GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

See the sea? En Çok Karıştırılan Eşsesli 12 İngilizce Kelime

See the sea? En Çok Karıştırılan Eşsesli 12 İngilizce Kelime

İngilizce öğrenmek zevkli olsa da biraz zorlayıcıdır. Üstelik birbirinin aynısı şekilde söylenebilen ancak tamamen farklı anlamlara gelen ve farklı şekilde yazılan sözcüklerle tanıştıkça daha da karmaşık hale gelecektir.

İşte, dikkatli olmazsanız karıştırmanızın çok muhtemel olduğu, en çok karşılaşılan eş sesli (homophones) sözcükler…

Rose ve Rose

İşe nadir karşılaşılan, yazımı ve söylenişi aynı olan bu sözcükle başlayalım. Rose hepimizin bildiği, pek çok çekici pastel renkte olabilen ve çok güzel kokan güldür. Ancak, bir şeyin ayaklandığından veya bir ihtilalden bahsederken, rose up kalıbını kullanırsınız. (Risen fiilinin 2. Hali) Rose to the occasion (üstesinden gelmek) kalıbında da görüldüğü gibi olayın gülle hiç bir alakası yok.

See and Sea

Bu iki kelime arasındaki yazım benzerliği ve anlam farkı için kimsenin mantıklı bir açıklaması bulunmuyor. Yokmuş gibi davranalım. To see temelde bir şeyi gözlerinizle fiziksel olarak fark etmek yani görmek anlamına gelir. Eğer eyleminizi “see the sea” olarak tanımlarsınız, büyük bir su birikintisine veya okyanusa baktığınızı, gördüğünüz anlatırsınız. Olayı biraz daha karıştırmak için: Almanlar, gölleri (büyük su birikintilerini) see olarak adlandırırlar.

Brake ve Break

Her türlü ulaşım türünde, brake(fren) aracı yavaşlatmak veya durdurmak için kullanılan mekanizmanın adıdır. To break ise tamamen farklı bir anlama gelir. Bir şeyin kırıldığını veya çalışmadığını anlatmaya çalıştığınızda bu kalıbı kullanmalısınız. Üzgünüm ki, bu iki kelime İngilizcedeki en temel kelimelerdendir ve yazılarınızda bu ikisini karıştırmak biraz komik kaçacaktır. Kabullenmesi zor gerçekler.

Buy ve By

Buy, herhangi bir satıcıdan bir şey satın aldığınızda kullanılır. Ama kafanızı karıştırmak için, by kelimesi (bir şeyin konumunu belirtmek için veya bir işi kimin yaptığını belirtmek için kullanılmak gibi pek çok anlama gelir) tıpkı aynı şekilde okunur ama u harfini barındırmaz. Neden sorusuna “çünkü ”den başka hiç bir cevabım yok.

Meet ve Meat

To meet bir başka insanla veya grupla buluşmak anlamına gelir. Meat ise bundan yine çok farklı bir anlama gelir. Temelde, yenilebilir hayvan eti anlamına gelir (argoda ise burada bahsetmek istemediğimiz pek çok farklı anlama da gelir). Kısacası, bu ikisini sakın karıştırmayın. Sonu iyi bitmeyecektir.

Hour and Our

Sessiz harfin laneti yine başlıyor. Hour 60 dakikalık zaman dilimi yani saat anlamına gelmektedir. Our kelimesiyle hiç bir alakası yoktur Our ise bir grubun bir eşyaya vb. sahip olmak, sahiplik anlatır. Yani bizim anlamına gelmektedir. Uyarı: yazılarınızda eğer “we stayed at the beach for three ours” yazarsanız hocalarınızı güldürürsünüz. Dikkatli olmakta fayda var.

İngilizce öğrenmenin zorluğunu EF ile aşın.Detaylı bilgi alın.
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet

Dünyayı keşfedin ve yurt dışında bir dil öğrenin

Detaylı bilgi