GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Yeni Bir Şehri Keşfetmenin 9 Yolu

Yeni Bir Şehri Keşfetmenin 9 Yolu

“Amaçsızca dolaşmak kaybolduğun anlamına gelmez.”

– J.R.R. Tolkien

Bir yandan heyecanlı bir yandan korkutucu görünse de, yeni bir şehri keşfetmek için asla ikinci bir şansın olmayacak. Bu yüzden gittiğin şehri tam anlamıyla tanımalısın. Kulağa çok sıradan gelecek belki ama bir şehri keşfetmenin en zevkli yolu elinde bir haritayla şehrin sokaklarında kaybolmaktır. En işlek caddelerinde gezinirken farklı bir yola gir ve bir süre sonra tekrar insanların arasına karış. Biraz da aşık ol.

İster bir şehre sadece öğleden sonrası için git, ister o şehirde bir ay kal, işte şehri tam anlamıyla keşfetmek için sana önerilerimiz.

1. TÜM GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİN ÜZERİNİ ÇİZ

Bir şehri ilk kez ziyaret ediyorsan, en popüler turistik eserlerin ve görülmesi gereken ünlü yerlerin önünde poz verip fotoğraf çektirdikten sonra listendeki ziyaret edilecek yerlerin üzerini çiz.

2. OTOBÜSE BİN

Otobüsler şehri yaşamanın en iyi yollarından biridir: Normal otobüsler şehrin farklı semtlerini keşfetmene yardımcı olurken, turist otobüsleri sadece şehir merkezi hakkında genel bir fikir verir. Otobüsle şehri gezerek sonrasında ihtiyacın olacak kas gücünü de korumuş olacaksın.

3. PLAN YAP (YA DA YAPMA)

Bazı insanlar seyahat rehberine uyarken bazıları ise kendilerini şehrin akışına bırakırlar. Her zaman olduğu gibi, bunların hepsi sağlıklı bir denge kurmakla alakalı. Mesela, günün sonunda küçük sevimli semtteki ünlü yapıları görmeyi planlayabilirsin ama oraya giderken ya da dönerken yapılacaklarını ise akışına bırakabilirsin.

4. ETRAFINA BAK

Etrafındaki herşeyi dinle, kokla ve herşeyi tam anlamıyla gör. Otur, mola ver, farklı kafelerde kahve iç ve belki bilerek biraz da kaybol. Rahat ayakkabılarını, ve hava durumunun değişmesine hazırlıklı olmak için kat kat giyin ve yanına biraz da nakit para al (kahveler için). Bol şu iç ve mümkün olduğunca yerel yemekleri doyana kadar ye.

5. HARİTAYLA ŞEHRİ KEŞFET

Herkes şehirde amaçsızca dolaşmaktan hoşlanmayabilir; nerede olduğunu ve nereye gitmek istediğini bilmek bir yandan sana zaman kazandıracak bir yandan da aklın karışmayacak. Zamanının olması ve  aklının karışmaması şehri keşfetmeni daha da eğlenceli hale getirebilir. Hiç bilmediğin şehirleri keşfederken haritalar hem hayatını hem de insanlarla diyaloğa başlamanı kolaylaştıracak. Seyahatin bittiğinde ise eve eğlenceli bir anı ile geri dönmüş olacaksın.

6. YÜRÜ YA DA BİSİKLETE BİN

Gitmek istediğin yere gitmenin en iyi ve ucuz yolu ayakların ya da kiralık bir bisikletlerdir. Aynı zamanda istediğin yerde istediğin zaman durup selfie çekilebilir ya da mola verip insanları izleyebilirsin.

7. YEREL İNSANLARLA KONUŞ

Gittiğin yerin gizli kalmış yerlerini keşfetmenin en iyi yolu orada yaşayanlara sormaktır. Sokakta rast geldiğin birine soru sormaktan hoşlanmıyorsan, bir kafeye ya da restorana girerek oradaki garsonlara da sorabilirsin. Onlar genellikle böyle küçük konuşmalara alışıktırlar ve (genelde) yardım etmekten mutlu olurlar. Ayrıca kim yaşadığı yerin en iyi yerlerini bildiğini göstermekten hoşlanmaz ki?

8. KEŞFETMEK İÇİN KENDİNE HEDEF KOY

Şehrin en iyi yerlerini ve gizli yerlerini keşfetmeyi kim istemez ki? Belki şehirde en iyi hamburgerini tatmak ya da saklı kalmış şehrin en eski pubını ziyaret etmek istiyor olabilirsin. Şehri keşfederken bir planının ve hedeflerinin olması şehri tam anlamıyla yaşamanı sağlayacak.

9. VE ASLA UNUTMA…

Yeni bir şehri nasıl keşfedersen et: hangi semtlerden uzak durman gerektiğini kesinlikle bilmelisin. Her zaman güvenli yerlerde olmalı ve gitmeden önce nereleri ziyaret etmemen konusunda fikir sahibi olmalısın –  bunun için de en iyi yol seyahat rehberi ya da arkadaşlardır. Kurallara ve yerel geleneklere uymakta ve her zaman annen seni izliyormuş gibi davranmakta fayda var!

EF ile Yurtdışında Yeni Bir Şehir Keşfet!Detaylı Bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet