GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Başarılı bir Staj Yapmak için 12 İpucu

Başarılı bir Staj Yapmak için 12 İpucu

Staj yapmak; kendinizi büyük arenada test etmek, üniversite görevlerinizi yerine getirmek ve hatta kariyerinize hızlı bir başlangıç yapmak için ideal bir yöntemdir. Bir yıldız gibi parlamalı ve kalabalık stajyer grubunun arasından sıyrılarak fark yaratmalısınız, yalnızca birkaç aylığına işe alınmış olsanız bile. Yurt içinde de, yurtdışında stajda da bu durum böyledir. Şanslı gününüzdesiniz, çünkü biz stajınız sırasında mükemmel sonuçlara nasıl ulaşabileceğinizi biliyoruz. İşte iz bırakan bir staj yapmak için 12 ipucu!

1. Öğle yemeği, öğle yemeği ve yine öğle yemeği

Öğle yemekleri ekip arkadaşlarınız ve üstleriniz ile tanışmanız ve onları daha yakından tanımanız adına eşi bulunmaz bir fırsattır. Belki bir departmanın devam eden bir projede yardıma ihtiyacı vardır ya da ofisten birisi işten sonra futbol için yetenek avındadır. Belki de birisi sizin kadar büyük bir Game of Thrones hayranıdır. Tüm bunları keşfedip fırsatları kovalayabileceğiniz zaman dilimi öğle yemeğidir.

2. Kibar olun

Herkese kibarlık ve iyi niyetle yaklaşın, gerekirse çene çalın ama dedikodudan uzak durun. Kimin size ne iş veya proje için ihtiyaç duyacağını bilemezsiniz. Bu nedenle ne kadar çok sevilirseniz, geleceğinizi şekillendirmede işinize yarayacak yardım, referans ve öneri gibi paha biçilemez bilgi ve birikimlere ulaşmanız o denli kolaylaşır.

3. Pasaklı olmayın

Elbette staj yapmak, temizlik yapmak demek değil (özel olarak bu tanım için işe alınmadıysanız), ama kendinize düşen görevi yapmayı asla unutmamalısınız.  Ofisi yaşanabilir kılmak adına elinizden geleni yapın: Printer’a kağıt koyun, bulaşıklarınızı temiz bırakın ve masanızı her zaman özenle tertipli tutun. Kısacası anneniz sizi izliyormuş gibi davranın.

4. Yorum talep edin

Performansınız hakkında haftalık toplantılar düzenlemek zorunda değilsiniz, ama bu geri bildirim için son güne kadar da beklemeyin. Alacağınız yorumlar öğrenmenize, gelişmenize ve staj fırsatınızdan maksimum verimi almanıza yardımı olacaktır. Geri dönüşler daima olumlu olmasa dahi eleştiriye açık olmalı ve bunu kendinizi geliştirmek için kullanmalısınız.

5. Soru sorun

Arzuladığınız tüm bilgiyi edinebilmeniz adına sadece birkaç ayınız var, bu nedenle meraklı olmalı ve işi enine boyuna öğrenmek adına aklınıza gelen her türlü soruyu iletmelisiniz. Tabii bunu yaparken ekip arkadaşlarınızın işlerini aksatmadığınızdan emin olmalısınız. Birçok kişi kendi tecrübe ve bilgi birikimlerini size anlatmak için iş saatleri içi veya dışında bir zaman dilimi ayırarak birebir konuşmayı tercih edecektir. Bir kahve eşliğinde bu zamanı verimli şekilde kullanın.

6. Küçük şeyleri dert etmeyin

Bir stajyer olarak kimi zaman aşırı eğlenceli olmayan işlere de soyunmanız gerekebilir. Kafayı takmayın, bilin ki bunların üstesinden gelmeniz sizi daha arzulanır görevlere ulaştıracaktır. Bu durumu öğrenme sürecinizin bir parçası olarak görmeli ve üstlerinizi şikayetler ile sıkmadan ilerlemelisiniz. Kendinizi küçük vazifeler ile kanıtladığınızda size açılacak büyük kapıları göreceksiniz.

7. Proaktif olun

Şirketinizin bir Twitter hesabına ihtiyacı olduğunu ya da yeni bir kağıt sağlayıcısına geçerek tasarruf edebileceğini mi düşünüyorsunuz? Süpervizörler girişimcilere bayılırlar, özellikle para tasarrufu veya para kazanmaya yönelik fikirlerle gelenlere. Yine de onları sayısız fikirle yormayın deriz. Fikirleriniz arasında seçici olun ve en isabetli atışları bir plan ve rakamlar eşliğinde sunun.

8. Aşırı istekli olmayın

Bir önceki madde doğru olmasına rağmen aşırı istekli olmamalısınız. Devamlı olarak onay ve övgü peşinde koşmayın, yalnızca networking amacı ile insanlarla konuşmayın ve kesinlikle ilk haftadan tam zamanlı iş fırsatları için yoklama yapmayın. Bunların yanı sıra aşırı eleştirel bir tavır takınmamalı ve tüm sistemleri bir anda değiştirmeye çalışmamalısınız, tabii işiniz bu değilse.

9. Organize ve dakik olun

İşe veya toplantılara geç kalmayın. Birkaç dakika erken gelmek, iş yerinde iyi bir izlenim bırakmak adına oldukça kolay ve etkili bir yöntemdir. Her zaman hazırlıklı olun ve teslim tarihlerini kaçırmayın. Bir işi zamanında yetiştiremeyeceğinize eminseniz, uzatma talep edin. Organize ve zamanın bilincinde olmak, her sektörde aranan bir kişisel beceridir.

10. Profesyonel görünün

Şirketinizdeki kıyafet yönetmeliğini stajınız başlamadan öğrenmeye çalışın ve buna uyun. Bu konuda hiçbir kural olmasa bile iş arkadaşlarınızın giyimine dikkat edin ve buna göre kendi kıyafetlerinize şekil verin. Giyiminiz tavrınızı yansıtacaktır ve bu ne kadar profesyonel olursa, sizin için o kadar olumlu olacaktır.

11. Boş zamanları değerlendirin

İş yoğunluğunun azaldığı zamanlar muhakkak olacaktır. Bunu bir fırsat haline getirerek iş talep edin veya bir projeye yardım eli uzatın. İş zamanınızı iş tanımınız ile direkt ilintili olmayan bir uğraş ile geçirecekseniz süpervizörünüzün onayını almış olduğunuza emin olun. Dürüst olmak boş zamanlarınızın yanlış yorumlanmaması adına en önemli anahtardır.

12. Ve staj sırasında sosyalleşmeyi sakın unutmayın

Bazen departmanlar gönüllü iş, minik gezintiler veya spor aktiviteleri hafta sonu organizasyonları yaparlar. Mutlaka bunlara katılın! Yeni arkadaşlar edinmek ve iş arkadaşlarınızı yakından tanımak adına biçilmiş kaftan olan bu aktiviteler, staj yapmak için taşınmak durumunda kaldıysanız yeni ekip arkadaşlarınızdan spor salonu, kafe, gece kulübü gibi öneriler almak için de idealdir.

Yurt içi ve yurt dışı staj olanaklarına erişmenizde en önemli rollerden birini yabancı dil oynar. Büyük şirketlerden birinde staj imkanları kovalıyorsanız, yurt dışı eğitim sizi hedeflerinize yaklaştıracaktır.

EF ile kendinize en iyi staj imkanını yaratın!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi