GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Cadılar Bayramı (Halloween): 13 Garip ve Heyecan Verici Gerçek

Cadılar Bayramı (Halloween): 13 Garip ve Heyecan Verici Gerçek

Perili bir evde adrenalininizi artırın, ateş başında balkabağı oyun ve tek oturuşta bir yıllık şeker-çikolata ihtiyacınızı giderin. Cadılar Bayramı’nın neden yılın en sevilen zamanı olduğu çok açık, özellikle de Amerika Birleşik Devletleri’nde. İşte 31 Ekim Cadılar Bayramı hakkında tüylerinizi diken diken edecek 13 gerçek:

1- Bir zamanlar

İster inanın ister inanmayın, Cadılar Bayramı’nın çıkış noktası bir şeker fabrikası değil. Bu bayramın yaklaşık 2000 yıl önce İrlanda’da ortaya çıktığına inanılıyor.

2- Ölü ya da sağ

Cadılar Bayramı’nın kökeni eski bir Keltik festival olan Samhain’a dayanır, bu da hasat mevsiminin sona erişinin kutlamasıdır. Geçmiş zamanda Kuzey İskoçyalılar 31 Ekim günü, yaşayanların ve ölülerin dünyası arasındaki sınırların bulanıklaştığına ve ölülerin tekrar hayata geri dönerek yaşayanlara zarar vereceğine inanıyorlardı. Ölüleri korkutmanın bir yolu var mı peki? Kostüm ve maske giyebilirsiniz.

3- Ka-ching!

Noel’den hemen sonra Cadılar Bayramı ABD’deki ikinci en ticari tatil. Amerikalılar Cadılar Bayramı’nda 6,9 milyar dolar harcıyorlar ve bunların çoğu şeker, kostüm ve partiler için. Evcil hayvanların Cadılar Bayramı kostümlerine de şaşırtıcı derecede yığınla para yatırılıyor.

4- Titanik’in Cadılar Bayramı ile alakası ne?

Sadece ABD’de, yılda harcanan 6,9 milyar doların 2.08 milyar doları Cadılar Bayramı şekerlemelerine harcanıyor. Bu parayla kaç tane şekerleme alabileceğinizi biliyor musunuz? 6 Titanik gemisi ağırlığında, yaklaşık 272.155.400 kg!

5- Şeker koması

Ortalama bir Amerikalı 1,5 kilo ağırlığında Cadılar Bayramı şekerini tek başına tüketiyor. Bu, Cadılar Bayramı kostümündeki küçük bir chihuahua’nın ağırlığına eşit!

6- Şekerden bahsedelim

“Şeker mi, şaka mı?” yani kostüm giyip komşulardan şeker isteme eylemi tatlı ve başarılı bir aktivite. Çocuklar, Cadılar Bayramı’nda yaklaşık 7000 kalorilik şekerleme tüketiyorlar. (Bu kaloriyi elde etmek için 66 tane muz yemeniz gerekir.)

7- Böö!

Cadılar Bayramı’ndan korkuyor musunuz? O zaman Samhainophobia‘nız olabilir.

8- Hangi cadı?

Cadılar Bayramı’nda kıyafetlerinizin tersini giymeyi ve geri geri yürümeyi denemelisiniz. Geleneksel bir inanışa göre bunu yaparsanız, gece yarısında bir cadı görebilirsiniz.

9- Büyük dostumuz balkabağı

Dünyanın en ağır balkabağı İsveç bahçelerinde yetişmiştir. 950.729 kilogram, yani küçük bir araba ağırlığında!

10- Jack O’Lantern

Oyarak yüz yaptıkları balkabakları (Jack O’Lantern) ve Cadılar Bayramı, şeker ve Cadılar Bayramı gibi ayrılmaz bir ikilidir. Balkabağı oymak sadece eğlenceli bir aktivite değildir, bu seremoninin aynı zamanda kötü ruhları da korkutup kaçırdığına inanılır. O yüzden haydi oymaya!

11- Kurallara uyun

“Şeker mi, şaka mı?” gerçekten sadece çocuklara yönelik bir aktivite. Hatta bazı ABD şehirleri, 12 yaşından büyüklere bunu yasaklayacak kadar ileri bile gitti. Bazı bölgelerde “Şeker mi, şaka mı?” oynarken hile yapan gençler 1000 dolara kadar para cezasına çarptırılabiliyor. (7000 kalori değerindeki şekerlemenin ceza değeri olmamalı!)

12- Mini mini bir örümcek

Eğer bir örümcek görürseniz sakın korkmayın. Bunun ölmüş bir akrabanızın sizi korumaya gelen ruhu olduğuna inanılır.

13- (Muhtemelen) Hep yanlış telaffuz ettiniz

Yalnız değilsiniz, biz de bu hatayı yaptık. Halloween kelimesinin doğru okunuşu Hallowe’en şeklindedir.

Cadılar Bayramı'nı yurt dışında yabancı arkadaşlarınızla kutlayın!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi