GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Liseden Sonra Yapmanız Gereken 5 Şey

Liseden Sonra Yapmanız Gereken 5 Şey

Sınavlarını başarıyla geçtin ve lise diplomanı aldın- artık istediklerini yapmak için istemeyeceğin kadar çok zamanın var. Ama tek bir sorun var- yapmak istediğin şeylerin ne olduğuna dair en ufak bir fikrin yok. Birçoğunuz direkt üniversiteye gidecek olsa da, birçok kişi şimdilik okumaktan sıkıldı. Bu kişiler için okumaya bir sene ara vermek, özgürlüğün tadını çıkarıp hayatta ne yapmak istediğine karar vermek için iyi bir fırsat olabilir. İşte yakın gelecekteki ayları ve haftaları nasıl geçirebileceğine dair bir kaç fikir:

1.BİR BLOG BAŞLAT

Hayatını adamak istediğin, ama ders çalışmaktan bir türlü fırsat bulamadığın bir hobin oldu mu? Artık odak noktanı değiştirme zamanı geldi! Bu odak noktası seyahat etmek, yemek yapmak, hayvan severlik veya tasarım olabilir. Yaptıklarını neden bir blog’da belgelemiyorsun?

2. İŞ DENEYİMİ EDİN

Eğitimine ara vermenin en iyi yanı ne biliyor musun? Muhtemelen hala ailenle yaşıyorsun. Dolayısıyla ödemen gereken bir kira veya doldurman gereken bir buzdolabın yok. Buna benzer sorumluluklarının olmaması, bütün gün koltukta tembellik yapman gerektiği anlamına gelmiyor. Bu, maddi kaygılar taşımadan, gerekli olan iş deneyimini kazanmak için en doğru zaman. Bu noktada staj yapmak, kariyer açısından ne yapmak istediğini, hangi konularda tutkulu olduğunu,hatta ne okumak istediğini anlayabilmek için çok iyi bir seçenek.

3.DİL ÖĞREN

Daha fazla dil, daha fazla seçenek demektir. Ne kadar enternasyonal bir dünyada yaşadığımızı ve dünyanın her yerindeki insanlarla iletişim kurabilmenin ne kadar önemli olduğunu bir düşün. Dil becerileri gelecekteki kariyerin için büyük önem taşıyor, ancak bu sadece grameri doğru kullanmak anlamına gelmiyor. Dil sayesinde ufkunu genişletmek, yeni dünyalar ve yeni kültürler tanıyabileceğin anlamına geliyor. Ayrıca, yeni bir dil öğrenmek eğlenceli bir deneyim- özellikle bunu yurtdışında yapacaksan.

4.GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞ

Ufkunu genişletmenin daha derin ve anlamlı bir yolu ise, başka bir ülkede gönüllü olarak çalışmaktır. Ailenden ve arkadaşlarından ayrı kalmak zor olacak ama döndüğünde edinmiş olduğun bu deneyimin ne kadar değerli olduğunu anlayacaksın. Yeni bir dünya ve yaşam biçimi edinirken gezegenimize ve insanlarına pozitif bir katkıda bulunmuş olacaksın. Gönüllü projelerin kapsadığı alanlar çok fazla: Arjantin’de bir sebze çiftliğinde çalışmaktan, insanlara organik çiftçilikle eğitim vermekten, Meksika’nın NGO başkanlarının birinin yanında sürdürülebilir enerji hakkında projeler yürütmeye kadar birçok farklı pozisyonda çalışabilirsin.

5.DAHA ÖNCE YAPMADIĞIN BİR ŞEY YAP

“Daha önce sahip olmadığın şeylere sahip olmak istiyorsan, daha önce yapmadığın şeyler yapman lazım”. Alışkanlıklarını bir kenara bırakıp hayallerinin peşinde koşman için en uygun zaman bu olabilir. Daha önce yapmadığın bir şey yapmak cesurluk ister, ama olmak ,stediğin kişi olabilmek için bunu yapmak gerekiyor. Hayalin dünyayı gezmek veya İnterRail ile Avrupa’nın her köşesini gezmek mi? Bu seneyi çalışıp para biriktirerek değerlendir ve hayalini gerçekleştir!

EF ile Yabancı Dil öğrenirken tatil yapın.Detaylı Bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet