GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Etkili Bir Ön Yazı (Cover Letter) Nasıl Hazırlanmalıdır?

Etkili Bir Ön Yazı (Cover Letter) Nasıl Hazırlanmalıdır?

İş başvuru sürecinin en sıkıntılı kısmının hangisi olduğu üzerine hala tartışmalar sürüyor! Kimisi networking ve CV hazırlama kısmında zorlanırken, kimisi de online ve birebir mülakatlarda zorlanabiliyor. Ön yazı hazırlama sürecinde sıkıntı çekenler için vereceğimiz tavsiyeler size bu süreçte başarı sağlayabilir.

Temel Kurallar

En fazla üç paragraf ve her birinde üç-dört cümle kuralına bağlı kalın. Eğer başvurunuzu online bir platformda veya e-mail üzerinden yapıyorsanız başvurunuzu dijital platforma kopyalamalısınız. Bu insan kaynakları yetkililerinin işlerini kolaylaştıracaktır. Ayrıca, bütün kariyeriniz buna bağlıymış gibi, imla kurallarını ve cümle yapılarını kontrol etmelisiniz.

Selamlaşma

Aramızdaki Sherlock Holmes’lar sosyal platformlardan işe alım yetkilisinin adını bulmaya gayret edecektir. Bu yeteneklerini gizlemek isteyenlere “Sayın Yetkili”den daha yaratıcı şeyler kullanmalarını tavsiye ediyoruz.

İlk paragraf: En kilit kısım

Ön yazımızda en önemli kısımları sona saklamıyoruz. İlk cümleniz ne kadar etkiliyse kapıdan içeri girme şansınız da o kadar fazla. En değerli bölümleri bariz şeylerden bahsederek israf etmeyin (Örneğin isminizden ve hangi pozisyon için başvurduğunuzdan). Büyük silahlarınızı ortaya koyun ve harika bir ilk izlenim yaratmak için bunları kullanın. Bahsetmeniz gereken şey sadece heyecanlı olduğunuz değil, neden bu işin tam size göre olduğudur.

İkinci paragraf: Kendinizi gösterin

Özel olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Bu paragraf bunu göstermek için bulabileceğiniz en uygun yer. Başarılarınızı vurgulayın, yeteneklerinizi anlatın ve uzmanlığınızı pazarlayın. Özgeçmişinizi tekrarlama hatasına düşmeyin, ama hikâyenizi de özgeçmişinizindeki deneyimleriniz üstüne kurmalısınız. Arkadaşça ve samimi bir dille yazılmış bir yazı, iş için olan isteğinizi ve kişiliğinizin buna uygunluğunu daha net ortaya koyacaktır. Yani cesur ama alçak gönüllü olmalısınız.

Üçüncü paragraf: Başvuru için çalışın

Araştırın ve ön yazınızı kişiselleştirin. Şirketin, çalışacağınız bölümün ve pozisyonunuzun hakkında yazılmış her şeyi okuyun. Bütün interneti dolaşın ve gerekirse tweetlere ve çalışanların LinkedIn profillerine de göz atın. Sonra, bütün bu bilgileri kopyala yapıştır yapmadan sentezlemeye çalışın. Hepsini, son cümlenize güzel bir geçiş sağlayacak şekilde tamamlayın.

Güçlü bir son

Yazıyı tamamlayın ve tek bir cümlede bu iş için tencere-kapak uyumu içinde olduğunuzu anlatın.

Formaliteler

Elbette, kendiniz hakkında daha derin bilgiyi mülakatta vermek istiyorsunuz ve ekstra bir bilgi isterlerse bunu seve seve vermek istiyorsunuz. Odağınızı kaybetmeden kalıp cümleleri yerleştirin.

Sevgiler,

Buraya adınızı koymayı unutmayın.

EF ile başvurunuza güçlü bir dil yeterliliği ekleyin.Detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dakikalar içinde İngilizcenizi test edin

Detaylı bilgi