GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yurtdışı Eğitim Seyahatine Hazırlanman için 12 İpucu

Yurtdışı Eğitim Seyahatine Hazırlanman için 12 İpucu

Yurtdışında eğitim görmek unutulmaz bir maceradır. Nokta. Ama seçtiğin dilde uzman olmadan, yerel yaşam tarzını benimsemeden ve yaşam boyu sürecek hatıralar edinmeden önce başka bir ülkeye seyahat etmek için hazırlanmak gerekiyor ve bu sadece pasaport almak ve valizini hazırlamak anlamına gelmiyor…

  1. MADDİ DURUMUNU AYARLAMALISIN

Her şeyden önce, seyahatini karşılayabilecek kadar paran olduğundan emin olmalısın. Bu aynı zamanda yurtdışında bulunduğun süre boyunca harcayacağın parayı da kapsıyor. Senin de tahmin edeceğin gibi, muhtemelen düşündüğünden daha fazla para harcayacaksın. Genelde en iyisi yanında az da olsa bir miktar nakit bulundurmaktır; diğer bir yandan daha büyük harcamalar ve uzun seyahatler için bir kredi kartı da lazım olacak. Kredi kartını aldığın bankayı, nereye gittiğin ve ne kadar kalacağın konusunda bilgilendirirsen, alışveriş çılgınlığına başladığında kartını bloke etmelerini engellemiş olursun.

  1. HAVA ALANI TRANSFERİNİ ORGANİZE ETMELİSİN

Hayatını kolaylaştırmak için, hava alanından kalacağın yere ya da okuluna transferini yurtdışı seyahat danışmanına organize ettir. Eğer bir taksi bulmayı ya da toplu taşıma ile gitmeyi tercih edersen, önceden farklı seçenekler bulduğundan emin olmalısın. Bu sana bayağı bir zaman ve enerji sağlayacak, hele de uzun bir uçuşun ardından… Gideceğin yerdeki ulaşımını organize ettikten sonra, uçağa binmeden önce hava alanına nasıl gideceğini de planlamayı unutmamalısın.

  1. SİGORTA İHTİYAÇLARINI AYARLAMADAN OLMAZ

Yurtdışı seyahat danışmanın, seyahat sigortası hakkında konuşmak için de en doğru kişidir; yani bu kişinin bilgisinden faydalanmalısın. Ayrıca sağlık sigortanı sağlayanlarla da iletişime geçmen gerekiyor; böylece yurtdışında bulunduğun süre için sana özel bir sağlık sigortası teklifi olup olmadığını öğrenebilirsin.

  1. ÖNEMLİ BELGELERİN KOPYASINI ALMAYI UNUTMA

Pasaport, sigorta, kredi kartı bilgileri gibi önemli belgelerinin tümünün hem dijital hem de kağıt kopyalarını edin ve bunları ayrı ayrı yerlerde tut. En iyisi bunların birer kopyasını ailene ya da arkadaşlarına bırakman ve kendi yanında da birer dijital ve kağıt kopya götürmen olur. Dijital versiyonları e-mail ya da a cloud gibi güvenli ve aynı zamanda kolay erişebileceğin bir yerde tutmalısın.

  1. KALACAĞIN YERİ ARAŞTIRMALISIN

Nereye gideceğin ve orada neler yapabileceğin ve neler görebileceğin muhtemelen seyahat için hazırlanmanın en güzel tarafı. İstersen seyahat rehberi alabilirsin ya da yeni yaşam yerinin sana neler sunduğunu anlamak için Google kullanabilirsin. Canlı canlı gidip görmek çok daha eğlenceli olsa da, yurtdışındaki zamanını iyi değerlendirmek için önceden biraz araştırmak yapacağın gezileri planlamanı sağlar. Gider gitmez bir yerli gibi hissetmek için gideceğin yerin gelenekleri, görenekleri ve alışkanlıkları konusunda önceden bir şeyler okumayı da unutma.

  1. VALİZ HAZIRLAMAKTA NE VAR DEYİP GEÇME

Öncelikle, uçacağın hava yolu firmasının ağırlık ve büyüklük sınırlamalarını kontrol etmelisin. Ardından, valizini hazırlamayı çocuk oyuncağı haline getirmek için blogumuzdaki yazıları okumalısın. Esas ihtiyaçlar, şarj aleti ve yedek kıyafetler el bagajı içine koyman gerekenlerdir. Valizin uçaktan geç çıkarsa zor durumda kalmazsın böylece. Eğer bir yerde bir kaç günden fazla kalacaksan, banyo malzemelerini gideceğin yerden almalısın. Sadece gittikten sonra alacağın ilk duş için gereken malzemelerin seyahat tipi olanlarını yanında götürebilirsin. Tüm çantalarını hazırladıktan sonra hepsinin üzerine isim etiketini koymayı da unutma.

  1. GİTMEDEN YEREL DİLDEN BİR KAÇ KELİME ÖĞRENMELİSİN

Bu blogu okuduğuna göre, yurtdışına dil okumaya gittiğini tahmin ediyorum. E o zaman, gitmeden biraz hazırlık yapmanda fayda var. Yeni dilin duyuşuna biraz alışıp hatta bir de üzerine bu dilde bir kaç cümle kurmayı öğrenirsen, seyahatin çok daha kolay hale gelir. (Uzun uçak yolculukları bazı temel kelimeleri hafızanda tazelemek için birebirdir.)

  1. GEREKLİ İLAÇLARINI YANINA ALMALISIN

Düzenli olarak kullandığın bir ilaç varsa ya da lens takıyorsan, yurtdışında olduğun süre boyunca sana yetecek kadarını yanına almalı ya da yurtdışında temin etmek için reçete götürmelisin. (Sigortanın ne kadarını kapsadığını kontrol etmeden gitme.)

  1. ÖNEMLİ NUMARALARI BİR KENARA NOT ET

Cep telefonu çağında yaşadığımız için numaraları ya da şifreleri neredeyse hiç ezberlemiyoruz artık. Yurtdışına gideceksen, yeni bir telefon alman ya da okuldaki bilgisayara giriş yapman gerekebilir. Bu yüzden de önemli numaraları ve şifrelerini (ya da şifre için ipuçlarını) ezberlemeli ya da bir kenara not etmelisin, böylece panik yaşamaya gerek kalmadan birini arayabilir ya da giriş yapabilirsin.

  1. CEP TELEFONU PLANINI HAZIRLAMALISIN

Yurtdışında ne kadar süre kalacağına bağlı olarak, gittiğin yerde bir SIM kart alman mantıklı olabilir.  Gitmeden önce, hattının bağlı olduğu firmanın yurtdışı dolaşım fiyatlarını ve uçuş plan vergilerini bir kontrol et. Yoksa geri döndüğünde korkunç bir telefon faturasıyla karşılaşabilirsin. Yurtdışındayken okul, kalacağın yer ve hatta bazı kamusal alanlar gibi birçok yerde ücretsiz wifi bulabilirsin. Fakat yine de bu ağları bulamayacağın yerlerde ulaşılabilir olmanın bir yolunu bulmanda da fayda var.

  1. EV SAHİBİ AİLENE MERHABA DE!

Eğer yurtdışında bir ailenin yanında ya da bazı oda arkadaşları ile kalacaksan ve iletişim numaraları sende varsa, gitmeden önce mutlaka arayıp kendini tanıt! Sen onları ne kadar merak ediyorsan, muhtemelen onlar da seni o kadar merak ediyordur. Dolayısıyla gitmeden bir merhaba demen hoş bir jest olabilir. Herkes hediyeleri sever; giderken memleketinden şöyle küçük birer hediye götürmen sıcak bir tanışma ortamı yaratabilir, ne dersin?

  1. HEYECANLAN!

Yurtdışına gitmeden önce düşünmen ve yapman gereken bir sürü şey var, hele de ilk kez yurtdışına çıkıyorsan! Kaç kere valiz hazırlamış olursan ol, başlamak üzere olduğun bu unutulmaz macera için heyecanlanmayı unutma. Sevinçten dans etmek tam da bunun için icat edildi!

EF ile Yurtdışında Eğitim Alın!Daha detaylı bilgi alın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi