GO Blog | EF Blog Türkiye
Seyahat, diller ve kültür hakkındaki son haberler EF Education First'ten
Menu

Uçakta Karşılaşacağınız 5 Çeşit İnsan ve Onlarla Geçinme Yolları

Uçakta Karşılaşacağınız 5 Çeşit İnsan ve Onlarla Geçinme Yolları

Önemli olan gittiğin yer değil, yolculuğun kendisidir derler ancak uzun süreli bir uçuşta bulunmadıysanız bunu anlamanız zor olabilir. Sıkışık koridorlarda bağıran küçük çocuklardan en ufak bir türbülansa giriş uyarısında panikten üzerinize domates sosu dökebilecek yolculara kadar bu deneyimin biraz zorlayıcı olduğunu söyleyebiliriz.

Bir sonraki uçak yolculuğunuzda, dil seyahati için ya da turistik gezi için olsun, başınıza neyin (ya da kimin) geleceğine hazırlıklı olmanız için uçakta karşılaşacağınız 5 çeşit insandan ve onlarla nasıl anlaşabileceğinizden bahsettiğimiz bir liste yaptık.

1. Koltuk kolu hırsızı

Dirseğini ufaktan koyarak yolunu yapabilir ve siz gelmeden çok önce koltuk koluna sahip olabilir. Genelde yavaşça sizin olan bölgeye ilerlerler. Büyük seyahat çantanızdan ufak bir şey almak için ya da hostesten atıştırmalık istemek için kolunuzu bir saniye bile kaldırsanız, o koltuk kolundaki yerinizi kaybedersiniz.

Geçinmenin Yolu: Resmi bir kural olmasa da her yolcunun bir koltuk kolu vardır. Eğer ortada oturuyorsanız ve her iki koltuk kolu da kapıldıysa savaş ilan etmekten başka çareniz kalmamış demektir. En azından kibarca ve net bir şekilde bunu ifade etmelisiniz. Kendi oyunlarında onları yenip koltuk kolunuzu geri almanın tam zamanı!

2. Çenebaz

Koltuğunuza yerleştiniz, kitap okuyacağınız ve film izleyeceğiniz rahat bir uçuş için hazırlanmıştınız. Ancak “Çenebaz” sizin için farklı planlar yapmış olabilir. İlk başta, sonunda dinlenmeye kaldığınız yerden devam edebileceğiniz bir sessizliğe bağlanacak kısa sürecek bir konuşma olduğunu varsayıyorsunuz. Hayır! Çok geçmeden cilt bakım rutinini, favori sandviçlerini ve 11 kuzeninin hepsinin isimlerini biliyor olacaksınız.

Geçinmenin Yolu: Bazı insanlar uçuş süresince konuşmaktan keyif alırlar. Ancak diğerleri sadece filme odaklanmak isteyebilir. Eğer son bahsettiğimiz gruptansanız kibar bir şekilde “Böldüğüm için üzgünüm ancak bu kitabı okumayı/bu filmi izlemeyi uzun süredir bekliyordum!” diyin ve her ne yapıyorsanız ona geri dönün. Yüzleşmeyi sevmeyen kişiler için: Tuvalete gideceğinizi söyleyin ve geldiğinizde onlara kibarca gülümseyin ve derhal kulaklıklarınızı takın. Eğer hiçbiri işe yaramazsa uyuyor numarası yapın ve horlayarak biraz teatrallik de katabilirsiniz.

3. Korkak kedi

Uçakta karşılaşacağınız bu kişiyi bir kilometre öteden bile fark edebilirsiniz. Suratı duvar gibi karşıya bakar ve koltuğa sıkıca tutunur. Uçmaktan ve uçuşun getirdiği her şeyden korkarlar. Ani bir türbülans veya uçaktan gelen ani bir ses sonucu panikleyen başka biri var mı ya da koltuğun altındaki can yeleğini almak için harekete geçmeli mi diye gözleriyle etrafı süzmeye başlarlar.

Geçinmenin Yolu: Deneyimimize dayanarak söyleyebiliriz ki en iyisi olduğu gibi bırakmaktır. Eğer birisi özellikle stresli görünyorsa hızlıca “İyi misiniz?” diye sormak yeterli olacaktır ancak onun dışında nasıl uçmak istiyorlarsa öyle bırakmak gerek. Bazıları için konuşmak stresi atabilir ancak sadece derin nefes almaya odaklanmak istiyorlarsa ya da film veya müzik ile dikkatlerini dağıtmak istiyorlarsa konuşmaya zorlamamak da gerek.

4. İş insanı

Uçakta karşılaşacağınız bu kişi daha önceden yüzlerce uçuşta bulunmuştur ve neredeyse kırışıksız bir ceket kadar resmi bakışları vardır. Sıkışık ortamlardan rahatsız olurlar ve ekonomi bileti neden aldıklarını sorgularlar. Etraflarına mutsuzca bakarlar.

10 durumdan 9’unda rahatsız edici bir sessizlikte bulunurlar. Muhtemelen tüm uçuş boyunca bilgisayarda ya da telefonda olurlar, çok önemli e-postaları cevaplarlar. Ücretsiz yemeği gördüklerinde şoka girerler. Ekstra aç hissederseniz onlarınkine de göz dikebilirsiniz.

5. Sarılmacı

İş insanı aksine sarılmacı yolcular kişisel alanınızı işgal ederek uyuyakalacaktır. Omzunuzda beklenmedik bir kafa bulabilirsiniz ve o an tekrar özgürlüğünüze kavuşup kavuşamayacağınızı ya da bu uçakta sonsuza dek kalma olasılığınızı sorgularsınız.

Geçinmenin Yolu: Sürpriz bir sarılma sizi rahatsız ediyorsa kibarca onları dürtebilirsiniz. Yavaş ve yumuşak bir itişle onları eski konumlarına getirebilirsiniz ve fiziksel özgürlüğünüze tekrar kavuşabilirsiniz.

EF ile yurt dışına çıkma sırası sizde!Detaylı bilgi
EF GO blog bülteni ile seyahat, dil ve kültür hakkında en son haberleri alın.Beni kaydet