GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Dünyadan 9 İlginç Yılbaşı Geleneği

Dünyadan 9 İlginç Yılbaşı Geleneği

Yılbaşına çok az bir zaman kalmışken, 202o’nin mutluluk, refah ve para getirmesi için yılbaşı geleneği olan bazı inanışları gerçekleştirme moduna çoktan girmiş olmalısın. Yeni yıla girerken bir klasik olan 10’dan geriye doğru saymak ya da havai fişeklerin keyfini çıkarmak bir yana, tüm dünyadan farklı yılbaşı geleneklerini senin için bir araya getirdik. Bu listeden ilham almaya hazır mısın?

1. YENİ YILA SAĞ İLE BAŞLA

İskoçya ve Yunanistan’da ‘ilk adım’ eski bir yılbaşı geleneğidir. Yeni yılda eve ilk giren kişinin ya iyi şans ya da kötü şans getireceğine inanılır. Nasıl mı? Saatler gece yarısını vurur vurmaz eşin dostun evine “ilk ayak” basan olmak için bir yarış başlar. Arkadaşlar ya da akrabaların eve sağ ayakla adım atması şans işaretidir ve ‘ilk ayaklar’ gittikleri evlere para, ekmek, tuz gibi kültürel bolluk sembollerinden de götürürler.

2. HOPLA – ZIPLA – ATLA!

Eğer daha fazla ayak ve daha fazla kişiyi dahil etmek istiyorsan, Danimarkalıların yaptığı gibi eş, dost ve arkadaşlarla birlikte sandalyeden atlayarak yeni yıla girebilirsin. Bunun kötü ruhları engelleyip, şans getirdiğine inanılır. Brezilyalılar ise atlama olayını bir tık ileri götürerek, yeni yıla girerken sahile gidip 7 dalga üzerinden atlar ve yeni yıldan 7 dilek dilerler.

3. AĞIZ DOLUSU ÜZÜM

İspanya‘da ve İspanyolcanın hakim olduğu diğer latin ülkelerinde, yeni yıla ağızları dolu olarak girerler: 12 üzüm tanesini yemenin 12 ay boyunca mutluluk ve refah getireceğine inanılır. Üzümleri ise dilediğin zaman yiyemiyorsun! Saatlerin 12’yi vurmasını beklemen lazım.

4. ZA ZDOROVJIE (ŞEREFE!)

Rusya’da, yeni yıl dileği tutmak oldukça ciddi bir iştir, ve Ruslar bunun gerçekleşmesini sağlamak için oldukça çaba harcarlar. Nasıl mı? İnsanlar dileklerini küçük kağıt parçalarına yazar, bu kağıtları yakar ve sonra da yanan kağıdın küllerini şampanya bardağına atıp bu şampanyayı içerler. Şerefe!

5. SEYAHATLERLE DOLU BİR YIL

Seyahat etmeyi sevenler için harika bir yılbaşı geleneği: Kolombiya’da bütün yılı seyahat ederek geçirmek isteyenler, boş bir valizle sokağın çevresini dolaşırlar!

6. RENKLERE DİKKAT

Giyecekler ve renkleriyle ilgili birçok gelenek mevcut. Brezilya’da kötü ruhları uzaklaştırmak için yılbaşında beyaz giyilir. Çin‘de şans getirmesi için kırmızı giyilir (bu arada Çin yeni yılı Şubat ayında kutlanmaktadır). Tüm dünyadaki yılbaşı geleneklerine baktığımızda iç çamaşırı renginin de önemli bir unsur olduğunu söyleyebiliriz (sarı: sağlık ve başarı; kırmızı: aşk ve romantizm; beyaz: huzur, uyumluluk, mutluluk; pembe: aşk ve uyum; yeşil: esenlik; mavi: zindelik ve sağlık).

7. NE YEDİĞİNİ İYİ SEÇ

Bazı ülkelerde yuvarlak biçimdeki yiyeceklerin yenmesinin bereket getirdiğine inanılır. İtalya‘da yılbaşı geleneği olarak mercimek (biraz da paraya benzediği için) yenir, böylelikle bütün yılın iş ve parayla dolu olacağına inanılır.

8. YUVARLAK OLSUN

Yuvarlak cisimler konusunu bir tık ileri götüren Filipinliler, bereket sembolü olduğu için yuvarlak şekilli meyveleri yer ve sofralarında sergilerler. Birbirlerine bozuk para verir, hatta puantiyeli kıyafetler giyerler. Ayrıca İspanyollar gibi 12 yuvarlak meyve yemek de adettendir.

9. KURŞUN GELECEĞİ SÖYLESİN

Bazı kişiler geleceği okumak için kahve falına bakarlar/baktırırlar. Almanya’da ve bazı Nordik ülkelerinde tıpkı bizdeki kurşun dökme geleneği gibi geleceği yorumlamak için kurşun dökerler. Almanlar, soğuk suya eritilmiş kurşun dökülerek, kurşunun alacağı şekle göre yeni yıl ile ilgili tahminlerde bulunmaya çalışırlar. Örneğin eğer kurşun kalp veya yüzük şeklini alırsa yeni yılda bir düğün gerçekleşeceği, gemiye benzerse bolca seyahat edileceği anlamına gelir şeklinde yorumlanmaktadır.

Sağlık, mutluluk, başarı ve seyahat dolu yeni bir yıl diliyoruz!

2020'de dünyayı EF ile keşfedin!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi