GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yurtdışında Memleket Hasreti İle Başetmenin 8 Kolay Yolu

Yurtdışında Memleket Hasreti İle Başetmenin 8 Kolay Yolu

Yurtdışında memleket özlemi (homesickness), kendi yatağımızdan, ailemizden ve arkadaşlarımızdan uzak kaldığımızda hissettiğimiz hüzünlü ve melankolik bir deneyimdir; diğer bir ifadeyle memleketimizdeki her şeyin çok daha iyi, daha ucuz ve daha eğlenceli olarak hissedildiği anlar.

Hemen hemen hepimizin başına gelen ve gerçekten değer verdiğimiz şeyleri bize hatırlatan bu duyguya kapılmak aslında oldukça doğal bir süreç. Doğal olmasına rağmen pek de keyifli olmayan bu süreci kolayca atlatabilmen ya da bu duygunun canını sıkmasını önlemesi için uygulayabileceğin 8 farklı yolu senin için listeledik.

1. BİR GÜN BOYUNCA EV ÖZLEMİNİN TADINI ÇIKAR

Memleket özlemi çekmek aslında biraz da bir ilişkiden ayrıldıktan sonra yaşanan süreçte hissedilenlere benzer. Böyle durumlarda mutsuzluğu kabul edip, birkaç gün bolca dondurma ve çikolata yiyip, hayata devam etmek işe yarayabilir. Memleket özlemini bir gün boyunca sonuna kadar yaşayıp, sonra da onu vücudundan atmak sence de iyi bir fikir değil mi? Bu özlemin tadını çıkaracağın gün, 24 saat boyunca şunları yapabilirsin: ülkene ait sevdiğin bir yemeği bulup ye, sevdiğin müzikleri dinle, ülkendeki arkadaşlarını ve aileni ara… Tüm bunları yaptıktan sonra bir ara ver ve yeni tanıştığın arkaşlarınla bir şehir turu yap ve yeni yerler keşfet!

2. PROGRAM YAP

Yeni bir şehirde kendi evindeymiş gibi hissetmek isteyenlere tavisiye edebileceğim bir numaralı öneri – bir rutin oluşturmaları. Peki ama nasıl? Düzenli olarak spora gitmekten, her Pazar sabahı sevdiğin kafede kahve içmeye kadar rutin oluşturabileceğin çok fazla seçenek var. Bazı aktiviteleri planlamak ve bu plana uymak, sana dört gözle beklediğin seçenekler sunarak, seni yeni ortamında evindeymiş gibi hissettirecektir.

3. FAVORİ BİR MEKAN KEŞFET

Tıpkı bir rutin oluşturmak gibi, sevdiğin bir park, rahat koltukları olan bir kafe gibi favori bir mekanının olması, kendini evinde gibi hissetmene yardımcı olacaktır. Bir süre sonra barista hangi kahveyi istediğini sen sormadan bilir hale gelmiş olur ya da parkta yürüyüş yaparken köpeklerini gezdiren kişileri tanımaya başlarsın.

4. BOŞ VAKİTLERDE SIKILMAYI RAFA KALDIR

Sıkılmak, memleket özlemini en çok tetikleyen durumlardan biridir; ne kadar çok boş vaktin olursa evini ve evine gitmeyi daha fazla arzularsın. Bunun en güzel çözümü kendini sürekli meşgul etmek olacaktır; spora gidebilir, gönüllülük projelerine ya da okulundaki aktivitelere katılabilirsin. Sürekli aktif olmak aynı zamanda yeni arkadaşlar edinmen ve yerel kültüre daha iyi adapte olman içinde de harika bir yol!

5. SOSYAL MEDYA YERİNE GERÇEK YAŞAMIN TADINI ÇIKAR

Teknolojinin bu kadar çok gelişmiş olduğu günümüzde sevdiklerimizle bağlantıda olmak artık çok kolay: dilediğimiz zaman mesajlaşabilir, internet üzerinden ücretsiz videolu konuşma yapabiliriz. Resimler ve videolar sayesinde kim nerede ne yapıyoru artık çok kolay bir şekilde takip edebiliyoruz. Bu teknolojiler sayesinde evinde, ülkende arkadaşlarının yaptıklarına odaklanmamak neredeyse imkansız değil mi? Ama sana tavsiyemiz sosyal medyayı bir kenara bırakman olur, böylelikle sadece yeni hayatına odaklanarak daha mutlu olabilirsin. Günün sonunda yurtdışına çıkmanın amacı zaten yeni şeyler keşfetmek değil mi?

6. YENİ KİŞİLERLE TANIŞ

Ne kadar çok kişi tanırsan, o kadar kolay bir şekilde yapacak aktivite de bulabilirsin. Özellikle de farklı ülkelerden gelen kişilerin olduğu sınlarda ya da grup seyahatlerinde yeni arkadaş edinmek daha kolay olacaktır. İlk başta tanımadığın birçok kişinin olduğu bir sınıfa adım atmak korku verici olsa da, konfor alanından çıkıp yeni kişilerle tanıştığında çok güzel arkadaşlıklara imza atabilirsin.

**7. (**BOLCA) FOTOĞRAF ÇEK

Yeni bir yeri keşfetmenin en güzel yollarından biri de bolca fotoğraf çekmektir. Etrafa ne kadar çok aşina olursan, yeni yerinde kendini o kadar çok evinde gibi hissedersin. Ayrıca çektiğin fotoğraflara baktığında, etrafındaki güzelliklerin kıymetini daha iyi anlayarak, neden bu şehri seçtiğini hatırlayabilirsin.

8. ZİYARETÇİLERE AÇIK OL

Memleket özlemi ile başetmenin en ucuz yolu olmasa da, ailenin ya da arkadaşlarının seni ziyaret etmesi özlemini dindirmek için güzel bir yol. Seni ziyaret eden yakınlarına etrafı gezdirirken, onların beğeni ve heyecanları sana aslında ne kadar da şanslı olduğunu bir kez daha hatırlatacak ve gittiğin şehri daha da çok seveceksin!

Dünyayı EF ile Keşfedin!Daha Detaylı Bilgi Alın!
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet