GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Çocuğunuzun Yeni Bir Dil Öğrenmesine Yardımcı Olacak 5 İpucu

Çocuğunuzun Yeni Bir Dil Öğrenmesine Yardımcı Olacak 5 İpucu

Çocuğunuzun yeni bir dil öğrenmesi onu hayatta bir adım öne geçirir ve bu artık bilinen bir gerçek. Özgeçmişlerini güçlendiriyor, üniversite başvurularında bir adım öne geçiriyor, iletişim kurma yeteneklerini geliştiriyor, seyahat ve yurt dışında kariyer için onları donatıyor. Hatta beyin fonksiyonlarını güçlendirip onları ileride karşılaşabilecekleri demans gibi hastalıklardan bile koruyor.

Onlara hangi dile ilgi duydukları konusunda yol gösterdikten sonra ona bu dilde ustalaşmasında yardımcı olabilmek için yapabileceğiniz birkaç şey var.

1. İkinci dilinizi de konuşun

Eğer iki dilli veya çok dilliyseniz, çocuğunuzla bildiğiniz dillerde konuşmaya olabildiğince erken başlayın. Çocukların çok dilli olarak yetişebilmesi için bir dile erken ve oldukça doğal bir şekilde maruz kalması son derece önemlidir.

Çocuklarınızın dil öğrenmeye erken başlaması, hayatın ileriki aşamalarında dil becerilerini geliştirmelerini kolaylaştıracaktır. Onların çok dilliliği doğal olarak görmelerini sağlayacak ve sıfırdan bir dil öğrenirken onlar için sağlam bir zemin oluşturacaktır.

Evde maruz kaldıkları pasif öğrenmeye ek olarak az miktarda aktif öğrenme çok işe yarayabilir. Neredeyse çocuğunuzun hayatının geri kalanı boyunca dil öğrenmeyle olan ilişkisini sıcak tutacak seviyeye bile çıkabilir.

Akşamları kelime kartlarını kullanarak çocuğunuzla eğlenceli kelime alıştırmaları yaparak veya dil öğrenme uygulamaları kullanarak yeni dilleri günlük hayata entegre etmeyi deneyin.

2. Programlı olmalarına yardım edin

Daha ileri yaştaki çocuklar için de daha fazla zihinsel egzersiz yapmak hayati öneme sahip olduğu için siz de ebeveyn olarak onun daha sağlıklı öğrenme alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Pratik yapmak çok işe yarar. Bu yüzden de çocuğunuzun yazma becerisini pratik yapması, anlama becerisini geliştirmesi ve ders notlarını düzenli bir şekilde tekrar etmesi anahtar kural! Çünkü hafıza tekrarla güçlenir ve çocukların bundan olumlu dönüş aldığı kanıtlanmıştır.

Her gün en az bir ya da iki saat tekrar yaparsanız haftada bir ya da iki tekrara göre dili daha hızlı öğrenecek ve daha iyi ilerleyeleceklerdir.

3. Kitap okuma alışkanlığı kazandırın

Çocuk kitapları çok çeşitli ama basit kelimeler, dilin temel yapıları ve dil bilgisi ile doludur. Diğer bir deyişle yeni bir dil öğrenmek için harika bir temel oluştururlar.

Küçük çocuklar okumaya doğal bir sevgi besledikleri ve özellikler ebeveynlerinin onlara kitap okumasına bayıldıkları için kitap okumak dil öğreniminde günlük gelişme kaydetmek adına son derece etkilidir.

İleri yaşlardaki çocuklar biraz cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyabilir ama öğrendikleri dilde aktif okuma ile  yeni dili kalıcı yapmak için gereklidir. Yabancı dildeki okuma becerileri geliştikçe, onları Harry Potter gibi sevebilecekleri kitapların orijinal versiyonlarıyla da tanıştırmaya çalışın.

4. Yeni bir dizi bulun

Ekran başında geçirilen zamanı dile maruz kalınan bir fırsata çevirin (zorla bir şey satmaya çalışmayacağız, söz veriyoruz).

Eğer küçük çocuğunuz varsa, Netflix’te en sevdiği programın dilini değiştirmeye çalışın. Birçok program için birden fazla dil seçeneği mevcut ve o dile önceden aşina olan çocuklar en sevdikleri programı farklı dilde seyretmeyi zannettiğiniz kadar zor bulmayacaklardır. Çünkü çocuklar bu tür ‘zorluklara’ karşı yetişkinlerden daha sabırlı ve açıktır. Çocuğunuzun yeni bir dil öğrenmesi düşündüğünüzden kolaydır.

Gençler için öğrendikleri dilde komedi dizilerini veya popüler dizileri araştırın (Örneğin, bizim önerdiğimiz İngilizce öğrenmeye yardımcı süper kahraman dizileri). Normal diyaloglarla dolu 20 dakikalık bir programı sık sık izlemek onların öğrendikleri dildeki konuşmaları takip etmelerini kolaylaştırır ve sokak ağzıyla da tanışmalarını sağlar.

5. Onları yurt dışına gönderin

Hemen tek yönlü bilet alıp hava alanında göz yaşları içerisinde uğurladığınız bir vedadan bahsetmiyoruz tabii ki de. Onları yaz tatilinde veya uygun oldukları başka bir zamanda yurt dışında bir dil kursuna göndermekten bahsediyoruz.

Öğrendikleri dilin ana dil olarak konuşulduğu bir ülkede geçirilecek birkaç hafta gibi kısa bir süre bile onların öğrenme süreçlerini inanılmaz bir şekilde hızlandırabilir ve onları daha fazlasını yapmak için cesaretlendirebilir. Bu, özellikle de dünya çapında başka bir dili konuşan arkadaşlar edinmek gibi avantajları daha göremeden motivasyonunu kaybeden gençler için çok önemlidir.

EF olarak dil öğrenimini eğlenceli, doğal ve olabildiğince etkili kılabilmek adına çocuklara, gençlere ve genç yetişkinlere dünyanın dört bir yanında çeşitli dil öğrenme kursları ve programları sunuyoruz.

Yurt dışında dil eğitimine çocuğunuzu göndererek ilk adımı atın.Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet