GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Çin’de Yeni Yıl Gelenekleri

Çin’de Yeni Yıl Gelenekleri

28 Ocak 2017, Çin takviminin ilk günüydü ve bu tarih sadece horoz yılının değil ayni zamanda da 4715`in başlangıcı. İnsanlığın görebileceği en görkemli partilerden biri hakkında daha fazla bilgi istiyorsanız doğru yerdesiniz. Simdi tek tek sorularınızı cevaplama zamanı!

PARTİ NE ZAMAN

Her sene sonu 31 Aralık’a denk düşen miladi takvimin aksine, Çin takviminde yeni yıl aya bağlı olduğu için 21 Ocak- 20 Şubat arasına denk düşüyor. Bu yeni yıl partisi ise, ayın hilalden dolunaya geçişi olan son 15 gününde gerçekleşiyor.

PEKİ NEREDE

Dünyanın üçte biri yeni yılı Çin takvimine göre kutladığından bu parti Vietnam’da, Taiwan’da, Endonezya’da ve Filipinlerde yapılıyor. Milyarlarca insanin gezdiği, yeni yılı coşkuyla kutladığı bu 15 gün dünyada en yoğun tatil yaşanan dönem.

BU SENE HANGİ HAYVAN ONURLANDIRILDI

Çin takviminin her yeni yılı 12 Zodyak hayvanının biri tarafından temsil ediliyor. Bundan dolayı Çin takvimine Göre burcun hangi ayda doğduğuna göre değil, hangi yılda doğduğuna göre belirlenir. 2016 Maymun yılıyken bu sene ise Horoz yılı. Horoz yılında yani 2017’de ya da 1981, 1993, 2005 gibi tekrarlanan her 12 yıldan birinde doğduysanız dürüst, bağımsız ruhlu ve azimli olmanız beklenir. Natalie Portman, Justin Timberlake ve Roger Federer Horoz yılında doğan bazı ünlüler.

NASIL HAZIR OLMALI

Yeni yılın son gününden önce evini temizlemeyi ve saçını kestirmeyi unutma. Bu ev temizliğinin yapılmasının nedeni kötü sansın gitmesi ve evine uğur getirmesi. Saçını kestirmen ise kötü ruhları senden uzak tutacak ve yeni yıl boyunca seni takip edemeyecekler. Ama dikkat etmelisin, yeni yılın ilk günü saçınla ilgili yaptığın tüm aktiviteler iyi sansını uzaklaştıracak. Bu durum borçların için de geçerli, bu günde borç istemek, ağlamak ve makaslara yakin olmak hep kötüye işaret!

NE GİYMELİ

Kırmızı kötü şansın her yolunu çıkmaza sürdüğünden iç çamaşırların da dahil olmak üzere tüm gardırobun kırmızıyla dolup taşmalı.

NE SÖYLEMELİ

Tabi ki Mutlu Yıllar! Yani 新年快乐 (sin-yen-way-lu)

NE YEMELİ

Şenlik yılın son 15 günü sürdüğü için aile sofralarına konuk olmak için bir sürü şans bulacaksın. 8 Çin kültüründe uğurlu olduğundan birçok sofrada göreceğin yemekler 8 çeşitten oluşacak Balık ve soslu ördekle karşılaşman çok olası çünkü balık iyi şans getirirken, soslu ördek de mutluluğunu garantiler. Bütün noodle’lar ise ömrünün uzatacak ve mandalina ile greyfurt zenginlik ve şansın anahtarı. Tatlı pirinç topları ise 15. güne saklanıyor ve beraberliği simgeliyor. Refahını arttırmak istiyorsan bol bol meyveli börek tatlısından yemeyi de ihmal etme. Bunun temel sebebi ise onların madeni paraya benzeyen şekilleri ve yeni yılda bol bol para kazanacağına işaret olarak görülmeleri.

EN İLGİ ÇEKİCİ ŞEY

Fener festivali, ejderha ve aslanların dans gösterileri bu festivallerin son günlerine giriyoruz, ama ayni zamanda da en muhteşem anlarına tanıklık ediyoruz demek. Ejderha ve aslanların bu muhteşem geçit töreni kötü ruhları korkuturken, iyi sansı, bilgeliği ve uzun yasamı da beraberinde getiriyor. İnsanların birlikte bulmaya çalıştığı bilmeceler de görmeye değer. Son olarak özenle hazırlanmış havai de fişekler bütün kötü ruhların korkup kaçacağının adeta bir teminatı.

Herkese Mutlu Horoz Yılları!!!

Çinceyi EF ile öğreninDaha detaylı bilgi alın
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet