GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Tandem İle Dil Öğrenimine Giriş

Tandem İle Dil Öğrenimine Giriş

Bir tandem partnerine sahip olmak gerçekten inanılmaz. Ve hayır, tandem partneri derken bir bisikleti paylaşan iki insandan bahsetmiyorum. İkili bir grup halinde dil pratiği yapmak anlamına gelen “tandem”den bahsediyorum – iki insan yabancı dil pratiği yapmak için bir araya geldiğinde: A kişisi B dilini B kişisiyle 30 dakika boyunca konuşur ve B kişisi de A dilini A kişisiyle geri kalan süre boyunca konuşarak pratik yapar. (Sanırım bunu teknik olarak bisiklet üzerinde de yapabilirler, ama şimdilik sadece yabancı dillere odaklanalım.)

Tandem en iyi, aynı zamanda yabancı dil dersleri de aldığınızda işliyor. Bu şekilde, konuşma yeteneklerinizi pratik etmek için zamanınızı ayırabilir ve bütün teorik bilginizi test edebilirsiniz. Planlarınızı bozmak istemem ama sadece haftada bir saatliğine buluşup pratik yapacağınız düşünüldüğünde, bir dili sadece tandem yoluyla öğrenebilmek muhtemelen çok da mümkün olmayacak. Ama dil kursu derslerinizi tamamlamak ya da yurtdışındaki bir dil kursundan sonra dil becerilerinizi elde tutmak için harika bir yol.

1. FAYDA: DİL BECERİLERİNİZİ ARTTIRMAK

En belirgin avantajla başlayalım: dil becerileri. Yabancı bir dili, o dili konuşan kişiyle pratik etmek, dinleme ve konuşma becerilerinizi son derecede geliştirecektir. Üstelik kendinize olan güveniniz de artacaktır. Tandem’i kullanmanın bir diğer yararını da unutmayalım: bütün son moda deyimleri ve gündelik dili de öğreneceksiniz.

2. FAYDA: YENİ ARKADAŞLAR EDİNMEK

Tandem partnerinizle düzenli olarak buluşursanız ve konuşacak bir sürü şeyiniz olursa, çok kısa zamanda arkadaş olmanız kaçınılmaz. Başka bir kültürden biriyle zaman geçirmek, aynı zamanda önemi büyük bir yeteneği; yani kültürel duyarlılığınızı arttıracaktır #bingo!

3. FAYDA: UYGUNLUĞUN TADINI ÇIKARIN

Lojistik kısmını da konuşabiliriz. Tandem yöntemi oldukça pratik. Programınızın elverdiği şekilde çalışabilir, kendi koşullarınızda bir şeyler öğrendiğinize emin olabilirsiniz. Ve en iyi kısmı mı? Bunları ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz!

4. FAYDA: YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEK

Sadece dil becerileriniz gelişmekle kalmaz, aynı zamanda (daha da fazla) çok yönlü olursunuz. Tandem partnerinizin üzüm çeşitlerinde uzman ve sizin de bir opera aşığı olduğunuzu varsayalım. Buluştunuz ve bam! Sadece birbirinizin ilgili olduğu şeyler hakkında konuşarak şarap bilginizi geliştirebilirsiniz ve tandem partneriniz de bir opera meraklısı haline gelir.

NEREDEN BİR TANDEM PARTNERİ BULABİLİRSİNİZ?

Başlayabileceğiniz birçok yer var. Genellikle, üniversiteler ve yurtdışı dil eğitimi veren organizasyonlar kendi alanlarında bir tandem sistemine sahiptir. Eğer yoksa, video çağrıları aracılığıyla dünyanın dört bir yanından insanlarla yabancı dilinizi pratik edebileceğiniz “Tandem” adında epey kullanışlı bir uygulama mevcut.

TANDEM YÖNTEMİNİ NASIL KULLANABİLİRSİNİZ?

Neden ve nerede kısmıyla ilgili her şeyi bildiğinize göre şimdi sıra bu projeyi nasıl yürüteceğiniz kısmını açıklamakta:

  • Benzer bir dil seviyesinde olun: Seçtiğiniz tandem partnerinin sizinle aynı dil becerilerine sahip olduğundan emin olun. Eğer dil becerileri sizinkinden daha gelişmiş biriyle partner olursanız, en sonunda kendinizi sadece o dili konuşurken bulursunuz.

  • Zamanı eşit bir şekilde bölün: Sürenin yarısını tamamladığınızda telefonunuz çalsın. Bu herhangi bir garip ‘’şimdi benim sıram mı?’’ durumunu ya da konuşmayı yavaş yavaş ama zorla, hedef edindiğiniz dile değiştirmek için uğraşma durumunu engelleyecektir. (İpucu, işe yaramıyor – Denedim.)

  • Sabırlı ve kibar olun. Anahtar bu – sonuçta kimse ilk denemelerinde ‘r’leri ya da ‘o’ları nasıl yuvarlayacağını bilmiyor.

  • Mümkün oldukça sık buluşun: Buluşmak için zaman bulmak tandem yönteminin en zorlayıcı kısımlarından biri olabilir, ama bunu ciddiye almak ve bir programa bağlı kalmak çok önemli.

  • İçinizdeki öğretmeni yönlendirin: Birbirinizin hatalarını yapıcı bir şekilde düzeltin ve geri bildirim vererek kendisini geliştirme yöntemleri önerin (ve buna siz de açık olun).

  • Hazırlanın: Tabi ki, gerçek bir sınıfta öğretmenlik yapmak gibi olmayacak ama tandem yaptığınız sınırlı zamanda değişik şeyler denemeye çalışın. Belki yüksek sesle bir makale okumak ve bunu tartışmak isteyebilir, belirli konuşmaları ve senaryoları pratik etmek ya da bir değişiklik olarak birbirinize e-postalar yazmak isteyebilirsiniz. Siz daha çok çeşitledikçe, buluşmalar daha ilginç bir hale gelecektir.

EF ile Dili Yurtdışında Yaşayarak Öğrenin!Daha detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi