GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Dünyadaki En İyi 8 Bahar Geleneği

Dünyadaki En İyi 8 Bahar Geleneği

Kışın son kasvetli zamanlarını atlatmak için baharın gün yüzüne çıkmasıyla beraber daha güneşli günlerin başlamasını dört gözle bekliyoruz. Baharın gelişinin bir güzel yanı da onun dünya çapında farklı şekillerde kutlanmasıdır. Her ülkenin yeni mevsimi karşılarken kendine özgü benzersiz bir yolu vardır, bu da bir festival, geçit töreni ya da yemek şöleni olabilir. Herkesin bahar geleneği oldukça farklı.

Bu festivallerin tam olarak nasıl gerçekleştiğini merak ediyor musunuz? Sizin için hepsini listeledik.  Bu yazımızda baharla ilgili her şeyi öğrenecek ve dünyanın dört bir yanındaki favori bahar geleneklerimiz hakkında bilgi edineceksiniz.

1. Songkran Su Festivali – Tayland

Bu festival bahar ekinoksundan çok kısa bir süre sonra her yıl kutlanıyor. Songkran, Sanskritçede “astrolojik geçiş” anlamına gelir ve Tayland’da Yeni Yıl Günü olarak kutlanır. Bu bahar geleneği bir Budist manastırına gitmeyi, yaşlıları ziyaret etmeyi ve su fırlatmayı içerir. Chiang Mai’nin kuzey başkenti, altı güne kadar süren festivallerle bu büyük kutlamalar için hazırlanır. Turistler de yerliler gibi, su tabancaları, basınçlı hortumlar, kovalarla beraber ve karşılarına çıkan herkesi sırılsıklam etmeye hazırdır. Çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar bu geleneğin bir parçasıdır, sokaklarda yüksek sesle müzik dinleyerek dans ederler.

2. Beyaz Saray Paskalya Yumurtası Yuvarlaması – ABD

1814’te başladığına inanılan Beyaz Saray Paskalya Yumurtası Yuvarlaması, her yıl Paskalya gününde pazartesi gerçekleşir. Bu eğlenceli gelenek için, çocuklar Washington D.C.‘de Beyaz Saray’ın bahçesinde toplanarak tahta kaşıklarla yumurtaları çimende dolaştırıp, bitiş çizgisini kimin geçebileceğini görmek için yarışıyorlar. Yarışmaya katılan çocuklar Paskalya yumurtaları ve küçük ödüller kazanabiliyorlar, bu nedenle de oldukça hevesliler. Festivale ABD Başkanı, ailesi ve dev bir Easter tavşanı katılıyor. Yüksek moralli katılımcıları, her köşeden çıkan renkli süsleri ile bu etkinliğe mutlaka katılmak gerek.

3. Holi – Kuzey Hindistan

Kuşkusuz dünyanın en renkli festivallerinden biri olan Holi, Kuzey Hindistan’daki Hindular tarafından kutlanıyor. Hindu mitolojisine ithafen bahar mevsiminin pek çok tonunu barındıran renkli tozlar birbirine atılır. Genellikle tüm gündüz ve gece boyunca süren festival, kış sonunun ve bahar mevsiminin şanlı ve renkli kutlamasıdır. Ancak, bu kutlama oldukça çılgına dönebilir, bu yüzden katılmadan önce ev ödevinizi bitirmeniz tavsiye edilir!

4. Nevruz – Asya

Nevruz, Nev (yeni) ve ruz (gün) anlamına gelir. İran takviminin ilk ayının ilk günü olarak kutlanan ve bahar ekinoksuna (genellikle 21 Mart civarında) denk gelen bu “yeni gün” yeni hayatı, yeni başlangıcı ve doğanın yeniden doğuşunu sembolize ediyor. Bu bahar geleneği ülkeden ülkeye farklılaşsa da, kutlama genellikle insanların evlerini temizlemesiyle başlar,  şenlik, kostüm ve aile anma festivali ile hızla devam eder, şehirdeki açık alanlarda müzik, dans ve yemek için dışarıda arkadaşlar ve aile üyeleri bir araya gelir.

5. Cooper’s Hill Peynir Yuvarlama Festivali – Gloucester, İngiltere

Her yıl, ikinci resmi tatil hafta sonu boyunca, Gloucester peynir yuvarlaması Cooper’s Hill’de gerçekleşiyor. Bristol‘dan arabayla sadece bir saat uzaklıkta bulunan bu gürültülü etkinlik çok tehlikeli. Bir sarp tepeden aşağıya bir teker peynir atılır ve bir saniye sonra yarışmacılar kendilerini peynirin arkasından atarlar. Bitiş çizgisini geçen ilk kişi kazanır. Çürükler, kanlı dizler ve kırık kemikler, bu yoğun geleneğin sıklıkla görülen etkileridir. Baharı karşılamak için biraz zorlu bir yöntem olmakla birlikte, 200 yıllık gelenek, her yıl hem eski hem de yeni yarışmacıların ilgisini çeken topluluk tarafından gururla desteklenmektedir.

6. Cimburijada – Bosna

“Çırpılmış Yumurta Festivali” anlamına gelen Cimburijada, baharın ilk gününde Bosna kentindeki Zenica kentinde kutlanır. Şafak vakti insanlar, çırpılmış yumurta yemek için Bosna nehrinin kıyısında toplanıyorlar. Böylece insanlar baharda ilk günü beraber kutlamak için bir araya geliyor, müzik dinlerken yumurtayla kahvaltılarını yapıyor, arkadaşlarıyla, aileleri ve misafirleriyle eğlenceyi paylaşıyorlar.

7. Teotihuacán’da Bahar Ekinoksu – Meksika

Her yıl, geleneksel olarak beyaz giyinmiş binlerce kişi, bahar ekinoksunu kutlamak için Mexico City’nin 30 mil kuzeydoğusunda bulunan muazzam Teotihuacán Piramidi’nde toplanıyor. Her yıl 20 veya 21 Mart’ta gerçekleşen birçok kişi, sabah vakti enerji portallarına yaklaşmak adına Piramit’in tepesine 360 adım tırmanıyor. Kollarını gökyüzüne doğru yükselterek ve güneşin sıcaklığından yararlanarak, yıl boyunca enerjiyi “emiyorlar”.

8. Floriade – Avustralya

Floriade ilk olarak 1988’de park müdürü Peter Sutton ve peyzaj tasarımcısı Chris Slotemaker De Bruine, Avustralya’nın iki yüzyılda bir olan Canberra’nın 75. yaş gününün kutlanmasında büyük bir çiçek sergisi için bir fikir ortaya atmasıyla başladı. Sonuç, yerel halk tarafından gönülden kucaklanan, ülkede baharın yıllık kutlaması haline gelen güzel, egzotik bir çiçek festivali oldu. Her yıl yüz binlerce insan, bu bahar geleneği süresince renk, müzik ve bahçecilik festivalinde komşu ülkeler Sidney ve Brisbane‘den bir milyondan fazla insan çiçeklerin açışını görmek için buraya seyahat ediyor.

Bahar festivallerini EF ile yerinde deneyimleyin!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet