GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

İlk Yurtdışı Seyahatinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler – 1.Bölüm

İlk Yurtdışı Seyahatinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler – 1.Bölüm

Yurtdışına ilk kez çıkmak heyecan verici, değil mi? Bu süreçte aklınıza takılan bir, iki veya dokuz soru olabilir. Mesela, “Yanımda ne götürmeliyim ve ne kadar eşya almalıyım? Kredi kartına ihtiyacım var mı? Ayrıca uçuş saatlerim neden saçma gözüküyor?” gibi sorularınız cevaplanmayı bekliyor mu?  Gelecekteki seyahatinizin sadece eğlenceli noktalarına odaklanmanız için(mesela herkese yurtdışına gideceğinizi söylemek gibi), öğrencilerin akıllarına en çok takılan soruları topladık ve cevapladık. “İlk Yurtdışı Seyahatinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler” serimizin ilk yazısına hoş geldiniz.

Daha önce tek başıma hiç yolculuğa çıkmadım. Öneriniz var mı?

İlk defa yolculuğa çıkmak biraz gergin olabilir ama birkaç ufak ipucu verebiliriz. Güvenlikte ve pasaport kontrolünde vakit kaybedebileceğiniz için havaalanına erken gitmeye özen gösterin . Gittiğiniz ülke için havaalanı transferini önceden ayarlamanın faydalı olacağını düşünüyoruz. Böylece,  uzun bir uçak yolculuğundan sonra, ilk kez gittiğiniz bir ülkede, evinizi veya yurdunuzu aramak zorunda kalmayacaksınız. Havaalanı transferine yer ayırttığınızda, yolculuğunuzun sonunda birisi sizi havaalanı kapısında karşılıyor olacak. Bekleyen kişi adınızın yazdığı bir kağıtla sizi bekleyeceğinden onu fark etmeniz çok kolay olacak. Ayrıca sizi bulmadan oradan ayrılmayacaklarına emin olabilirsiniz. (Sizi bekleyen görevliyi hemen bulamazsanız, seyahat dokümanlarından telefon numarasına ulaşabilirsiniz.)

Evinde kalacağım aileyle daha önceden iletişime geçmeli miyim?

Elbette. Artık o ailenin bir parçası olacaksınız ve onlarda en az sizin onları merak ettiğiniz kadar sizi merak edecekler. Onlara bir e-mail gönderebilirsiniz. Burada kendinizi tanıtıp, program hakkındaki heyecanınızı paylaşabilirsiniz. Ayrıca, bilmek istediğiniz şeyleri de onlara sorabilirsiniz. E-maillerle veya aramalarla onları bombardımana tutmayın ama gitmeden önce bir selam vermek iyi olacaktır.

Yanıma neler almalıyım?

Bu nereye ve hangi uzunlukta gittiğinize göre değişir. Gitmeden önce gideceğiniz yerin hava durumunu Google’dan kontrol etmeyi unutmayın. Gittiğiniz yerde çamaşırlarınızı yıkayabileceksiniz, yani çok fazla eşya götürmenize gerek yok. Ayrıca, orada da alışveriş yapabilirsiniz, yani bunun için yanınıza para almayı unutmayın. (Ayrıca dönüşte koyabileceğiniz kadar bavulunuzda yer bırakmalısınız.) Hava durumundan emin olduktan sonra, uygun kıyafetlerinizi paketleyebilirsiniz. Sürekli katılacağınız geziler ve aktiviteler olacağından, yanınızda bir çift spor ayakkabı götürmeyi unutmamalısınız. Ayrıca şarj aletinizi ve adaptörleri de mutlaka getirin. Eğer bir şeyi unutursanız endişelenmeyin. Muhtemelen aradığınız her şeyi orada kolayca bulabileceksiniz. Temizlik eşyalarını da oradan temin edebileceğiniz için, sadece seyahat boy ürünler götürmek akıllıca olacaktır. Ve ayrıca, size evi hatırlatacak birkaç şeyi de yanınızda götürmek kesinlikle çok normal.

Ne tür bir bavul taşımalıyım?

Tekerlekli bavullar bir yerden bir yere gitmenizde büyük kolaylık sağlayacaktır. Gittiğiniz yerde çok fazla seyahat edeceğinizi düşünüyorsanız, büyük bir sırt çantası da mantıksız değil. Havayolu şirketinin bavul kısıtlamalarını kontrol etmeyi unutmayın. Laptop, kamera ve değerli eşyalarınızı yanınıza almalısınız. Eğer hafta sonu gezilerine katılmayı planlıyorsanız yanınıza ufak bir çanta almayı ihmal etmeyin.

Hangi şehirler farklı cinsel yönelimlere daha saygılı?

San Francisco, Barcelona, Malta, Paris ve Londra

Ev sahiplerime veya oda arkadaşıma hediye götürmeli miyim?

Kim hediye sevmez ki? Memleketten getireceğiniz ufak bir hediye aradaki buzları hemen eritecek ve harika bir insan olduğunuzu hemen göstermenizi sağlayacaktır.

Seyahatime nasıl hazırlanmalıyım?

Bavulunuzu hazırlayıp, gelecekteki arkadaşlarınıza hediye alıp, havaalanı transferinizi de ayarladıktan sonra yapmanız gereken şey okulunuz hakkında bilgi edinmek ve sınıf arkadaşlarınızla tanışmaktır. Ayrıca, güvenilir bir online İngilizce testini çözerek, sizin için en uygun dil seviyesini belirleyebilirsiniz. Ayrıca, gideceğiniz merkezi Google’dan araştırıp, orada yapabileceğiniz veya katılabileceğiniz aktivitelere de göz atabilirsiniz.

Kredi kartına ihtiyacım var mı?

Evet, kredi kartı temin etmenizi öneriyoruz, özellikle de Amerika’ya gidiyorsanız. Eğer çok fazla para harcamanız konusunda endişeleniyorsanız, bankaya bir limit koyma konusunda başvurabilirsiniz. Çok fazla para harcamamak konusunda yapabileceğiniz bir diğer şey de, ön ödemeli kredi kartı kullanmak olabilir. Aileniz bir miktar parayı karta koyacak ve bu da bütün harcayabileceğiniz paranız olacak(tekrar yüklenene kadar). Bu işin en iyi yolu yurtdışı harcamalarıyla alakalı bankanızla konuşmak olacaktır.

Kaç saat önceden havaalanında olmalıyım?

Tren ve otobüsün aksine, uçağa binmek için 5 dakika önceden peronda olmak yeterli değildir. Orada olmanız gereken zaman gideceğiniz yere göre değişmektedir, bu sebeple havayolu şirketinin kurallarını takip etmek önemli. Genel bir kural olarak, uluslararası uçuşlar için yolculuk saatinden 2 saat önce havaalanında olmak makbuldür. Eğer başka bir kıtaya geçecek veya okyanus ötesi bir seyahat planlıyorsanız bu süre 3 saate kadar çıkabilir. Erken gidip bagajınızı teslim etmek, güvenlikten geçmek ve uçuş saatini gülümseyerek beklemek çok daha iyi.

Ne kadar para götürmeliyim?

Her zaman olduğu gibi bu da nereye gittiğinize, ne kadar kalacağınıza ve alışverişi ne kadar sevdiğinize göre değişecektir. Yanınıza sadece ilk hafta yetecek kadar nakit götürmenizi ve fazlası için kredi kartı veya banka kartı kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bazı aktiviteler için daha gitmeden bilet alabilirsiniz. Böylece, para konusunda endişelenmeden arkadaşlarınızla daha çok eğlenebilirsiniz.

Yurtdışı eğitimimim için özel bir sigortaya ihtiyacım var mı?

Yükümlülükleri de içeren bir seyahat sigortası yaptırmanızı özellikle tavsiye ediyoruz. İstediğiniz özel bir sigortaya kayıt yaptırabilirsiniz veya eğitim danışmanınıza sigorta konusunda danışabilirsiniz.

Pasaportumun süresi bitmiş veya bitmeye az kalmışsa ne yapmalıyım?

Böyle bir durumda hemen yenisini istemeniz gerekiyor. Eğer vizeye başvurmanız gerekiyorsa, pasaportunuzun son kullanım tarihini özellikle kontrol etmelisiniz. Çünkü ülkelerin size vereceği vize süresi pasaport süresine göre değişmektedir. (Ayrıca, vizeniz pasaportunuza bağlı olduğundan yeni bir pasaport aldığınızda vizeniz eşleşmeyecektir.) Pek çok ülke, vize süreniz bittikten sonra pasaportunuzun birkaç ay daha geçerli olmasına dikkat eder.

Yanımda evcil hayvan götürebilir miyim?

Eğer rehber hayvan değilse, götüremezsiniz. Hayvanınıza da başka bir dil öğretmeyi çok isterdik, ama bu konaklamada biraz sorun çıkaracaktır.

EF ile yurtdışına güvenle çıkın.Detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi