GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Avrupa’nın En İyi Noel Pazarları: 5 Favori Noel Pazarı

Avrupa’nın En İyi Noel Pazarları: 5 Favori Noel Pazarı

Neredeyse yılın sonuna geldik ve bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz: Noel pazarları zamanı! Bu yerler sadece şenlikle dolup taşmıyor, aynı zamanda zor kararlarla da dolu: Nereden başlamalı? Gluhwein veya Glogg? Zencefil çengel mi yoksa tork mu? Kokulu mumlar ya da camdan yapılmış kreasyonlar mı? İstediğiniz yerden başlamanızı, her birini sipariş etmenizi ve bu beş Noel pazarını (aynı sırada olması gerekmeksizin) ziyaret etmek için Avrupa’yı dolaşmanızı öneririz. Gözlerinizi kapatın ve en iyi Noel pazarlarının hayalini kurmaya başlayın…

1. Prag, Çek Cumhuriyeti

Buraya mutlaka uğramalısınız. Kasım ayı sonundan aralık ayının bitişine kadar Wenceslas Meydanı’nda ve Old Town Meydanı’nda yeni yıl ruhu yaşanıyor. Old Town Meydanı’nda ya da Staromestske namesti’de, İsa’nın doğum sahnesinin canlandırıldığı sahneyi, büyük Noel ağacını ve birçok açık hava konserini görebilirsiniz. (Eğer soğuk size göre değilse, kiliselerdeki akşam konserlerine katılabilirsiniz.) İşte size bazı yardımcı olacak yemek önerileri: Benim favorim Trdelnik. Yılın her günü bulabilmenize rağmen Noel pazarını dolaşırken mutlaka yemeniz gereken bir yiyecek. Birçok satışçının tezgahında Trdelnik görmeniz mümkün. Hamur, vanilya, karamel, ceviz kullanarak hazırlanan ve üzerine şeker dökülerek tadına varılan Trdelnik’in içeriği “aşk”ın içeriğiyle aynı. Diğer tatlılar ise ballı zencefilli kek, vanockya (kuru üzümlü hamur tatlısı), vosi hnizda ya da “arı yuvası” (fındık ve rom ile yapılan kurabiyeler).

2. Strasbourg, Fransa

“Christkindelsmärik” ya da 1570’lerde “İsa’nın Pazarı” olarak bilinen, Avrupa’daki en eski Noel pazarının doğum yerine hoş geldiniz. Strasbourg “Noel Başkenti” olarak bilinir ve 300’den fazla standıyla en büyük pazarlardan biridir. Her ne olursa olsun bredel kurabiyelerini ve  “Tarte flambée,” ya da “Flammkueche,” ya da pastırma, soğan ve creme fraiche ile donatılmış ince pizzayı denemeyi unutmayın. Bunların yenebilirliği aşağı yukarı beş yavru köpeğin suratınızı yalamasına veya hiç çalışmadan sınavlarınızı geçmenize eş değerdir. Fransa’nın diğer yörelerinde de coşkulu Noel pazarları mevcut.

3. Münih, Almanya

Kış mevsimi boyunca Almanya büyük bir Noel pazarıdır: Berlin’i, Düsseldorf’u, Köln’ü, Dresden’i ve Nuremburg’u bunlardan birkaçıdır ancak Münih’i öne çıkartmak isteriz çünkü bu şehir sadece Oktoberfest’ten ibaret değil. Kasım sonundan Noel’e kadar buralarda olursanız, şehrin kalbindeki Marienplatz’a mutlaka uğramalısınız. En popüler pazardır ve kökeni 14. yüzyıla kadar uzanır. “Keltznbrot” yani fındık, meyve ve bal ile yapılan geleneksel ekmeği ya da “Fatschkindl” yani bebek İsa şeklindeki tatlıyı yiyebilirsiniz. Farklı bir tatil deneyimi için uluslararası müzisyenleri, el yapımı ürünleri ve dünyanın dört bir yanından yiyecekleri içeren etnik festival olan Tollwood Noel Pazarı’na gidebilirsiniz. Yılbaşı döneminde Münih’i ziyaret etmek unutulmaz bir deneyimdir.

4. Viyana, Avusturya

Kasım ayının ortalarından Noel’e kadar Viyana’nın Aralık Pazarı’nda (Krippenmarkt) geçmişi 1298’e kadar uzanan Noel geleneklerini deneyimleyebilirsiniz. Rathausplatz’daki pazar 150’den fazla stand barındırıyor ve dev bir Noel hediye takvimine dönüşüyor. Şehrin içinden geçen Chriskindle Express trenine binebilir, baharatlı Noel punch’ı, şarap, konyak veya schnapps, ılık meyve suyu ile tatlanan Weihnachtspunsch içebilirsiniz. Viyana’da Noel pazarları ve kışı sevmek için çok sebebiniz var. Afiyet olsun ve mutlu Noeller!

5. Basel, İsviçre

Basel’in şehir merkezinde İsviçre’nin en geniş Noel pazarını bulabilirsiniz ve bir çeşit zencefilli waffle olan “Basler Läckerli” yiyebilirsiniz. Standlar tam anlamıyla abartılı bir şekilde süslüdür ve hepsi Instagram’a konmaya değer. Sizi tatlı ancak hileli bir tatlı hakkında da sizi uyarmak isterim: “Chääs Bängel” denen baget içi fondülü tatlının dikkatle yenmesi gerekiyor yanmayı önlemek için (bunu çok zor bir yoldan öğrendim!) ama yine de buna değiyor, tıpkı İsviçre’de diğer pazarlarda da bulabileceğiniz tüm peynirli yiyecekler gibi. Diğer pazarlardan bahsetmişken, biliyorum burada hile yapıyorum ama bu önemli; Zürih Noel pazarını da ayrıca önermek isterim. Sadece Avrupa’daki büyük Noel pazarlarından biri değil, aynı zamanda orta noktasında 5000 adet parlayan Swarovski taşlı kristal süslemelerle bezenmiş bir Noel ağacı var. Oradayken Montreux Noel pazarını da ziyaret edin. İlk ikisinden küçük de olsa Geneva Gölü boyunca uzanan 150 tane aydınlatılmış standı ve yanında poz verebileceğiniz bir Freddie Mercury heykeli var. (Size önemli olduğunu söylemiştim.)

Avrupa'yı EF ile gezin, Noel pazarlarını yerinde görün!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi