GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Gittiğiniz Şehre Alışmak (Ve İlk Günden Evde Hissetmek) İçin Öneriler

Gittiğiniz Şehre Alışmak (Ve İlk Günden Evde Hissetmek) İçin Öneriler

Yeni bir şehre taşınırken yalnız hissetmeniz, aklınızın karışması ve hatta biraz korkmanız normaldir. Yeni şehrinizin rutinlerine, ritmine ve beklenmedik olaylara alışmak biraz zaman ister ama bizim vereceğimiz tüyoları takip ederseniz beklediğinizden daha çabuk alışabilirsiniz. Üstelik dil eğitimi için, özellikle de uzun dönem eğitim için giderseniz işiniz daha da kolaylaşacaktır. İşte gittiğiniz şehrin yerlisi gibi yaşamanın ve ilk günden itibaren evdeymiş gibi hissetmenizin yolları:

Yanınıza sizi evde rahatlatan birkaç şey alın

Bavulunuzu, siz açıp boşalttığınız anda yeni odanızı evdeymiş gibi hissettirecek eşyalarla doldurun. Eski yatak takımınız ya da sevdiğiniz bir mum gibi basit şeyler bile yeni evinizi sıcak ve samimi hissettirir. Ayrıca duvarınızı arkadaşlarınızın veya ailenizin fotoğraflarıyla dekore etmek “ev”inizi çok da uzakta hissettirmez.

Yeni şehrinize ait olma hissi, kendinizi yeni evinize ait hissettiğinizde başlar.

Dili konuşun

Herkesle ilk günden itibaren yetenekleriniz sınırlı olsa bile kendi yerel dilleriyle etkileşim içinde bulunun. İlk başta biraz zorlu olabilir fakat her geçen gün alıştırma yapmanızı, özgüveninizin artmasını ve dil yeteneklerinizi geliştirmenizi sağlar. Şehre alışmak için dil ile aşina olmanız önemli.

Çünkü orada yaşayan insanlar yeni gelenlerin ortak dili konuşmaya çalışmasını takdir eder, ayrıca insanların size daha pozitif bir şekilde yanıt vermesini sağlar ve ilk günden itibaren size toplumun bir parçası olduğunuzu hissettirir.

Konuşma dilime hakim olun

Nereye giderseniz gidin, orada mutlaka sınıfta öğretilmeyen bazı konuşma diline özgü sözcükler ve argo terimler olacaktır. İsters Londra’da “cuppa” (bir bardak çay) içiyor olun, isterseniz Sidney’de “stubby” (küçük soğuk bira) alıyor olun, çevrenizde kullanılan terimlere kulak verin ve kelime dağarcığınıza ekleyin. Sonradan kulak aşinalığınız olacak ve yerli gibi hissetmeye başlayacaksınız, üstelik size de tam olarak öyle davranacaklar.

Şehirde yaşayanlar ne yapıyorsa onu yapın

Yeni şehrinizde herkes bisiklet mi kullanıyor? Bisiklet alın! Bir yere gitmek için kullanılan en popüler yol metro veya tramvay mı? Olabildiğince çabuk bir şekilde toplu taşıma kartınızı ayarlatın, böylece yeni şehrinizde diğer insanlarla birlikte rahatça keşif yapabilir ve seyahat edebilirsiniz. Sabah koşuşturmasını diğer herkesle beraber deneyimlemekten başka hiçbir şey sizi tam yerli gibi hissettirmez! Şehre alışmak böylece daha da kolaylaşır.

Nerede yemek yiyorlarsa orada yiyin

Şehre alışmak aslında yemek kültürüyle de çok alakalı. Yemek için yeni yerler veya sevdiğiniz bir şekilde sıcak latte servisi yapan popüler bir kafe ararken, insanların nerede takıldıklarına bakın. Evden de siparişle alabileceğiniz zincir markalardan uzak durun ve gizli cevherler bulma ihtimalinizi artırmak için yan sokakları veya şehrin sessiz kısımlarını keşfedin.

Büyük ihtimalle ana caddelerde bulunması zor olan, orada yaşayanların çok sevdiği kafeler ve samimi yöre mutfağı servisi yapan aile şirketi restoranlar bulacaksınız. Nesiller boyu şehri beslemiş yemeklere kendinizi kaptırmaktan daha iyi bir şey olamaz.

Keşfedin ve turist olun

Şehri bir turist gibi gezmeyi de unutmayın. Şehre ilk vardığınızda, sıkıcı turist haritasının dışına çıkmak, şehrin en gözde ve ünlü turistik yerlerine gitmek size kendinizi bulma konusunda yardımcı olur. Bir ya da iki gününüzü parkları, müzeleri, popüler alışveriş merkezlerini veya tiyatro bölgelerini ziyaret ederek geçirmek size yeni eviniz hakkında iyi bir temel bilgi birikimi katar.

Artık hazır olduğunuzda ve bütün “görülmesi gereken” noktaları bildiğinizde, şehri biraz daha derin keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Pound’dan peso’ya kadar para birimlerine hakim olun

Para dünyayı döndürür, “yapılacaklar” listenizdeki en temel şeylerden biri de dövizinizi ve banka işlemlerinizi ayarlamak.

  • Aşama 1: “Kart kabul etmiyor musunuz” durumunda kalmamak için gittiğiniz şehrin dövizinde nakit parayla gelin.

  • Aşama 2: Ön ödemeli seyahat kartıyla veya evinizden size yurt dışında alışveriş yapmaya veya ATM’den para çekmeye izin veren kredi kartınızla beraber hazırlıklı gelin.

  • Aşama 3: Kayıtlı bir adresiniz veya işiniz olduğunda, her yaptığınız alışverişte sinir bozucu yurt dışı harçlarından kurtulmak için, şehrin dövizinde hizmet bir yerli banka hesabı açmayı düşünün.

Yeni şehrinizde bahşiş verme kültürünü öğrenmek de çok önemlidir: Bahşiş verme geçerli mi, eğer öyleyse ne kadar ve hangi durumlarda? Örneğin, Amerika’da bol bahşiş vermek neredeyse her servis durumu için esastır.

Yerli arkadaşlar edinin

Komşularınız veya yerel kafelerde ve iş yerinde tanıştığınız insanlar bütün hayatları boyunca bu şehirde yaşamış olabilirler. Oralı kişilerle arkadaş olmak için çaba sarf etmek, sadece sizi yeni şehrinizde rahat hissettirmez, size yeni kapılar da açar. Profesyonel evde ağırlama tüyoları, gizli takılma noktaları ve caddelerde yemek yemek için ufak dükkanlar gibi her şey için yerli bir öneri alabilirsiniz.

Onların yerli kültürünü kavramak, sizi de en kısa zamanda yerli gibi hissettirmeye başlar.

Misafirler davet edin

Birkaç hafta içinde arkadaşlarınızın veya ailenizin sizi bir hafta sonu ziyaret etmeye geleceğini bilmek size yakın zamanda söylediğiniz “hoşçakalın” sözünün kısa zaman için geçerli olmasının rahatlığını verir. Yakında onları tekrar göreceksiniz ve o zaman onları yeni şehrinizde sevdiğiniz bütün noktalarla tanıştıracaksınız.

Siz tur rehberi olarak davranırken şehri onların taze gözleriyle görmek, size şehri ne kadar iyi tanımaya başladığınız ve oranın yerlisi olmaya başladığınız farkındalıklarını katar.

EF ile yurt dışında eğitim alın.Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet