GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

New York Filmleri: 11 New York Filmi (ve Onları İzlemek için Sebepler)

New York Filmleri: 11 New York Filmi (ve Onları İzlemek için Sebepler)

Yıllardır, New York şehrinin kargaşası ve kalabalıklığı, konusu ya da bütçesi ne olursa olsun filmler için mükemmel bir zemin oluşturuyor. Şehrin gerçek bir beyaz ekran süperstarı gibi görünmesini sağlayan birkaç değerli filmi seçtik. Bazıları size hemen bir bilet aldırmak istiyor, bazıları nerede olursanız olun tutkunuzun peşinden gitmeniz için ilham veriyor. Kimisi de hayaletler ve canavarlarla uğraşmamanız gerektiğini kibarca hatırlatıyor. Hepsi size New York sakinlerinin umutları, hayalleri ve korkuları hakkında bir fikir verecektir (ve bu süreçte İngilizce becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak!). New York filmleri hafızanızdan uzun süre silinmeyecek.

1. Do the Right Thing

Brooklyn’de sıcak bir yaz günü, pizza salonundaki bir tartışma ırkçı gerilimler ve trajedi ile bitiyor. Do the Right Thing devamlı olarak en iyi filmler arasında yer alıyor ve bunu kanıtlayacak her türlü ödüle sahip. Film kesinlikle gücünü kaybetmiyor, hatta ne yazık ki ırksal gerginlik ve polis vahşeti New York şehri ve ötesinde güncelliğini koruyor.

2. Manhattan

Her New York’tan ilham alan film listesinde en az bir tane Woody Allen filmi bulunmalı ve biz de size en ünlüsünü seçtik: Manhattan. Romantik komedi – drama türündeki bu film bir televizyon yazarını ve ilginç flört hayatını konu ediniyor. Bu film aşkı bulma ve her şeyin mümkün olduğu bir şehirde mutluluğu arama konularını işliyor ve biraz da melankoli ile sunuluyor.

3. Taxi Driver

Bu film tüm zamanların en iyi filmlerinden, o yüzden mutlaka izlenmeli. Yüzünüzü kızartacak kelimeler ve akıllara kazınacak sayısız sembolik anekdot ile aktarılan suç, şiddet ve yabancılaşma ile yoğurulmuş bir hikayeye hazırlanın. Robert De Niro’nun Travis Bickle karakteri bir Vietnam gazisidir. Insomnia (uykusuzluk) dolu gecelerini taksi sürücüsü olarak geçirir ve onu depresyon, sinir, saldırganlık çukuruna daha da iten insanlarla tanışır.

4. Elf

Tatil zamanlarında pek az şey New York şehriyle baş edebilir, o yüzden New York filmleri listesi doğal olarak (çok eğlenceli) bir Noel filmi içermeliydi: Elf. Bu film Buddy, yani Elf olmayan (insan) birinin elfler tarafından yetiştirilmesini konu ediniyor. Buddy farklı olduğunu anlayınca Kuzey Kutbu’ndan New York şehrine insan ebeveynlerini bulmak için seyahate çıkmaya karar verir. Filmde Noel çok ön planda olsa da, bu zaman dilimi haricinde de izlenebilir elbette.

5. Ghostbusters

Bu gerçek bir klasik komedidir ve her gelen yıl devam filmi çekilir. Üç parapsikolog paranormal varlıkları imha etme ve araştırma işine girişir ve kendilerine Hayalet Avcıları ismini verirler. New York’u hayaletlerden kurtarmaya çalışırlar. Filmde devasa Marshmallow Adam ve haftalarca kafanızdan atamayacağınız bir film müziği vardır. Eğer bunlar da sizi ikna etmediyse iki kelimemiz daha var: Bill Murray.

6. Breakfast at Tiffany’s

Şimdi farklı klasik ve herkesin hayallerini süsleyen bir filmden bahsedelim. Breakfast at Tiffany’s büyük şehirde macera, aşk ve para arayan küçük kasaba kızı hakkındaki zamansız bir romantik komedi filmidir. Audrey Hepburn’un karakteri sevimli, garip ve nevrotiktir. Ayrıca filmde “Kedi” adında bir kedi var ve dünyanın dört bir yanındaki kadınların hala ilham aldığı fazlasıyla ikonik moda unsurunu barındırıyor.

7. Wall Street

Genç bir borsacı olan Bud Fox, acımasız bir kurumsal yağmacı olan Gordon Gekko ile bir işe bulaşıyor. Önünüzdeki iki saat boyunca, insanların açgözlülükle motive edildiğinde, para cezbettiğinde ve başa çıkabileceklerinden daha fazla bir flört ile uğraşırken başlarına neler geldiğini izleyebilirsiniz. Wall Street, 1980’lerin aşırılığını çarpıcı biçimde gösteriyor ve hayallerin fiyatını sorguluyor. 2010 yılında Wall Street‘in devam filmi geldi ve tamamen Gordon Gekko ile açgözlülük 2.0 içeriyor.

8. When Harry Met Sally…

Film en temel soru olan kadınlarla erkeklerin arkadaş olup olamamasını işlediği için insanları kendi arkadaşlıkları ve romantik hayatlarını sorgulamaya itmeye devam eden her daim güncel bir film. Harry ve Sally’nin arkadaşlığı beraber Chicago’dan New York’a taşınmalarıyla başlar ve yıllar içerisinde -dünya çapında ünlü olan “O ne istiyorsa ondan istiyorum” sandviçi servis edilen Katz’s Deli dahil- farklı komşu mahallelerde buluşmaya devam ederler.

9. New York, I Love You

8 milyondan fazla nüfusu ile New York’ta anlatılabilecek sayısız hikaye var. New York, I Love You bunların on bir tanesini -doğru tahmin ettiniz- on bir kısa film şeklinde anlatıyor. Herkesin zevkine hitap edebilecek bir konu ve ünlü aktör mevcut, o yüzden şehri anlamaya yardımcı ya da daha önce buradan bulunmuşların özlemini depreştirip New York’a acilen bilet aldırabilecek harika bir film.

10. Die Hard with a Vengeance

Die Hard serisi birden fazla aksiyon filminden oluşuyor ve biz 3 numaralıyı seçtik çünkü içlerinde en fazla New York içeren o. Bir tarafta görevden alınmış bir polis aynı zamanda da karısından ayrılmış ve kendini alkole vermiş Bruce Willis’in karakteri, diğer tarafta da “Simon der ki” diye başlayan tekerlemeler kurmayı çok seven acımasız bir Alman olan ve bir şeyleri patlatmayı seven Simon var. Bu film alıntılanabilecek birçok cümle içeren kötüye karşı iyi (ya da hafif sarhoş) temasını işleyen bir film.

11. Cloverfield

New York’ta her şey sadece aşk, para ve moda demek değil. Bu şehir aynı zamanda uzaylı istilasına uğrayan meşhur gökyüzü manzarası, buzdan örtüsü ve canavarları ile de biliniyor. Cloverfield el kamerası ile çekilen ve Manhattan’a saldıran bir canavarla karşılaşan New York’lulara ne olduğunu anlatan bir film. İpucu vermek istemiyoruz ancak birçok çığlık duymaya, koşuya ve başınızı döndürecek sallantılı kamera görüntülerine hazır olun. Size söz veriyoruz buna değecek.

New York'a en kısa gidiş yolu EF ile dil öğrenmekten geçiyor!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi