GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Black Friday, Singles’ Day ve Cyber Monday’de Neden ve Nasıl Alışveriş Yapılmalı?

Black Friday, Singles’ Day ve Cyber Monday’de Neden ve Nasıl Alışveriş Yapılmalı?

Alışveriş bayramlarını ne kadar biliyorsunuz? Bekarlar Günü (Singles’ Day), Kara Cuma (Black Friday) ve Siber Pazartesi (Cyber Monday), yani sezonun en büyük alışveriş günleri geldiğinde, uzun bir alışveriş listesiyle bu günlerin neyle ilgili olduğunu ve zaman ile paradan nasıl tasarruf edeceğinizi öğrenmenin vakti gelmiş demektir. O halde tatil rotanızı çizin ve mağazalara doğru uçun.

Bekarlar Günü (Singles’ Day): 11 Kasım

1990’lı yıllarda Çin’de “Sevgililer Günü karşıtı” kutlaması olarak başlayan Bekarlar Günü dünyanın en büyük online alışveriş günü oldu. 2009 yılında tatil e-ticaret devi Alibaba tarafından kabul edildi ve bu ilginç gün ticari bir başarıya dönüştü. Çoğunlukla tek çocuk politikasının bir sonucu olarak Çin’in cinsiyet dengesizliğine atıfta bulunarak “Singles’ Day” olarak adlandırılmaktadır.

Katılımcılar yalnızca 2017 yılında 24 saatte 25 milyar dolar harcadılar ve bu alışveriş bayramını Black Friday’den dört kat daha büyük hale getirdiler. Şirketler  her sene çeşitli promosyon ve kampanyalar ile potansiyel müşterileri cezbetmeye çalışıyorlar. Popüler bir Çin içkisi olan baijiu’nun 2017  kampanyası dahilinde ilk 33 müşteriye sadece 1,111 yuan (1.680 USD) karşılığında ömür boyu ürün tedariği sağlandı. Asya’nın incisi Çin‘de yoğunlukla online bir özel gün olarak kutlanan Bekarlar Günü, Çinlilerin yerleşim yaptığı Amerika Birleşik Devletleri, Singapur, Tayland, Avustralya ve Güney Afrika gibi ülkelerde de büyüyerek genişlemeye devam ediyor.

Alışveriş ipucu

Listenizdeki bazı isimleri ve hediyeleri halletmeye çalışıyorsanız bu sizin için ideal fırsat olmayabilir, ancak bu tatil sezonunda istediğinizi aldığınızdan emin olmak istiyorsanız, Bekarlar Günü’nü kaçırmayın. Ziyaret etmek istediğiniz internet sayfalarını işaretleyin ve erkenden çevrimiçi olun. Bu fırsatlar çabuk tükeniyor!

Kara Cuma (Black Friday): Kasım ayının dördüncü cuma günü

1924’te Macy’s mağaza zinciri, Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ardından cuma günü yeni bir satış tatili başlatmak için ünlü New York Şükran Günü Geçit Töreni’ni kullanmaya karar verdi. Ancak bilmedikleri bir şey vardı: Macy’s mağazasının Amerika’nın kalbi Manhattan‘da yaptığı kampanya yılın en popüler alışveriş günü geleneklerinden birini başlatacaktı.

Black Friday’in ismini mağazaları kırmızı renkten (zararına satış yapıldığı alarm modu) siyah renge (siyah renk borçlu olunmadığını, hesabın düzlüğe çıktığını ifade eder) bir günde geçmeye yöneltmesinden aldığı söylenir. İş yerleri ve mağazalar resmi olmayan bu tatili gerçek bir kazanca dönüştürerek insanları sınırlı sayıda ekstra indirimler için sıraya dizilmeye teşvik etmek adına “erken gelme indirimi” ve “kapıda sıraya girme” aksiyonunu sunuyorlar. Kara Cuma ABD’de ortaya çıkmasına rağmen artık dünyanın dört bir yanındaki çoğu büyük perakendecinin Kasım ayının dördüncü cuması özel indirimler sunduğu dünya çapında bir gün haline geldi.

Alışveriş ipucu

Araştırmanızı önceden yapın. Aradığınız ürünlerin nerede satıldığını bulun ve mağazadan mağazaya geçmek için en uygun rotayı planlayın. Mümkünse açılış saatlerinde -hatta öncesinde- orada olun.

Siber Pazartesi (Cyber Monday): Kara Cuma sonrası ilk pazartesi günü

Black Friday ile ortaya çıkan mağaza içi satış çılgınlığını ilerletmek için 2005 yılında ABD Ulusal Perakende Federasyonu “Siber Pazartesi” terimini sözlüğe kazandırdı. Buradaki fikir çevrimiçi perakendecilere kendi özel kutlamalarını vermekti. Ortaya çıktığından beri bu gün dünyaca tanındı ve dünyanın dört bir yanındaki e-ticaret mağazaları tarafından kutlandı.

Kara Cuma’ya çok benzeyen, en iyi hediyelerde ve ilk gelene ilk hizmet esası anlayışında indirimler sunan bir gün. Ancak Siber Pazartesi ile geleneksel ticari Black Friday satışlarından farklı olarak mağazaların açılma ve kapanma zamanları olmuyor. Bu da promosyonların genellikle 24 saatlik bir süre boyunca devam ettiği anlamına gelir. Ayrıca satışlar online olarak yapıldığından Siber Pazartesi için coğrafi sınır bulunmaz. San Diego’dan Şanghay’a kadar her yerde internet üzerinden alışveriş yapabilirsiniz.

Alışveriş ipucu

Siber Pazartesi’ye yaklaşan günlerde muhtemelen favori markalarınızdan bol miktarda reklam ve e-posta alacaksınız. Ziyaret etmek istediğiniz sayfaları işaretleyin, arkadaşlarınız ve aileniz için satın almanız gereken hediyeleri sunan siteleri araştırın. Son olarak kredi kartı limitlerinizi kontrol edin!

Bu tatil günlerinde alışveriş yapmak biraz bunaltıcı gelebilir, ancak bir plan yaparsanız, sadece alışverişinizi hızlı bir şekilde yapmakla kalmaz aynı zamanda da para biriktirebilirsiniz.

Mutlu tatiller ve mutlu birikimler!

Seyahat etmeyi sevenler için en güzel hediyeyi bizden alın.Kampüslerimizi keşfedin
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi