GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

10 Maddede Gap Year İçin Hazırlanma Süreci

10 Maddede Gap Year İçin Hazırlanma Süreci

Gap year aslında sizi uzun süre seyahate de teşvik eden bir eğitim sürecidir. Birine önerebileceğimiz bir tavsiye varsa, o da seyahat etmek olur. Olabildiğince seyahat etmelisiniz. Elinizden geldiğince. Yapabildiğiniz sürece. Çünkü hayat, tek bir yerde yaşamak için değildir ve dünyayı ne kadar çok görürseniz, o kadar çok şey öğreneceksiniz. Sadece diğerleri ve kültürleri hakkında değil, aynı zamanda kendiniz hakkında da. Bu bir klişe olabilir, ama çok doğru.

Muhtemelen böyle bir tavsiyede bulunan ilk kişi biz değilizdir. Aslında, birçok insan seyahat yanlısıdır ve bu yüzden seyahatle ilgili bu kadar çok seçenek vardır. Bilmeyenler için, gap year (boşluk yılı) bugünlerde pek çok kişi için, özellikle 20 yaşından büyükler için bir geçiş dönemidir. Zihninizi boşaltmak (örneğin liseden sonra), yaşamdan ne istediğinizi bulmak, bir kariyer ve bir aile sahibi olmadan önce dünyanın size neler sunabileceğini keşfetmek için bir fırsattır. Gap year’ın tam olarak ne olduğunu öğrenmek için açıklayıcı blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Gap year birkaç haftadan birkaç yıla kadar değişebilir. Bununla birlikte, pahalı olabilir ve bu yüzden önceden plan yapmanın ve mümkün olduğunca tasarruf etmenin önemli olmasının nedeni budur. Elbette söylemesi kolay, ancak umarız bu kılavuzumuz size yardımcı olacak ve pasaportunuzu iyi kullanmak için bazı öneriler sunacak!

1. Hedef belirleyin

Neden gap year yapmak istiyorsunuz? Bu konuya çok fazla zaman, para ve enerji harcadığınızdan bu aslında büyük bir mesele. Hedeflerini, sonuçların ne olmasını istediğinizi, ne kadar süre kalacağınızı ve nereye gitmek istediğinizi belirleyin. Bu, tasarruf planı yapmanıza ve ebeveynlerinizi de ikna etmenize yardımcı olacaktır.

2. İşe girin

Bu çok açık, öyle değil mi? Seyahat etmek için o yıl para biriktirmenizi sağlayacaktır. Mümkünse, müdürünüzden işte daha fazla, hatta hafta sonları bile çalışmak için izin isteyin. Bu bir seçenek değilse, ikinci bir işi düşünün. İkincil işler yapabilirsiniz. Freelance işler, bakıcılık, kar küremek, hayvan bakıcılığı… Ne kadar çok çalışırsanız, o kadar fazla para kazanacaksınız ve onu harcamak için de vaktiniz olmayacak gap year öncesi elbette!). Bu yüzden herkes cuma gecesinin tadını çıkarırken ve siz çalışırken, bir hafta boyunca Tayland’daki bir plaj kulübesinde vakit geçirmeyeceklerini ya da Cape Town kıyılarındaki bir kafeste büyük beyaz bir köpekbalığına karşı karşıya gelmeyeceklerini aklınıza getirin. Siz bunu yapabilecek maddi güce sahip olacaksınız!

3. Evde yaşayın

Bağımsızlık duygunuz azalacağından ve kendi kurallarınızı artık uygulayamadığınız için, zaten taşındıysanız bu oldukça acımasız bir madde olabilir sizin için. Ancak, günde anneniz tarafından pişirilen üç öğünü yemek dürüst olalım, genellikle harikadır. Hastalandığınızda daha az (umarım) temizlik yapmak zorunda kalırsınız ve evde ücretsiz hemşireniz de olur. Yani, o kadar da kötü değil. Ve, ebeveynleriniz kira parası talep etseler bile, bunun kendi evinize sahip olmaktan daha ucuz olduğunu garanti edebiliriz. En sonunda gap year’a başlarken ev kiralamak ya da taşınmak konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.

4. Biraz sosyal yaşamınızdan kısın

Dışarı çıkmayın ve bir kayanın altında yaşayın demiyoruz, ama dışarı çıkıp parti için para harcamak konusunda makul olun. İçecekler, sinema bileti, konserler, dışarıda yemek yeme; hepsi bir araya gelince fazla masraf yapar. Bunun yerine, evde bir film gecesi yapın. Arkadaşlarınızla evde yemek yeme planları yapın ya da dışarı çıkın ve doğanın tadını çıkarın. Temiz hava alacaksınız ve bu tamamen ücretsiz!

5. Satın

Artık kullanmayacağınız bir sürü şey varsa, onları kullanmaya çalışmayın ve satın! Unutmayın, birinin çöpü başka bir kişinin hazinesidir.

6. Giderlerinizi not edin

Her hafta doğal gaz, yemek, kira ve eğlenceye ne kadar harcadığınızı kontrol edin. Ardından, maliyetleri nerede düşürebileceğinizi veya hepsini bir arada nasıl azaltabileceğinizi göreceksiniz. Elveda fazla harcamalar, merhaba Kosta Rika’da şnorkel keyfi.

7. Araç paylaşın

Ya da bisiklete binin, yürüyün, toplu taşıma araçlarını kullanın. Cüzdanınız, sağlığınız ve çevre için iyidir.

8. Birikim hesabı açın

Haftalık olarak para harcayabileceğiniz bir tasarruf hesabı açın ve asla dokunmamaya dikkat edin. Eğer aklınız çok çelinecekse ailenizin hesabı açsın, böylece paraya dokunmayacağınızdan emin olabilirsiniz.

9. Vejetaryen olun

Bunu yazmak içimizi acıtıyor, ama et gerçekten pahalı. Mesela vejetaryen olmak ya da et tüketiminizi haftada bir ya da iki kez ile sınırlamak, paradan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

10. Gap year için para isteyin

Bu kadar basit! Özel günlerde, tatillerde ve doğum gününüzde para isteyin. Neden para istediğinizi söylerseiz herkesin biraz daha cömert olacağından emin olabilirsiniz. Seyahat etmek kimseye kötü gelmez. Özellikle de uzun dönem eğitim sebebiyle seyahat ediyorsanız.

En sonunda ılımlı olmanın anahtar olduğunu unutmayın. Odaklanmaya devam edin ve paranızın kontrolünü elinizde tutun. Sonrasında unutulmaz anılar biriktirmeye ve yeni arkadaşlıklar edinmeye, yolculuğunuza çıkmaya hazır olacaksınız.

EF ile gap year deneyimi yaşayın.Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet