GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Network Oluşturmayı Keyifli Hale Getirmek

Network Oluşturmayı Keyifli Hale Getirmek

Eğer “Network” kelimesini duymak bile sırtından soğuk terler dökülmesine neden oluyorsa yalnız değilsin. Ben de tıpkı senin gibiydim. Network kurmanın yapay ve zoraki gerçekleştiğine inanırdım; ancak biraz düşünüp ve deneyimledikten sonra profesyonel ve kişisel gelişime faydalı olmasının yanı sıra, çok da eğlenceli olduğunu fark ettim.

Nasıl mı?

1. SADECE BİR MERHABA

Geniş ve çeşitli bir arkadaş çevresine sahip değilsen, bir deniz biyoloğu ve bir uzay mühendisi ile projeleri veya ortak ilgi alanları hakkında sohbet ederken karşılaşman biraz zor olabilir. Network oluştururken senden farklı olan kişileri bulmaya çalışmalısın. Birçok etkinlikte katılımcı listesi bulunur; böylece bazı kişileri veya şirketleri önceden gözüne kestirebilirsin.

Hala çok kolay: Yapman gereken tek şey birinin yanına yaklaşmak. Şu anda  bulunduğun çevrenin dışında bir ortamdaysan, farklı şirketler, sektörler, insanların üzerinde çalıştığı ilginç konular ve yeni fikirler hakkında birçok şey öğrenme fırsatın olacaktır. Bu konuşmalar, her zaman internetten ulaşamayacağın bilgiler edinmene ve belki de hiç fikrinin olmayacağı bağlantılar sunabilir.

Biriyle tanışırken ne söyleyeceğin konusunda endişeli misin? Söylendiği kadar kolay; samimi ve kendinden emin bir şekilde selam verip tanışabilir ve daha sonra da sohbete kaldığın yerden devam edebilirsin.

2. İLGİ ÇEKİCİ KONULAR AÇ

Şunun koordinatörü, bunun danışmanı. Çalıştığın pozisyonun isminin ne kadar havalı olduğuna hiç şüphe yok. Ancak, pozisyonun her zaman konuştuğun insanlar için bir anlam ifade etmiyor olabilir. Hangi pozisyonda çalıştığından ziyade ne iş yaptığını anlatabilirsin. İşini ilginç kılan nedir? Neler başardın? Basitçe pazarlama koordinatörü olduğunu söylemek yerine, ilginç ve yeni bir ürün ile buluşturmak için geliştirdiğin yeni yöntemlerden bahsedebilirsin mesela. Bu açılış konuşması büyük ihtimalle birbirini takip eden soruları beraberinde getirecek ve sohbeti bir üst adıma taşıyacaktır.

3. BAĞLANTI KUR

Network oluşturmak sadece birçok kişiyle kısa sohbetler etmek anlamına gelmiyor. Diğer bütün ilişkiler gibi planlanmış ve yönetilmiş olmalı; bu yüzden ilk konuşmanın devamı oldukça önemli. Mesela birilerinin kartvizitini aldıktan hemen sonra arkasına bana o kişileri anımsatacak bir şeyler yazarım. İşleri hakkında söyledikleri ilginç şeyler de olabilir; hatta kedilerini ne kadar çok sevdikleri bile olabilir. Bir sonraki gün topladığım bütün kartvizitlerin üstünden geçer ve tanıştığım kişilere kişisel mesajlar atarım. “Dün gece seninle tanışmak ve ____ ile birlikte işinden bahsetmek güzeldi. Görüşmek üzere…” gibi basit bir not harikalar yaratabilir.

Tanıştığın bir kişinin o an için doğrudan bir kaynak olmayacağını düşünsen bile, o kişi ile ne zaman karşılaşacağını veya gelecekte kiminle yollarınını kesişeceğini hiç bir zaman bilemezsin. Diğer yandan, eğer daha çok konuşmak istediğin biriyle karşılaştığında, bunu dile getirmelisin. Tanıştığım birçok insan; yüksek pozisyonlarda çalışanlar da dahil, yaptıkları işlere gerçekten ilgi duyduğumu gösterdiğimde görüşmeye daha açık olduklarını gördüm. Tereddüt etme. Kim bilir, bu kişi sana yeni insanlar tanımanda ve bağlantılarını geliştirmende büyük bir kaynak sağlayabilir.

4. POZİTİF YANLARINDAN ÖĞREN

Küçük bir seminer, interaktif bir atölye çalışması veya büyük bir ders; kendini geliştirmen için birçok platform bulabilirsin. İş ortaklıklarından üniversite mezun gruplarına, konferanslara, birçok etkinlik; önemli konuşmacıları dinlemek, sektöründeki yeni trendleri öğrenmek, hem kişisel hem de profesyonel anlamda kendini geliştirmek için eşsiz fırsatlar sunuyor. Farklı ticaret odaları ile yürüttüğüm işim, çeşitli sektörlerdeki yöneticilerden farklı konularda birçok şey öğrenmemi sağladı. Mesela, eski bir haber spikerinin kendimizi nasıl daha özgüvenli bir şekilde ifade edebileceğimiz konusundaki tavsiyelerinin yanı sıra Massachusetts valisinin Boston’ın nasıl daha uluslararası bir şehir olduğunu anlatmasına şahit oldum.

Bir etkinlikte en çok beğendiğin konuşmacıyı dinlemeye devam etmek veya bu konuşmacının profesyonel networkünde olmasını mı istiyorsun? Etkinlik sonrası konuşmacıya yaklaşmayı ve iletişim bilgilerini veya sosyal medya (mesela onlara Twitter  üzerinden ulaşmak hem kolay hem de etkili bir yol olabilir) bilgilerini almayı deneyebilirsin. Ve kesinlikle diğer katılımcılar ile de tanışmalısın. Seninle aynı etkinliğe katıldıklarına göre zaten hali hazırda bir ortak noktanız ve konuşacak konularınız olduğunun bir kanıtı.

Network oluşturma birçok yönden dünyanı geliştirebilir. Biraz cesaret ve deneyim network oluşturmayı daha kolay ve daha faydalı, ve evet, daha eğlenceli hale getirecektir.

EF ile Kariyerine Uluslararası Bir Yön Ver!Detaylı Bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi