen, çikolatalı veya tatlı değildir. Tereyağlı ekmeğe bir miktar eklerseniz, tıpkı bir yerli gibi yiyebilirsiniz).

Tuzlu kahvaltılıklardan, diğer meşhur Avustralya ve Yeni Zelanda yemeklerine geçelim;

-Caramello Koalas: Merak etmeyin gerçek koala değil. Midesi karamelle dolu, çikolatadan yapılmış muhteşem bir koala.

-Kanguru ve Emu(Avustralya iki milli hayvanını da yiyen dünyadaki tek ülke) ve Maori hāngi( etleri yeraltında bir çukurda pişirme yöntemi)

Sportif Faaliyetler ve Gece Hayatı

Konu spora geldiğinde iki ülke arasındaki en büyük rekabet rugbydedir. Kiwiler “All Black” için tezahürat ederken, Aussieler “Wallabies” taraftarıdır. Gittiğiniz ülkenin renklerine bürünmeyi unutmayın; Yeni Zelanda için siyah, Avustralya için yeşil ve altın rengi. Stadyuma gittiğinizde Kiwi Haka dansı sesleri çıkarabilirsiniz, ya da “Aussie, Aussie, oi, oi, oi” de diyebilirsiniz. Hangisi daha havalı duruyor?

İki ülkeye de giden gezginler Yeni Zelanda’nın gece hayatının daha sönük olduğunu söylüyor. Çok daha küçük ve az nüfuslu şehirler bunu açıklıyor aslında. Melbourne ve Sydney’in gece hayatının olağanüstü olduğunu ise hemen hemen herkes bilir. Sayısız gece kulübü, harika barlar ve sahne sanatları şehirlerin her yerinde bulunabilir. Auckland’da ise gece kanoya binebilir ve Sky Tower’dan şehrin ışıklarını izleyebilirsiniz.

Hayvanlar

Avustralya’da yaşayan pek çok zehirli hayvanlar burayı ele geçirmiş gibi yanlış bir anlaşılma var. Ama endişelenmeyin. Birincisi, köpek balıkları, yılan, denizanası, el kadar örümcekler ve tuvaletten çıkan yılanlar her gün karşılaşılan şeyler değil. Sadece bazen. İkincisi, bütün bu korkutucu hayvanlar Avustralya hakkında kötü bir imaj oluşturuyor. Avustralya’nın daha az bilinen ve çok daha simgesel hayvanlarını düşünün. Kangurular, vombatlar, cüce tilkiler, kuokkalar ve ornitorenkler. Tasman denizinin karşısındaki Yeni Zelanda’nın hayvanları kesinlikle daha genç. Burada yaşayan memeli hayvan türleri yalnızca yarasalar ve deniz hayvanları. Ama bunların yanında Yeni Zelanda’da pek çok yerli kuş türüne sahip. En bilinenleri Tui, Kea, sarıgözlü penguen ve Kiwi kuşu.

İklim ve Dışarıda Yapılacak Aktiviteler

Yeni Zelanda’nın iklimi daha yumuşak, soğuk ve yağışlıdır. Bu sizin zevkinize göre olumlu da olumsuz da sayılabilir. Elbette, sıcak havalardan hoşlanıyorsanız Avustralya sizin tercihiniz olacaktır. Ama yine de uyaralım. Yaz aylarıyla birlikte Avustralya çok sıcak havalara maruz kalır ve nem çok yüksek olacaktır.

İki ülkede de harika manzaralara rastlayabilirsiniz. Yeni Zelanda heybetli dağlarıyla, buzulları, ormanları ve gölleriyle; Avustralya ise olağanüstü sahilleri, geniş kumsalları, mercan kayalıkları, yağmur ormanları, kıpkırmızı çölleri ve fundalıklarıyla dikkat çeker. Yeni Zelanda’ya bir bonus: Pasifik okyanusuna olan yakınlığı önemli bir artı.

Avustralya ve Yeni Zelanda’nın gezginler ve öğrenciler arasında çok meşhur olması şaşırtıcı değil. Seçiminizin keyfini çıkarın. Hepinize iyi eğlenceler.

Güney Yarımküre Ülkelerini EF ile Keşfedin.Detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

50'den fazla şehirde 10 dilden birini öğrenin

Detaylı bilgi