GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yılbaşı Gelenekleri: Dünyadan İlginç 12 Noel Geleneği

Yılbaşı Gelenekleri: Dünyadan İlginç 12 Noel Geleneği

Noel’i sevmek için çok neden var: Yemek, aile, arkadaşlar ve diğer birçok şey. Farklı kültürleri tanımak da bu sebeplerin arasında. Bu tatil sezonunu daha da büyüleyici kılan şey ise dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin kendi Noel geleneği ile bu özel günü kutluyor olması. İşte dünyadan harika (ya da harika bir şekilde ilginç) yılbaşı gelenekleri:

1- Noel tavuğu – Japonya

Noel demek yemek demektir ve Japonya’da bu sadece üç harf çağrıştırır: KFC. İnsanlar tavuk yemek için bu Amerikan fast-food zincirine akın ediyorlar. “Kurisumasu ni wa kentakkii!” yani “Noel için Kentucky!” sloganıyla hareket ediliyor. “(Kızarmış) Noel tavuğu” yeme geleneği bir pazarlama kampanyası ve 1974’e uzanan bir geçmişi var. Bugüne kadar KFC her Noel arifesinde en yüksek satış hacmini elde ediyor.

2- Şanslı numaralar – İspanya

19. yüzyılın sonlarından beri İspanyol Ulusal Piyango’su yılın en büyük miktardaki para ödülünü veriyor: “El Gordo” veya “Şişko Olan”. Bu büyük bir sosyal etkinliğe döönüştü ve genelde 22 Aralık’ta insanlar kazanan şanslılardan olma umuduyla düzinelerce piyango bileti ile bir araya geliyorlar.

Piyango numaraları geleneksel olarak 22 okul öğrencisinden oluşan koro tarafından seslendiriliyor ve bütün ülke hayatlarının Noel hediyesi için bu olaya yüksek umut bağlıyor.

3- Noel kütüğü – İspanya

Eğer Noel ağacı hayranı değilseniz, ilginizi Noel kütüğüne çekebilir miyiz? İspanya’nın birçok bölgesinde hediyeler “Tió de Nadal” yani Noel kütüğünde getirilir. Bu da surat ve küçük bacaklarla dekore edilmiş küçük bir parça tahtadır.

Ancak bu kütükler sadece hediye getirmekle kalmıyor, Tió de Nadal aynı zamanda geceleri beslenir ve kendi battaniyesine kıvrılıp yatar. Tatlı değil mi? Üstelik tatlılığı bununla da sınırlı değil, Noel arifesinde bu kütük şömineye konur ve aileler içinden hediyeler ve şekerler dökülene kadar bu zavallı küçük kütüğe sopalarla vururlar.

Şu an Tió de Nadal’ın bir diğer ismi olduğundan bahsetmenin tam zamanı: Caga Tió, yani b*k kütüğü.

4- Süpürgeler ve Paspaslar – Norveç

Norveç’te Noel paspasları ve süpürgeleri saklamak anlamına gelir. Bu, insanlar temizlemek istemediği için değil, Norveçliler batıl inançlı olduğu için. Noel zamanı gökyüzünde zevkle turlamak için süpürgeleri çalan ve Dünya’ya dönen kötü ruhları engellemek için saklarlar. Gerçekten en çılgın yılbaşı gelenekleri arasında.

5- Noel örümcekleri – Ukrayna

İster inanın ister inanmayın, yılbaşı örümceği diye bir şey var. Ukrayna’da yılbaşı ağaçları örümcek ağları ile süslenmiştir – korkmanıza gerek yok, örümcek ağı gibi görünen bu süslerin iyi şans getirdiğine inanılır. Rivayete göre ağacı için yılbaşı süslerine parası yetmeyen bir kadın vardır. Bir sabah uyanır ve tüm ağaç güneş ışığında parlayan muhteşem örümcek ağları ile kaplanmıştır.

Polonya ve Almanya gibi diğer ülkelerde de örümcek veya örümcek ağına Noel ağacında rastlamak, iyi şans olarak kabul edilir.

6- Noel Baba’nın posta kutusu – Kanada

Bir noktada hepimiz Noel Baba’ya mektup yazmışızdır. Peki gerçekten bir adresi olduğunu biliyor muydunuz? Posta kutusu Kanada’da ve eğer 16 Aralık’a kadar kendisine yazarsanız -Braille alfabesi dahil olmak üzere 30’dan fazla dilde yazabilirsiniz- geri dönüş alıyorsunuz.

Mektubunuzu Noel Baba, Kuzey Kutbu H0H 0H0, Kanada adresine yazabilirsiniz. Gönderim ücretsiz ve posta pulu gerekmiyor çünkü Noel Baba harika biri. Ayrıca posta kodu da Kuzey Kutbu.

7- Noel turşusu – anonim

Noel süslemesinde turşu sizin favoriniz olmalıdır çünkü fazladan hediye alacağınız anlamına gelir. Pek çok ülkede turşu şeklinde bir süsleme Noel ağacının bir yerine saklanır ve bunu bulan kişinin ya çok iyi kazancı olur ya da fazladan hediyeye hak kazanır.

Bu geleneğin nereden geldiği bilinmiyor ancak fazladan hediye aldığımız sürece bunu dert etmeyeceğiz.

8- Yol gösterici yıldızlar – Ukrayna, Polonya

Ukrayna ve Polonya gibi dünyanın bazı bölümlerinde hediyeleri açmanın doğru zamanı yıldızlarda gizlidir. En genç çocuk akşam gökyüzünü seyreder ve ilk yıldızın görünmesini bekler. Bu, hediyeleri açma seremonisinin başlayabileceğinin sinyalidir. (Havanın kapalı olması durumunda bir kişi bu doğru zamanı belirler.)

9- Noel pudingi – Slovakya

Puding, tüm tatları ve kıvamlarıyla, ünlü bir Noel tatlısıdır. Slovakya ve Ukrayna’nın bazı bölümlerinde puding sadece kalpleri ısıtmaz, aynı zamanda geleceği de tahmin eder. Ailenin en yaşlı erkek üyesi bir kaşık dolusu puding alıp tavana atar. Ne kadar çok puding yapışırsa o kadar çok şans getireceğine inanırlar. Bu kadar basit.

10- Donald Duck – İsveç

İsveç’te önemli Noel gelenklerinden biri “Donal Duck Özel Bölümü” izlemektir. Bu bir saat süren program Noel arifesinde öğlen 3’te başlar ve bütün etkinlikler buna göre planlanır, böylece tüm aile programı bir arada izlemek için toplanabilir.

11- Noel canavarları – İzlanda

Noel, tüm festival ruhu ve eğlenceli havasıyla, çocuklara en azından yılda bir ay boyunca iyi ve düzgün davranmaları gerektiğini canavarların hatırlattığı bir zamandır. Bu “Noel Polis” ekibinin şaşırtıcı üyelerinden biri de Jólakötturinn, yani İzlanda Noel kedisi.

Tıpkı yukarıda bahsettiğimiz kütük gibi kulağa tatlı geliyor ama her şey göründüğü gibi değil. Jólakötturinn çocukları yiyor, daha doğrusu görevlerini yerine getirmeyenleri yiyor. Bu yüzden Noel için yeni kıyafetleri olamıyor. Miyavlı Noeller!

12- Paten yapmak – Venezuela

Noel Ulaşımının En Havalısı Ödülü Venezuela’nın başkenti Caracas’a gidiyor. İnsanlar Noel zamanı sadece yürümüyor, paten de yapıyor. Hatta şehrin bazı kısımları bu sebeple kapatılıyor ve insanlar kiliseye rahatça patenle gidebiliyor.

Dünyayı bizimle dolaşın, yılbaşı geleneklerini birebir tecrübe edin!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi