GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yerli gibi konuşmanı sağlayacak 10 Avustralya argo terimi

Yerli gibi konuşmanı sağlayacak 10 Avustralya argo terimi

Güney ülkelerinden biri olan Avustralya'ya bir seyahat mi planlıyorsunuz? Australya dil okulu, inanılmaz güzellikte, rahat, sıcak ve canlı bir ülkedir. Yerliler sizi samimiyetle karşılar ve hatta sizi ailelerinden bir parça olarak görüp bahçede barbekü partisine (barbie) veya sohbet eşliğinde serinletici bir bira (coldie) içmeye çağırabilirler.

İlk fark edeceğiniz şeylerden biri, Avustralyalıların kelimeleri kısaltmayı sevmesidir. Genellikle son heceyi kırpıp yerine bir ünlü harf koyarlar. Örneğin: Service station – servo. Avocado – avo. Sandwich – sanga. Afternoon – arvo.

Ve eğer size bir lakap takarlarsa şaşırmayın - bu onların en samimi arkadaşlık belirtisidir! Avustralya'da insanlar genellikle soyadlarıyla hitap edilir, bu nedenle Sam Robertson 'Robbo' denilebilir ve Alex Jones 'Jonesy' olarak seslenilebilir.

Bu yüzden yerli halktan biri gibi konuşmak isterseniz, Avustralyalılarla bir sonraki konuşmanıza ekleyebileceğiniz popüler Avustralya argo ifadelerinin yer aldığı bu listeye bir göz atın. En azından onları duyduğunuzda ne anlama geldiklerini bileceksiniz!

1. Maccas run

Anlam: Maccas, dünyaca ünlü yemek zinciri McDonald's için kısaltılmış bir terimdir. Bir Maccas run genellikle uzun bir gecenin sonrasındaki sabah olur, biri sizi (gerçekten koşarak değil) Maccas'a gitmeyi ve yağlı yemekler getirmeyi teklif eder.

Nasıl kullanılır: "Maccas'a gidiyorum, sana da bir şeyler alayım mı?"

2. A happy little vegemite

Anlam: Bu ifade, Vegemite adlı tuzlu siyah ezme için yapılan bir TV reklamından türemiştir, Avustralyalılar kahvaltıda ekmeğe sürerler. Ve bu günlerde genellikle çok mutlu ve memnun birini tanımlamak için kullanılır. Aynı durumda 'Larry kadar mutlu' ifadesini de duyabilirsiniz.

Nasıl kullanılır: "Parkta oynayan mutlu küçük Vegemitelere bak."

"Evet, onlar Larry kadar mutlu!"

3. Trackie dacks

Anlam: Trackie dacks (veya sadece trackies), Avustralya'da kış aylarında vazgeçilmez bir giysidir. Rahat eşofman altlarıdır ve genellikle evde giyilir.

Nasıl kullanılır: "Bu gece sadece trackie dacks giyip kanepeye uzanacağım."

4. Chuck a u-ey

Anlam: Arkadaşınızla arabada yolculuk yaparken bu ifadeyi duyabilirsiniz. Sadece bir dönüş yapmak anlamına gelir.

Nasıl kullanılır: "Oh hayır, çıkışı kaçırdım. Endişelenmeyin, buradan döneceğim."

5. Fire up the barbie

Anlam: Avustralyalılar özellikle yaz aylarında hafta sonları arkadaşlarıyla beraber barbekü yapmayı çok severler. Ve bu ifade basitçe barbekü yapmak anlamına gelir. Eğer 'BYO' öbeğini duyarsanız, kendi içeceğinizi getirin. Veya eğer bir tabak getirmeniz istenirse, herkesle paylaşılacak atıştırmalıklar veya salata getirin.

Nasıl kullanılır: "Pazar öğleden sonra siz gelmek istiyor musunuz ve ben barbeküyü ateşleyeyim? Sadece kendi içeceğinizi getirin."

6. It’s my shout!

Anlam: Arkadaş grubunuzla bara gittiğinizde, genellikle herkes sırayla içkileri alır. Bu yüzden sıra size geldiğinde "it's my shout!" diyebilirsiniz. Aynı zamanda arkadaşınıza bir şeyler ödemeyi teklif etmek istediğinizde de kullanabilirsiniz, örneğin kahve, öğle yemeği veya sinema bileti.

Nasıl kullanılır: "Peki, sıra bende. Herkes ne istiyor?"

7. Chuck a sickie

Anlam: Bu ifade, birinin patronuna gerçekten hasta olmadığı halde işten izin almak istediğinde kullanılır. Muhtemelen yorgun olduğu için veya sadece işle uğraşmak istemediği için kullanıyor olabilir.

Nasıl kullanılır: "Eğer bir gece daha sahilde kalmak istiyorsak, işten izin almam gerekecek."

8. Parmi and Pot night

Anlam: Parmi (parmigiana'nın kısaltması ve Avustralya'nın bazı bölgelerinde parma olarak da adlandırılır), tavuk şnitzeli üzerine domates salsası, jambon ve peynirle servis edilen patates kızartması ve salata ile beraber çok zengin ve popüler bir tabaktır. Bu yemek çoğu Avustralya barında oldukça yaygındır. Bu yüzden birçok mekan haftanın bir günü özel bir Parmi ve Pot gecesi düzenler, bu özel günde yemek normalden daha ucuz fiyatla sunulur ve ücretsiz bir bira verilir.

Nasıl kullanılır: "Yolun üzerindeki barda her Çarşamba 20 dolara Parmi ve Pot gecesi var!"

9. Carrying on like a pork chop

Anlam: Bu ifade, aptalca, saçma veya çocuksu bir şekilde davranan ve sahte davranan birini tanımlamak için kullanılır.

Nasıl kullanılır: "Çocuk, annesi ona dondurma almayacağını söylediği için aptalca davranıyordu."

10. Mozzie spray

Anlam: Avustralya'da sevimli ve sevecen hayvanlar olduğu gibi, bir o kadar da tatsız olanlar vardır. En sinir bozucu olanı, sıcak yaz akşamlarında kollar ve bacaklarda kaşıntılı kırmızı lekeler bırakan sivrisinek (mozzie) olabilir. Onlardan korunmanın en iyi yolu mozzie spreyi sürmektir.

Nasıl kullanılır: "Ahh, sivrisinekler ısırıyor. Mozzie spreyin var mı?"

Avustralya'da argonuzu prati̇k yapınIngilizce öğrenmek
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi