GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Farklı Ülkelerden 8 Eğlenceli Paskalya Geleneği

Farklı Ülkelerden 8 Eğlenceli Paskalya Geleneği

Paskalya sadece tavşan şeklinde çikolata ya da yumurta şeklinde şekerleme yemekten çok daha fazlasıdır. Birçok farklı geleneği ve göreneği olan önemli dini bir tatildir. Ancak yıllar geçtikçe bazı gelenekler farklı yorumlandı ve günümüze uyarlandı. Sonuç olarak, Paskalya tavşanına inanmasanız da her yerde her şekilde kutlanmaya başlandı. Belki bir sonraki Paskalya bayramını dil eğitimi için gittiğiniz bir lokasyonda kutlama fırsatınız olur!

Bu yazımızda dünyanın dört bir yanından Paskalya geleneklerinden sizin için bir derleme hazırladık.

1. Uçurtma uçurmak

Bermuda’daki insanlar Paskalya’da yüksekleri hedefliyor. Uçurtma uçurmak bu tatilde herkesin en sevdiği eğlencedir. Bermudalılar kendi uçurtmalarını tahta çubuklarla, renkli kağıtlarla ve karmaşık tasarımlarla yapıyorlar. Tüm bunlara ek olarak ses çıkartan “hummers” adı verilen özel bir mendil dolanır, böylece Bermuda Paskalya’sının sesi olur. Herkes bir araya toplanır ve bu güzel yapının uçuşunu izler veya cuma günü düzenlenen yıllık Uçurtma Festivali’ne katılmak için Horseshoe Bay Plajı’na gider.

2. Gizemli cinayet çözmek

Dünyanın bazı bölgelerinde Paskalya zamanı ayrıca suç zamanıdır. Sadece masum çikolatadan tavşanların kulaklarını ısırıp koparmaktan ya da harika süslenmiş yumurtaları kırmaktan bahsetmiyoruz. Burada bahsettiğimiz şey Påskekrimmen, yani Norveçlilerin Paskalya zamanı suç ve dedektif romanları okuma, izleme ve dinleme geleneği. Tüm ülke radyoda, televizyonlarda bu hikayeleri yayınlar. Hatta süt kartonlarına bile bu hikayelerin karikatürlerini basarlar.

3. Paskalya yuvasını gizlemek

Evi ya da bahçeyi gizlenmiş çikolata dolu sepetleri bulmak için aramayı kim sevmez ki? Almanya, İsviçre ve birçok ülke çocuklar için (hatta yetişkinler için de) Paskalya sepetlerini gizler. Bu sepetler genelde süslenmiştir ya da çikolatan tavşanlar, yumurtalar, şekerler ve oyuncaklarla doludur.

4. Su savaşı

Paskalya’yı dostça bir su savaşı çok iyi ifade eder. Polonya’nın Dmigus Dyngus’unu (Pazartesi günü ıslaktır- ıslak şenlikler Paskalya Pazartesi’de olur) kutlamak için birbirlerine bolca su atarlar. Eski günlerde, çoğunlukla bekar kızları kovalayan bekar çocuklar bunu yapardı, ama şimdi hemen hemen herkes su savaşı yapıyor. Tercih edilen silahlar su tabancaları, boş şampuan ve bulaşık deterjanı şişeleri ve elbette eski güzel kovalardır. Aslına bakarsanız su fışkırtan herhangi bir şey iş görecektir.

5. Yumurta yuvarlamak

Yumurtalar ve Paskalya, hediyeler ve Noel gibi ayrılmaz bir ikilidir ve bunlar en ilginç kutlama yiyeceğidir. İnsanlar yumurtaları boyar, süsler, saklar, bulur, çimende yuvarlar ve kiminki önce kırılacak diye yumurtaları birbirine tokuştururlar (bunu kazanan ayrıca iyi bir servete de konar) veya basit bir şekilde yemeyi tercih ederler. Fransa, Haux’ta yaklaşık 1000 kişi bir araya gelerek 4000’den fazla yumurta, kilolarca et, sarımsak ve soğandan yapılan dev omleti yerler.

6. Kil çömlek atmak

Yunan adası olan Corfu’da uçan kil çömleklere dikkat edin (Uyarı: bu herkesin favorisi olan büyücüyle alakalı bir durum değil). Cumartesi Paskalya gününde sabah tam 11’de Corfu sakinleri (her boydan) kil çömleği balkonlarından fırlatıyorlar. Bu gelenek 16. yüzyıla kadar uzanır. Eskiden insanlar işe yaramayan eşyalarını yeni yıla hazırlanmak için camdan fırlatırlardı ve çömlek kırmanın kötü ruhları uzaklaştıracağına, yeni bir başlangıç getireceğine inanırlardı.

7. Pretzel dağıtmak

Lüksemburglular Pretzel Pazar gününde (Lent’teki üçüncü Pazar)  Bretzelsonnden kutlarlar. Lüksemburg’taki pretzellerin içi dolguludur ve bademle süslenir, bu yüzden bize kalsaydı her Pazar gününü Pretzel Pazar yapardık.  Bretzelsonnden geleneğine gelirsek, erkekler en sevdikleri pretzeli Pazar günü bir kıza verirler. Eğer verdiği kişi bunu kabul ederse, veren kişi Paskalya Pazarında bir araya gelir ve karşılığında yumurta verir. Eğer bu artık yılda gerçekleşirse roller de değişir ve pretzeli bir kız verir.

8. Halloween kutlaması

İsveç’te ve bazı İskandivan ülkelerinde bahar döneminde Halloween kutlarlar ve bu Paskalya öncesi Perşembe olur. Çocuklar cadı kılığına girer ve kapı kapı gezerek şeker toplar. Çocuklar bu ikramlara karşılık olarak da söğüt dalı veya çizimlerini verir. Bu geleneğe göre İsveçli cadılar Paskalya öncesi şeytan ile partilemek için Blåkulla’ya gider. Cadıların gelmeyeceğinden emin olmak için İsveçliler Paskalya Pazarında büyük ateş yakar.

Yurt dışında Paskalya geleneklerini bizimle keşfedin.Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet